Snabbt grovt valnötsbröd
Ett grovt valnötsbröd som går snabbt och lätt att baka. Förutom valnötter bakade jag med dinkelmjöl, kruskakli, tranbär, linfrön och filmjölk.
Brödet jäser upp i ugnen med hjälp av bikarbonat. Behövs ej knådas eller jäsas innan gräddning.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Blanda kruskakli och siktat dinkelmjöl i en stor degbunke bunke.
- Hacka valnötter grovt och tillsätt dem.
- Tillsätt tranbär, linfrön, bikarbonat och salt. Blanda.
- Tillsätt filmjölk och blanda till en kladdig deg.
- Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform på 1,5 liter. Eller smörj formen med smör eller olja.
- Fördela degen jämnt i formen.
- Strö över pumpafrön och tryck ner lätt i degen.
- Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 1 timme.
- Ta ut och låt svalna i formen innan du tar ur brödet och låter vila 30 minuter innan servering.
Serveringsförslag
- Passar som grovt bröd eller limpa till frukost, fika, fest, buffé, husmanskost, mellanmål, soppa eller när som.
- Gott med smör, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt eller med leverpastej och smörgåsgurka eller liknande.
Varianter
- Pumpafrön som garnering kan bytas mot solrosfrön, svarta sesamfrön, havregryn, rågflingor eller liknade - eller blanda.
- Valnötter kan bytas mot hackade hasselnötter eller mandlar.
- Filmjölk kan bytas mot naturell yoghurt.
- Tranbär kan uteslutas eller bytas mot annan hackad torkad frukt eller russin.
- Bikarbonat kan bytas mot dubbla mängden bakpulver.
- Dinkelmjöl kan bytas mot vetemjöl.
- Ett rivet äpple och någon msk honung passar också i. Ta då i någon dl extra mjöl.
Tips
- Satsen kan dubbleras till två brödformar vilka båda kan gräddas på samma gång.
- Brödet kan frysas helt eller i skivor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal