Äppelfrallor

Introduktion och förberedelse

Äppelfrallor är som vanliga frallor fast med äppeljuice, rivet äpple, pumpafrön och solrosfrön i degen.

Äpplet ger en god smak men också extra saftiga frallor.

Serveringsförslag

Goda som frukostfrallor, till fika, utflykt, soppa, middag, buffé eller som kuvertbröd till det mesta.

Kalljästa frallor

Man kan också kalljäsa degen till äppelfrallorna. Sätt degen i kylen över natten så kan du baka ut som frukostbullar på morgonen. Tillsätt då hälften av jästen i receptet. Sätt degen övertäckt i kylen över natten att jäsa.

Val av mjöl

Du kan baka med vanlig valfritt vetemjöl. Extra bra blir det med ett vetemjöl med hög glutenhalt. Ex. Manitoba Cream.

Varianter

  • Istället för solrosfrön kan frallorna garneras med pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön, havregryn eller rågflingor.
  • Man kan jäsa frallorna med surdeg istället för vanlig jäst.
  • Istället för att grädda frallorna i muffinsformar kan du rulla dem till frallor och baka som vanliga frallor utan formarna.
  • Istället för frallor kan du baka ut bröd som 2-3 runda stora äppelbröd, 2-3 äppellimpor eller 4-6 äppelbaguetter.
  • Byt vetemjölet mot hälften rågsikt eller mer rågmjöl för lite grovare rågfrallor. Man kan också ha vetekli i.
  • Tillsätt krossade nötter som valnötter eller hasselnötter i degen.
  • Byt vattnet mot mjölk eller filmjölk för fylligare smak på frallorna.

Frallor med rivet äpple, äppeljuice, solrosfrön och pumpafrön i degen.
Extra saftiga frallor med rivet äpple, äppeljuice, solrosfrön och pumpafrön i degen.

14 äppelfrallor

  • Förberedelse: 1 tim 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 5 dl juice från äpple som Kiviks, Tropicana eller råsaft äpple från Loviseberg eller liknande god äppeljuice
  • 12 dl vetemjöl
  • 0,5 dl olivolja eller rapsolja
  • 2 dl vetemjöl till utbakning
  • 25 gram, 1/2 pkt färsk jäst
  • 1,25 dl rivet äpple, 1 äpple
  • 1/2 msk salt
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 dl pumpafrön
  • 1 ägg till pensling
  • 1/2 dl solrosfrön till garnering
  • 14 stora muffinsformar (valfritt - kan också bakas som frallor utan formar)

Tillagning

  1. Värm äppeljuicen tills den är fingervarm ca 37 grader.
  2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt äppeljuicen och rör tills jästen löst sig.
  3. Skölj och riv äpplet grovt.
  4. Tillsätt det rivna äpplet, olivolja samt 10 dl mjöl. Blanda och knåda ihop till en deg. Tillsätt resten av mjölet - ca 2 dl till - så att du har en kletig men fast deg som precis släpper från kanterna.
  5. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter på bakbord.
  6. Tillsätt saltet på slutet och knåda ihop. Degen ska nu vara elastisk.
  7. Sätt degen att jäsa övertäckt i 50 minuter.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Forma delarna till längder. Skär dessa i sju lika stora bitar till totalt 14 bitar. Lägg varje bit i en muffinsform. Eller rulla och forma till runda frallor och baka utan formar på bakplåtspapper.
  9. Sätt ugnen på 220 grader vanlig ugn.
  10. Pensla varje fralla med lite uppvispat ägg samt strö över lite solrosfrön.
  11. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
  12. Grädda äppelfrallorna i 20 minuter i mitten av ugnen.
  13. Spraya eller häll gärna några msk vatten i ugnen precis efter du satt in frallorna så blir de knaprigare och frasigare i skorpan.
  14. Ta ut och låt svalna på galler innan servering.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-14