Äppelsallad med myskmadra och spansk körvel
Bjud på en äppelsallad med tärnat äpple blandat med söta örter som aromatisk myskmadra och anisdoftande spansk körvel, olja och citron.
Den här äppelsalladen gjorde vi på en kurs i ätliga växter på Holma folkhögskola i Höör.
Tillagning
- Skölj och hacka myskmadra samt spansk körvel.
- Skölj, dela och kärna ur samt tärna äpplena. Äpplen med fint ska behöver ej skalas utan endast sköljas.
- Blanda äppeltärningar med myskmadra, spansk körvel, pressad citron samt salt i en skål. Spara lite myskmadra och körvel att strö över till servering. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Lägg upp och servera i en serveringsskål eller på fat.
Serveringsförslag
- Äppel- och örtsalladen passar som salladstillbehör och grönsakstillbehör till det mesta - både till vardags som fest samt buffé.
- Passar även som matig sallad till pokebowl ex. i tempehbowl, till pizza som Pizza Bianco eller till paj som kirskålspaj.
Varianter
- Några andra örter och grönt som passar i är ängssyra, löktrav, bitterkrassing, gräslök, jordreva, kärleksört, vitplister, almfrön samt lindblad. Sedan passar såklart babyspenat, rucola, mache och annan vanlig sallad också.
- Kan garneras med ätliga blommor som tusensköneblommor, maskrosblommor och/eller gräslöksblommor.
- Du kan toppa salladen med rostade solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, hackade hasselnötter, mandel eller valnötter till servering eller servera vid sidan.
- Vidare passar andra ingredienser som kvitten, päron, jordgubbar, avokado, rödlök, silverlök, kapris, tomat, gurka, paprika, riven morot, riven zucchini, strimlad grönkål, rödkål, vitkål, kokt kall potatis och/eller fetaost i salladen.
Dressing
- Enklast är att ta en olivolja eller rapsolja, pressad citron och salt.
- Eller välj en annan salladsdressing som honung- och senapsdressing, Italiensk dressing eller dressing med avokadoolja.
- Blanda i en 1-2 dl crème fraiche, gräddfil eller matyoghurt eller vegan variant för en krämig äppel- och örtröra som blir både sås och sallad i ett.
Tips
Kontrollera att du får plocka och plocka inte hela beståndet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal