Smörgåstårta med leverpastej och skinka

Hemgjord smörgåstårta fylld med leverpastej, skinka, färskost, majonnäs, paprika samt Dijonsenap. Garnerad med rostad lök och ärtskott.

Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell, 200 gram bredbar leverpastej, 100 gram skivbar leverpastej och 200 gram rökt skinka.

På bilden även heminlagda syltade lökar.

6 bitar smörgåstårta med skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 8 skivor landgångsbröd, vitt bröd, längdskuret
  • 200 g leverpastej, bredbar
  • 200 g färskost
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd paprika
  • Fyllning 2: 100 g rökt skinka
  • 0,25 rödlök
  • 100 gram färskost naturell
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • Garnering: 1 dl majonnäs
  • 100 gram färskost naturell
  • 35 gram babyspenat eller annan grönsallad
  • 6 cocktailtomater
  • 100 gram skivad skinka
  • 100 gram leverpastej i skivor
  • 0,25 tärnad röd paprika
  • 6 skivor färsk gurka eller inlagd gurka
  • 0,5 dl rostad lök
  • 12 syltlökar
  • 30 gram krasse

Tillagning

  1. Hacka lök och tärna paprika och lägg i varsin bunke. Tärna skinka och lägg med rödlöken.
  2. Blanda leverpastej, färskost, pressad vitlök med paprikan.
  3. Rör ihop färskost, majonnäs och Dijonsenap med skinkan och rödlöken.
  4. Lägg ihop 2 brödskivor intill varandra på ett bakplåtspapper på en bricka.
  5. Bred på hälften av fyllning 1 (leverpastejen).
  6. Lägg 2 brödskivor ovanpå fördela och bred på resten av leverpastejsfyllningen.
  7. Lägg ett till lager med två brödskivor och bred på skinkfyllning 2.
  8. Täck med två brödskivor.
  9. Blanda majonnäs och färskost till en röra och bred på toppen samt på kanterna av smörgåstårtan.
  10. Garnera kanterna med att trycka fast sköljd babyspenat eller grönsallad.
  11. Strö över någon dl tärnad paprika på toppen.
  12. Placera bitar av skivad leverpastej, halverade cocktailtomater, rullad skinka samt en skiva gurka på smörgåstårtan. Tips är att fördela pålägget portionsvis ex. en bit skivad leverpastej, en skinkrulle, tomathalvor och gurka samt lite klippt krasse på varje tänkt bit. Toppa gärna med rostad lök samt syltlök på eller serverad i skål vid sidan.
  13. Smörgåstårtan kan serveras direkt eller förberedas utan garneringen och stå i kylen något dygn innan övertäckt med plast. Garnera sedan till servering.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept