Smörgåstårta med leverpastej och skinka

Hemgjord smörgåstårta fylld med leverpastej, skinka, färskost, majonnäs, paprika samt Dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell, 200 gram bredbar leverpastej, 100 gram skivbar leverpastej och 200 gram rökt skinka.

6 bitar smörgåstårta med skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 8 skivor landgångsbröd, vitt bröd, längdskuret
  • 200 g leverpastej, bredbar
  • 200 g färskost
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd paprika
  • Fyllning 2: 100 g rökt skinka
  • 0,25 rödlök
  • 100 gram färskost naturell
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • Garnering: 1 dl majonnäs
  • 100 gram färskost naturell
  • 35 gram babyspenat eller annan grönsallad
  • 6 cocktailtomater
  • 100 gram skivad skinka
  • 100 gram leverpastej i skivor
  • 0,25 tärnad röd paprika
  • 6 skivor färsk gurka eller inlagd gurka
  • 0,5 dl rostad lök
  • 12 syltlökar
  • 30 gram krasse

Tillagning

  1. Hacka lök och tärna paprika och lägg i varsin bunke. Tärna skinka och lägg med rödlöken.
  2. Blanda leverpastej, färskost, pressad vitlök med paprikan.
  3. Rör ihop färskost, majonnäs och Dijonsenap med skinkan och rödlöken.
  4. Lägg ihop 2 brödskivor intill varandra på ett bakplåtspapper på en bricka.
  5. Bred på hälften av fyllning 1 (leverpastejen).
  6. Lägg 2 brödskivor ovanpå fördela och bred på resten av leverpastejsfyllningen.
  7. Lägg ett till lager med två brödskivor och bred på skinkfyllning 2.
  8. Täck med två brödskivor.
  9. Blanda majonnäs och färskost till en röra och bred på toppen samt på kanterna av smörgåstårtan.
  10. Garnera kanterna med att trycka fast sköljd babyspenat eller grönsallad.
  11. Strö över någon dl tärnad paprika på toppen.
  12. Placera bitar av skivad leverpastej, halverade cocktailtomater, rullad skinka samt en skiva gurka på smörgåstårtan. Tips är att fördela pålägget portionsvis ex. en bit skivad leverpastej, en skinkrulle, tomathalvor och gurka samt lite klippt krasse på varje tänkt bit. Toppa gärna med rostad lök samt syltlök på eller serverad i skål vid sidan.
  13. Smörgåstårtan kan serveras direkt eller förberedas utan garneringen och stå i kylen något dygn innan övertäckt med plast. Garnera sedan till servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer