Grillad vattenmelon med fetaost

Introduktion och förberedelse

Prova söta grillade bitar vattenmelon med salt fetaost, citron, babyspenat och mynta. En god förrätt, sidorätt eller bufférätt från grillen.

Grillade bitar av vattenmelon du toppar med smulad eller tärnad fetaost, frisk mynta och finrivet citronskal samt lite grönt som babyspenat. 

Serveringsförslag

  • Passar som lätt förrätt.
  • Passar också att servera som sidorätt och "grönsakstillbehör" från grillen.
  • Räkna med en bit melon vardera. Kan också ökas på om man är hungrigare. 
  • Eller dubblera receptet och lägg upp flera bitar på fat till buffé eller fest. Då kan man också dela dem in mindre klyftor. 

Varianter

  • Du kan ta mer grönsallad som blandad finbladig grönsallad, machésallad eller ruccola. 
  • Citronskalet kan bytas mot limeskal eller apelsinskal. 
  • Annan melon som honungsmelon, galiamelon eller nätmelon går också att grillar i klyftor med skalet på. Ta bort kärnorna innan. 
  • Mynta är valfritt och kan även ersättas med citronmeliss, färsk oregano eller basilika. 
  • Fetaost kan bytas mot annan salt salladsost eller vitost som kajamak eller travnicki. 
  • Fetaosten kan även bytas mot halloumi. Grilla den i skivor samtidigt som melonen och ha den till istället. Då blir rätt liten matigare. 
  • För vegan variant kan du ta vegan ost som Greek white block från Violife. 

Att dricka till

Vill du ha ett glas vin till melonen så några förslag ett kylt ekfatslagrat vitt vin av druvan Chardonnay, friskare Riesling eller mousserade vin som Prosecco. 

Grillad vattenmelon på fat med fetaost och gröntDen söta vattenmelonen passar utmärkt med salt fetaost. En enkel och lite annorlunda förrätt, sidorätt eller bufférätt från grillen.

4 portioner grillad vattenmelon

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg vattenmelon, en stor bit, gärna kärnfri och mogen
  • 150 gram fetaost
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 citron
  • 1 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 6 blad mynta, citronmeliss, färsk oregano eller basilika
  • 30 gram babyspenat

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skär melon i fyra stora klyftor ca 2-3 cm tjocka med skalet kvar. Pilla bort de flesta kärnorna om du ser några.
  3. Pensla melonen med olivolja och lägg på ett fat.
  4. Skölj och riv skalet från en halv citron. Lägg i en skål vid sidan. Pressa i saften från densamma.
  5. Smula eller tärna fetaosten och lägg i en skål. Skölj spenat och grovhacka mynta eller liknande. Lägg i skålar. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  6. Grilla melonen på varje sida på hög värme någon minut på varje sida.
  7. Lägg upp melonskivorna på ett serveringsfat eller fyra tallrikar.
  8. Fördela fetaost över. Skeda över lite citronsaft och finriven citron.
  9. Lägg babyspenat runt vid sidan samt garnera med färsk mynta, citronmeliss, basilika eller oregano.
  10. Mal lite svartpeppar samt smula lite flingsalt över vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-01