Salsa med avokado, citrus och tomat

Introduktion och förberedelse för tillagning

Gott till grillad eller stekt fisk, ljust kött, skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor, fiskspett.

Gott i salsan är också en hackad röd chilifrukt; samt färska hackade örter som färsk koriander, basilika eller persilja.

4 portioner salsa med avokado

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 8 cocktailtomater
  • 1 apelsin
  • 1 grapefrukt
  • 1 citron
  • 2 avokados
  • 0,5 dl olivolja eller svensk kallpressad rapsolja
  • 1 msk vit balsamvinäger eller lagrad röd vinäger
  • Salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och dela cocktailtomaterna och lägg i en skål.
  2. Skala citrusfrukterna med en kniv. Ett tips är att skära av botten och toppen först. Sedan skär man av skalet lite i taget hela vägen runt om frukten. Du kan tärna hela fruktköttet om du vill eller göra extra lyxigt och skära ut bara klyftornas fruktkött utan frukthinnan (skär snitt längs med frukthinnorna så får du ut klyftor). Skär sedan citrusfrukten i grova bitar. Spara saften och häll i med tomaterna.
  3. Tillsätt citrusfrukten.
  4. Dela, kärna ur, gröp ur och tärna avokados. Tillsätt till tomater och citrusen.
  5. Blanda i olivolja och vinäger.
  6. Smaka av citrussalsan med salt och svartpeppar. Kan förberedas och förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.