Sallad med melon och lufttorkad skinka

Sallad med melon och lufttorkad skinka. Här med en blandad grönsallad med babyspenat, ruccola samt mangold. Man kan även ta annan sallad som frisé, rossi och machésallad.

Välj mogen melon som honungsmelon eller nätmelon. All slags söt god mogen melon - även vattenmelon - funkar dock. En bit bröd som rustik surdegsbaguette passar till.

Ju finare skinka desto godare blir (och dyrare) blir det. Fina sorter är Prosciutto, Parmaskinka, San Daniele-skinka, Serrano, Jamon Iberico, Pata Negra eller Schwartzwaldskinka.

Att dricka till

Vintips är ett vitt vin av chardonnay från Australien eller Californien.

2 portioner sallad med melon och skinka

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 150 gram sallad, typ italien mix i tråg
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 melon som honungsmelon, nätmelon
  • 4 skivor lufttorkad skinka

Tillagning

  1. Bred ut skinka över botten på tallrikar.
  2. Dela melon i ca 3 cm breda klyftor, skär bort skalet och skär i kuber.
  3. Fördela skinkskivorna på tallrikar och sprid ut melonbitana på skinkan.
  4. Skölj och plocka sallad i mindre bitar och dela upp över skinkan.
  5. Häll lite olivolja, salt, vitpeppar och citronsaft över.
  6. Servera.
  7. Basilikabröd eller vitlöksbröd är gott till.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept