Slottsstek eller grytstek

Introduktion och förberedelse

Slottsstek eller grytstek. En god och enkel stek du lagar med benfritt nötkött som innanlår, högrev eller entrecote. Den goda smaken kommer av den hemliga ingrediensen - ansjovis - men säg det inte till någon för många tycker det låter konstigt med fisk till grytstek. Här med en god gräddsås på stekskyn.

Servera slottssteken ex. som söndagsmiddag eller söndagsstek skuren i skivor med gräddsås, kokta grönsaker som brysselkål, haricots verts, primörer som morötter, blomkål, broccoli osv, samt kokt potatis. Inlagd gurka och gelé är också gott till hemlagad grytstek.

Har du torkad svamp som ex. trattkantareller kan du ha i några sådana smulade i såsen när du kokar ihop den på slutet. Även ansjovisspadet kan du ha i och smaka av såsen med (ger sälta). Lite ljus soja kan också piffa till såsen samt söt gelé. Slottstek blir också gott med viltkött och viltstek som älg, vildsvin eller rådjur.

6-8 port slottsstek slottstek grytstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 1/4 rotselleri
  • 1,5 kg stek av grytkött som nöt eller vilt utan ben, ex innanlår, högrev eller rostbiff
  • 1,5 tsk salt samt 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 4 dl vatten
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 ansjovisfiléer
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk gelé, ex. svartvinbärsgelé eller socker
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde

Tillagning

  1. Skala och klyfta löken. Rensa och skölj purjolök och skiva den grovt. Skala morötter och slanta dem grovt. Skär bort kanter på rotsellerin och dela den i mindre kuber ca 2x2 cm. Lägg allt i en stor stekgryta.
  2. Gnid in steken i salt och peppar.
  3. Bryn steken i smör runt om i en stekpanna.
  4. Lägg över steken i stekgrytan med grönsakerna.
  5. Slå på vatten och tillsätt kryddpeppar samt lagerblad. Koka upp.
  6. Hacka under tiden ansjovisen och tillsätt den tillsammans med vinägern.
  7. Sätt på ett lock på grytan och låt slottssteken småputtra på svag värme i ca 1,5 timmar.
  8. Ta upp köttet och slå in i folie att vila vid sidan.
  9. Gör under tiden såsen av stekskyn. Mixa den gärna med en stavmixer och sila den sedan genom en sil eller durkslag till en annan stor kastrull.
  10. Blanda grädde och mjöl i en skål och rör tills mjölet löst sig.
  11. Koka upp stekskyn och tillsätt grädd- och mjölblandningen under omrörning till skyn. Koka upp och koka i minst 5 minuter. Späd ev. med lite vatten om såsen blir för tjock eller ta i mer mjöl blandat med lite kall mjölk om du vill ha tjockare sås.
  12. Smaka av gräddsåsen med salt, vitpeppar, ansjovisspad och lite sött som någon tsk gelé eller socker.
  13. Skär steken i tunna skivor och lägg upp på fat. Slå lite sås över skivorna med stek (servera resten bredvid) och strö ev. över hackad persilja.
  14. Servera slottssteken med såsen, kokta grönsaker till samt kokt potatis. Inlagd gurka och gelé som svartvinbärsgelé är gott till också.
E-mail
Medel: 4.2 (36 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept