Papayasallad Som Tam

En thailändsk sallad med grön papaya, chili, gröna bönor, vitlök, fisksås, morot, lime och jordnötter.
Papayasallad passar som tillbehör till det mesta speciellt grillat. Också gott som sidosallad eller förrätt. Salladen kan toppas med krabba, räkor, kyckling, tofu osv.
Istället för grön papaya - som finns i asiatiska specialbutiker - kan du ta grön omogen mango, gurka, zucchini eller äpple. Vitkål, spetskål, färsk koriander och mynta blir också gott i. Eller blanda efter tycke.
De små heta Birds Eye Chilis som man använder i Thailand kan ersättas med jalapeno eller annan färsk chili efter smak.
Mitt tips är att handla i en asiatisk specialbutik där du kan hitta Birds Eye Chilis, torkade räkor, Long Beans, palmsocker, grön papaya, fisksås och bönor. Där hittar du också stora mortlar att tillaga salladen i.
Palmsocker kan ersättas med honung.
Ta bort räkor och fisksås (ersätt med salt eller ljus sojasås) om du vill ha en vegan papayasallad.

2 portioner papayasallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 4 Birds Eye Chilis eller 1,5 färsk chili som Jalapeno eller efter smak
  • 2 msk torkade räkor
  • 2 Long Beans (långa gröna bönor) eller 6 haricots verts
  • 6 cocktailtomater
  • 1 morot
  • 400 gram grön papaya
  • 2 msk palmsocker eller honung
  • 2 msk fisksås
  • 2 lime
  • 4 msk jordnötter
  • 4 gröna salladsblad att lägga salladen på vid servering ex. grön bladsallad, isbergssallad eller Romansallad (valfritt)

Tillagning

  1. Skala vitlöken och lägg i en mortel.
  2. Dela, kärna ur och tillsätt chilin.
  3. Tillsätt torkade räkor och mortla till en röra.
  4. Tillsätt socker och fisksåsen samt rör runt.
  5. Skölj och skär bönor i ca 3 cm bitar.
  6. Krossa dem grovt med vitlöks- och chiliblandningen i morteln.
  7. Skölj, skala, dela samt kärna ur papayan. Riv grova strimlor av papayan. Använd ev. en mandolin eller skär med kniv. Ett annat sätt är att hyvla (med osthyvel eller potatisskalare) och sedan strimla så tunt du kan med kniv i ca 1 dm långa strimlor.
  8. Bland i papayan i morteln och stöt runt något.
  9. Skala och strimla morötter samt rör i dem.
  10. Skölj och dela tomater och rör i dem.
  11. Skölj och skär limefrukten i bitar. Tips är att skära fyra bitar runt kärnhuset. Spara de fyra bitarna (nu utan kärnor) och släng kärnhuset. Pressa saften från fyra klyftor i salladen och spara resten till garnering.
  12. Rosta jordnötterna i en panna.
  13. Lägg upp papayasalladen, ev. på några salladsblad och garnera med limeklyftor samt strö över rostade jordnötter.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-12-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer