Krutonger

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på krutonger som är lätt att laga själv. Bara att skära ljust bröd i tärningar och rosta i en panna med lite olja eller smör.

Form på krutongerna

Du kan skära krutongerna i olika former. Vanligast är tärningar men stavar och trianglar funkar också.

Val av bröd

Du kan laga krutongerna av valfritt ljust bröd som surdegslimpa, surdegsbaguette, vanlig baguette, rostbröd eller ljust lantbröd.

Det funkar även med mörkt bröd som kavring eller rågbröd men skär dem då i mindre tärningar eller tunna skivor och smula sedan sönder grovt när de är hårda.

  • Dagsgammalt bröd går utmärkt och är nästan att föredra till krutonger.

Smaksättning

  • Om du vill kan du smaksätta krutongerna med vitlökspulver eller en halv pressad vitlök; chilipulver eller blanda i en halv dl riven parmesan på slutet för ostsmak på krutongerna.
  • Eller prova dessa krutonger med ost och vitlök.

Krutonger är gott till:

Rostade krutonger i olika former
Rostade krutonger i olika former. Här med ljust bröd och olivolja. Toppa gärna med lite flingsalt vid servering.

4 portioner krutonger

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 skivor ljust lantbröd, ljust surdegsbröd, baguette eller annat ljust bröd
  • 2 msk olivolja, rapsolja, majsolja eller solrosolja. Eller smör.
  • 0,5 krm salt eller 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Skär bort kanter på brödet om du vill. Skär brödet i tärningar ca 2x2 cm eller den storlek eller form du önskar.
  2. Värm olja eller smör i en stekpanna. Helst en non-stick.
  3. Rosta krutongerna gyllenbruna runt om. Akta så de ej bränns. Rör om då och då.
  4. Vänd runt dem i lite salt innan servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-29