Slottsstek eller grytstek

Slottsstek eller grytstek. En god och enkel stek du lagar med benfritt nötkött som innanlår, högrev eller entrecote. Den goda smaken kommer av den hemliga ingrediensen - ansjovis - men säg det inte till någon för många tycker det låter konstigt med fisk till grytstek. Här med en god gräddsås på stekskyn.

Servera slottssteken ex. som söndagsmiddag eller söndagsstek skuren i skivor med gräddsås, kokta grönsaker som brysselkål, haricots verts, primörer som morötter, blomkål, broccoli osv, samt kokt potatis. Inlagd gurka och gelé är också gott till hemlagad grytstek.

Har du torkad svamp som ex. trattkantareller kan du ha i några sådana smulade i såsen när du kokar ihop den på slutet. Även ansjovisspadet kan du ha i och smaka av såsen med (ger sälta). Lite ljus soja kan också piffa till såsen samt söt gelé. Slottstek blir också gott med viltkött och viltstek som älg, vildsvin eller rådjur.

6-8 port slottsstek slottstek grytstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 1/4 rotselleri
  • 1,5 kg stek av grytkött som nöt eller vilt utan ben, ex innanlår, högrev eller rostbiff
  • 1,5 tsk salt samt 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 4 dl vatten
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 ansjovisfiléer
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk gelé, ex. svartvinbärsgelé eller socker
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde

Tillagning

  1. Skala och klyfta löken. Rensa och skölj purjolök och skiva den grovt. Skala morötter och slanta dem grovt. Skär bort kanter på rotsellerin och dela den i mindre kuber ca 2x2 cm. Lägg allt i en stor stekgryta.
  2. Gnid in steken i salt och peppar.
  3. Bryn steken i smör runt om i en stekpanna.
  4. Lägg över steken i stekgrytan med grönsakerna.
  5. Slå på vatten och tillsätt kryddpeppar samt lagerblad. Koka upp.
  6. Hacka under tiden ansjovisen och tillsätt den tillsammans med vinägern.
  7. Sätt på ett lock på grytan och låt slottssteken småputtra på svag värme i ca 1,5 timmar.
  8. Ta upp köttet och slå in i folie att vila vid sidan.
  9. Gör under tiden såsen av stekskyn. Mixa den gärna med en stavmixer och sila den sedan genom en sil eller durkslag till en annan stor kastrull.
  10. Blanda grädde och mjöl i en skål och rör tills mjölet löst sig.
  11. Koka upp stekskyn och tillsätt grädd- och mjölblandningen under omrörning till skyn. Koka upp och koka i minst 5 minuter. Späd ev. med lite vatten om såsen blir för tjock eller ta i mer mjöl blandat med lite kall mjölk om du vill ha tjockare sås.
  12. Smaka av gräddsåsen med salt, vitpeppar, ansjovisspad och lite sött som någon tsk gelé eller socker.
  13. Skär steken i tunna skivor och lägg upp på fat. Slå lite sås över skivorna med stek (servera resten bredvid) och strö ev. över hackad persilja.
  14. Servera slottssteken med såsen, kokta grönsaker till samt kokt potatis. Inlagd gurka och gelé som svartvinbärsgelé är gott till också.
E-mail
Medel: 4.4 (27 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept