Papayasallad Som Tam

En thailändsk sallad med grön papaya, chili, gröna bönor, vitlök, fisksås, morot, lime och jordnötter.
Papayasallad passar som tillbehör till det mesta speciellt grillat. Också gott som sidosallad eller förrätt. Salladen kan toppas med krabba, räkor, kyckling, tofu osv.
Istället för grön papaya - som finns i asiatiska specialbutiker - kan du ta grön omogen mango, gurka, zucchini eller äpple. Vitkål, spetskål, färsk koriander och mynta blir också gott i. Eller blanda efter tycke.
De små heta Birds Eye Chilis som man använder i Thailand kan ersättas med jalapeno eller annan färsk chili efter smak.
Mitt tips är att handla i en asiatisk specialbutik där du kan hitta Birds Eye Chilis, torkade räkor, Long Beans, palmsocker, grön papaya, fisksås och bönor. Där hittar du också stora mortlar att tillaga salladen i.
Palmsocker kan ersättas med honung.
Ta bort räkor och fisksås (ersätt med salt eller ljus sojasås) om du vill ha en vegan papayasallad.

2 portioner papayasallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 4 Birds Eye Chilis eller 1,5 färsk chili som Jalapeno eller efter smak
  • 2 msk torkade räkor
  • 2 Long Beans (långa gröna bönor) eller 6 haricots verts
  • 6 cocktailtomater
  • 1 morot
  • 400 gram grön papaya
  • 2 msk palmsocker eller honung
  • 2 msk fisksås
  • 2 lime
  • 4 msk jordnötter
  • 4 gröna salladsblad att lägga salladen på vid servering ex. grön bladsallad, isbergssallad eller Romansallad (valfritt)

Tillagning

  1. Skala vitlöken och lägg i en mortel.
  2. Dela, kärna ur och tillsätt chilin.
  3. Tillsätt torkade räkor och mortla till en röra.
  4. Tillsätt socker och fisksåsen samt rör runt.
  5. Skölj och skär bönor i ca 3 cm bitar.
  6. Krossa dem grovt med vitlöks- och chiliblandningen i morteln.
  7. Skölj, skala, dela samt kärna ur papayan. Riv grova strimlor av papayan. Använd ev. en mandolin eller skär med kniv. Ett annat sätt är att hyvla (med osthyvel eller potatisskalare) och sedan strimla så tunt du kan med kniv i ca 1 dm långa strimlor.
  8. Bland i papayan i morteln och stöt runt något.
  9. Skala och strimla morötter samt rör i dem.
  10. Skölj och dela tomater och rör i dem.
  11. Skölj och skär limefrukten i bitar. Tips är att skära fyra bitar runt kärnhuset. Spara de fyra bitarna (nu utan kärnor) och släng kärnhuset. Pressa saften från fyra klyftor i salladen och spara resten till garnering.
  12. Rosta jordnötterna i en panna.
  13. Lägg upp papayasalladen, ev. på några salladsblad och garnera med limeklyftor samt strö över rostade jordnötter.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer