Papayasallad Som Tam

Introduktion och förberedelse

Papayasallad Som Tam är en thailändsk sallad med grön papaya, chili, gröna bönor, vitlök, fisksås, morot, lime och jordnötter.

Mitt tips är att handla i en asiatisk specialbutik där du kan hitta grön papaya, Birds Eye Chilis, torkade räkor, Long Beans, palmsocker, grön papaya, fisksås och bönor. Där hittar du också stora mortlar att tillaga salladen i.

Serveringsförslag

Papayasalladen passar som tillbehör till det mesta speciellt grillat. Också gott som sidosallad eller förrätt. Salladen kan även toppas med krabba, räkor, kyckling, tofu med mera.

Varianter

  • Istället för grön papaya - som finns i asiatiska specialbutiker - kan du ta grön omogen mango, gurka, zucchini eller äpple.
  • Vitkål, spetskål, färsk koriander och mynta blir också gott i. Eller blanda efter tycke.
  • De små heta Birds Eye Chilis som man använder i Thailand kan ersättas med jalapeno eller annan färsk chili efter smak.
  • Palmsocker kan ersättas med honung eller råsocker.
  • Ta bort torkade räkor och fisksås (ersätt med salt eller ljus sojasås) om du vill ha en vegan papayasallad.

Thailändsk papayasallad med grön papaya på tallrik
Thailändsk papayasallad med strimlad grön papaya kan du göra riktigt het med gröna små ilskna chilies.

2 portioner papayasallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 4 Birds Eye Chilis eller 1,5 färsk chili som Jalapeno eller efter smak
  • 2 msk torkade räkor
  • 2 Long Beans (långa gröna bönor) eller 6 haricots verts
  • 6 cocktailtomater
  • 1 morot
  • 400 gram grön papaya
  • 2 msk palmsocker eller honung
  • 2 msk fisksås
  • 2 lime
  • 4 msk jordnötter
  • 4 gröna salladsblad att lägga salladen på vid servering ex. grön bladsallad, isbergssallad eller Romansallad (valfritt)

Tillagning

  1. Skala vitlöken och lägg i en mortel.
  2. Dela, kärna ur och tillsätt chilin.
  3. Tillsätt torkade räkor och mortla till en röra.
  4. Tillsätt socker och fisksåsen samt rör runt.
  5. Skölj och skär bönor i ca 3 cm bitar.
  6. Krossa dem grovt med vitlöks- och chiliblandningen i morteln.
  7. Skölj, skala, dela samt kärna ur papayan. Riv grova strimlor av papayan. Använd ev. en mandolin eller skär med kniv. Ett annat sätt är att hyvla (med osthyvel eller potatisskalare) och sedan strimla så tunt du kan med kniv i ca 1 dm långa strimlor.
  8. Bland i papayan i morteln och stöt runt något.
  9. Skala och strimla morötter samt rör i dem.
  10. Skölj och dela tomater och rör i dem.
  11. Skölj och skär limefrukten i bitar. Tips är att skära fyra bitar runt kärnhuset. Spara de fyra bitarna (nu utan kärnor) och släng kärnhuset. Pressa saften från fyra klyftor i salladen och spara resten till garnering.
  12. Rosta jordnötterna i en panna.
  13. Lägg upp papayasalladen, ev. på några salladsblad och garnera med limeklyftor samt strö över rostade jordnötter.
E-mail
Medel: 3.6 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-11