Ramslökspaj

Ramslökspaj med pajdeg, äggstanning med riven ost och så hackad ramslök förstås. Hembakt paj med ramslök är jättegod med en grönsallad och passar lunch, middag, buffé till vår och sommar, midsommar, sillbord, kräftor med mera.

För dig som inte känner till ramslök så kan du tänka att du bakar en paj med massor av hackad gräslök fast gräslöken har breda gröna blad och smakar lite vitlök.

Ramslök växer vilt i södra Sverige men är fridlyst i Blekinge. Finns att köpa i välsorterade grönsaksdiskar under vår och sommar. Plockar du ramslöken själv så blir det mycket billigare annars kan det bli rätt dyrt.

Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Ramslöksblad är lätta att förväxla med Liljekonvalj - som är giftig - så kolla noga så att det är ramslök innan du äter dem.

Man kan förvälla ramslöken innan om man vill men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare samt mindre bitter. Då kokar doppar du ramlöken hel i 30 sekunder i kokande vatten och låter kallna i isvatten. Häll av och krama ur.

6 portioner ramslökspaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning: 50 gram ramslök
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 125 g riven lagrad ost ex. Västerbottenost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
  3. Täck över degen och ställ i kylen en kvart.
  4. Skölj ramslöken och strimla den fint.
  5. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  6. Grädda pajskalet i 8 minuter i mitten av ugnen.
  7. Separera äggulor från vitor i två bunkar.
  8. Till bunken med äggulorna tillsätter du grädde, salt, vitpeppar, riven ost samt finhackad ramslök.
  9. Ta ut pajformen med pajdeg och pensla pajdegen med lite av äggvitan när pajdegen är varm.
  10. Vispa äggvitorna till skum och vänd i och blanda med smeten med äggulorna.
  11. Häll ramslöksfyllningen i pajskalet.
  12. Grädda ramslökspajen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den och täck ev. över med lite folie så att kanterna ej bränns på slutet.
  13. Låt pajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.