Slottsstek eller grytstek

Introduktion och förberedelse

Slottsstek eller grytstek. En god och enkel stek du lagar med benfritt nötkött som innanlår, högrev eller entrecote.

Den goda smaken kommer av den hemliga ingrediensen - ansjovis - men säg det inte till någon för många tycker det låter konstigt med fisk till grytstek. Här med en god gräddsås på stekskyn.

Det blir 8 normalstora portioner eller 6 stora portioner.

Serveringsförslag

Varianter

  • Har du torkad svamp som förslagsvis trattkantareller kan du ha i några sådana smulade i såsen när du kokar ihop den på slutet.
  • Även ansjovisspadet kan du ha i och smaka av såsen med (ger sälta).
  • Ansjovis kan uteslutas. Ansjovis ger extra smak - umami - men det kan du ersätta med något krm glutamat eller ex. Santa Marias Natural Umami. Tillsätt innan du kokar grytan och/eller smaka av med något krm på slutet i såsen.
  • Lite ljus soja kan också piffa till såsen samt söt gelé.
  • Slottstek blir också gott med viltkött och viltstek som älg, hjort, vildsvin eller rådjur.

Stekgrad

Tillagningstiden kan variera något så sätt gärna i en stektermometer efter en timme och mät temperaturen i mitten av steken. Stek till önskad stekgrad - medium är vid 65 °C och välstekt vid 70-75 °C. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad ytterligare efter du tagit ut steken och låter den vila i folie.

8 portioner stek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1/2 purjolök
  • 1/4 rotselleri
  • 1,5 kg stek av grytkött som nöt eller vilt utan ben, ex innanlår, högrev eller rostbiff
  • 1,5 tsk salt samt 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 4 dl vatten
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 ansjovisfiléer
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk gelé, ex. svartvinbärsgelé eller socker
  • 4 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn om du vill tillaga steken i ugnen. Den går även att laga på spisen.
  2. Skala och klyfta löken. Rensa och skölj purjolök och skiva den grovt. Skala morötter och slanta dem grovt. Skär bort kanter på rotsellerin och dela den i mindre kuber ca 2x2 cm. Lägg allt i en stor stekgryta med lock förslagsvis gjutjärnsgryta.
  3. Gnid in steken i salt och peppar.
  4. Bryn steken i smör runt om i en stekpanna.
  5. Lägg över steken i stekgrytan med grönsakerna.
  6. Slå på vatten och tillsätt kryddpeppar samt lagerblad. Lägg över lock och koka upp.
  7. Hacka under tiden ansjovisen och tillsätt den tillsammans med vinägern.
  8. Låt slottssteken småputtra under lock på svag värme i ca 1,5 timmar på spisen. Du kan även sätta in hela grytan med lock i ugnen. Se då till att grytan är ugnsfast. Tillagningstiden kan variera något så sätt gärna i en stektermometer efter en timme och mät temperaturen i mitten av steken. Stek till önskad stekgrad - medium är vid 65 °C och välstekt vid 70-75 °C. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad ytterligare efter du tagit ut steken och låter den vila i folie.
  9. Ta upp köttet och slå in i folie att vila vid sidan på en tallrik.
  10. Gör under tiden såsen av stekskyn. Sila stekskyn genom en sil eller durkslag till en annan stor kastrull. Mosa och tryck gärna genom lite grönsaker. Eller ta upp lite av grönsakerna och mixa med skyn med en en stavmixer för extra smak.
  11. Blanda grädde och mjöl i en skål och rör tills mjölet löst sig.
  12. Koka upp den silade stekskyn och tillsätt grädd- och mjölblandningen under omrörning. Koka upp, rör och koka i minst 5 minuter. Späd ev. med lite vatten om såsen blir för tjock eller ta i mer mjöl blandat med lite kall mjölk om du vill ha tjockare sås.
  13. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, ansjovisspad och lite sött som någon tsk gelé eller socker.
  14. Ta vara på köttsaften från steken och häll i såsen. Lägg steken på en skärbräda. Skär steken i tunna skivor och lägg upp på fat. Slå lite sås över skivorna med stek och servera resten bredvid i en såskanna eller liten kastrull. Garnera gärna med lite hackad persilja.
  15. Servera slottssteken med såsen, kokta grönsaker till samt kokt potatis. Inlagd gurka och gelé som svartvinbärsgelé är gott till också.
E-mail
Medel: 4 (91 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 349 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-15

Tillbehör och liknande recept: