Smörgåstårta med leverpastej och skinka
Hemgjord smörgåstårta fylld med leverpastej, skinka, färskost, majonnäs, paprika samt Dijonsenap. Garnerad med rostad lök och ärtskott.
Tillagning
- Hacka lök och tärna paprika och lägg i varsin bunke. Tärna skinka och lägg med rödlöken.
- Blanda leverpastej, färskost, pressad vitlök med paprikan.
- Rör ihop färskost, majonnäs och Dijonsenap med skinkan och rödlöken.
- Lägg ihop 2 brödskivor intill varandra på ett bakplåtspapper på en bricka.
- Bred på hälften av fyllning 1 (leverpastejen).
- Lägg 2 brödskivor ovanpå fördela och bred på resten av leverpastejsfyllningen.
- Lägg ett till lager med två brödskivor och bred på skinkfyllning 2.
- Täck med två brödskivor.
- Blanda majonnäs och färskost till en röra och bred på toppen samt på kanterna av smörgåstårtan.
- Garnera kanterna med att trycka fast sköljd babyspenat eller grönsallad.
- Strö över någon dl tärnad paprika på toppen.
- Placera bitar av skivad leverpastej, halverade cocktailtomater, rullad skinka samt en skiva gurka på smörgåstårtan. Tips är att fördela pålägget portionsvis ex. en bit skivad leverpastej, en skinkrulle, tomathalvor och gurka samt lite klippt krasse på varje tänkt bit. Toppa gärna med rostad lök samt syltlök på eller serverad i skål vid sidan.
- Smörgåstårtan kan serveras direkt eller förberedas utan garneringen och stå i kylen något dygn innan övertäckt med plast. Garnera sedan till servering.
Tips
- Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell, 200 gram bredbar leverpastej, 100 gram skivbar leverpastej och 200 gram rökt skinka.
- På bilden även heminlagda syltade lökar.
- Vill du göra en rund smörgåstårta så kan du byta bröd till halvor av ljusa Hönökakor och lägga ihop. Lägg ihop med fyllningen dagen innan. Garnera sedan dagen efter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal