Salsa med papaya, avokado och tomat

Salsa med papaya, avokado och tomat är god till det mesta grillat eller stekt kött, kyckling eller fisk som lax.
Salsan är år både god och nyttig och är sås och röra i ett (så extra sås behövs inte). Gott till salsan är klyftpotatis, ugnstekt potatis eller färskpotatis.
Förutom papaya, avokado och tomat är det olivolja, vinäger, rödlök, gurka salt och peppar i salsan.
Du kan ersätta med andra frukter som mango istället för papaya. Färsk ananas blir också gott i.
Salsan håller sig några dagar i kylen.

8 portioner salsa med papaya

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 papaya
  • 2 avokado
  • 20 cocktailtomater
  • 1 rödlök
  • 20 cm färsk gurka
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk god vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 droppar tabasco eller chili efter tycke (valfritt)

Tillagning

  1. Dela papayan längs med mitten. Skrapa ur fröna.
  2. Dela papayan i klyftor, skär loss skalet och dela i kuber. Lägg i en stor skål.
  3. Dela avokadon. Sätt kniven i kärnan och vrid till så att kärnan lossnar. Gröp ur avokadon med en sked. Hacka avokadon i bitar och lägg i skålen.
  4. Skölj och dela cocktailtomaterna och lägg i skålen.
  5. Skala och hacka rödlöken fint. Lägg i skålen.
  6. Skölj och tärna gurkan. Lägg i skålen.
  7. Tillsätt olivolja och smaka av salsan med vinäger, salt, peppar samt tabasco.
  8. Salsa med papaya, avokado och tomat är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer