Smörrebröd med leverpastej
Min variant på danskt smörrebröd med leverpastej, inlagd gurka och köttgelé (aspic) samt rostad lök.
Tillagning
- Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd. Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter.
- Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva.
- Skär 0,5 cm tjocka skivor och lägg på varje smörrebröd.
- Toppa med inlagd gurka, rostad eller hemfriterad lök samt lägg två halvor körsbärstomater. Gott är även några ringar rå lök samt aspicen från leverpastejen på toppen.
- Smörrebröd med leverpastej klart att servera.
Serveringsförslag
- Passar som förrätt på egen hand.
- Eller lätt lunch, brunch eller middag tillsammans med fler smörrebröd - räkna förslagsvis 2-3 totalt. Fixa exempelvis en lyxig dansk lunch med fler varianter på smörrebröd.
Köp eller laga påläggen själv
Överkurs är att laga alla eller en del ingredienser själv som att baka eget bröd och göra leverpastej.
- Här är ett förslag med min hemgjorda leverpastej och inlagd smörgåsgurka samt gelé - aspic.
- Vidare kan du göra friterad lök att toppa med.
- Du kan köpa grovt danskt rågbröd eller baka en variant på rågbröd eller grovt yoghurtbröd som också passar.
- Man kan även köpa färdig leverpastej, köttgelé (valfritt), rostad lök och smörgåsgurka.
Att dricka till
Gott med kall öl - gärna dansk pilsner eller IPA som Mikkeller samt kyld dansk snaps som Gammeldansk eller akvavit.
Uppskattat näringsvärde per portion: 227 kcal