Kirskålspesto

Introduktion och förberedelse

Kirskålspesto med solrosfrön, olivolja, äpple samt vitplister.

Kirskål funkar utmärkt att mixa till pesto. Här även med lite vitplister men det är valfritt.

Serveringsförslag

Kirskålspesto är gott som sås och tillbehör till allt där vanlig pesto passar.

Varianter

  • Du kan ta pinjenötter istället för solrosfrön.
  • Ta i en klyfta vitlök om du gillar vitlök.
  • Vidare passar finrivet citronskal som smaksättning.
  • Äpple är valfritt att ha i.
  • Löktrav, kärleksört, nässelskott passar också i peston.
  • Gillar du ost i peston så kan du mixa med ca 50 gram riven parmesan eller grana padano.

Tips

  • Man kan förvälla kirskålen innan om man vill men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare samt mindre bittar. Då kokar doppar du kirskålsbladen i 30 sekunder i kokande vatten och sköljer sedan i kallt vatten. Häll av och krama ur. Då kan du även dubblera mängden kirskål.
  • Välj gärna en fin mild olivolja eller kallpressad svensk rapsolja
  • Kontrollera innan att du får plocka kirskålen där du vill plocka. Den betraktas ofta som ogräs så det brukar inte vara några problem.

3 dl kirskålspesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1,5 dl solrosfrön
  • 100 gram kirskål, ta bort ev. grova stjälkar
  • 50 gram vitplister, ta bort ev. grova stjälkar (valfritt) eller motsvarande mängd kirskål
  • 1 äpple
  • 2 tsk pressad citron
  • 1 tsk socker
  • 1,5 dl olivolja, mild och kallpressad sort eller ta rapsolja
  • 0,25 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
  2. Rensa och skölj kirskål samt vitplister. Plocka bort ev. grova stjälkar. Späda stjälkar kan vara kvar. På vitplister kan hela växten användas men ta gärna bort grova stjälkar.
  3. Skölj och dela äpple i tärningar.
  4. Mixa kirskål, vitplister, äpple, pressad citron, socker samt olja några minuter i en matberedare, mixer eller i ett högt långsmalt kärl med stavmixer. Justera med lite vatten till önskad tjocklek.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Kirskålspeston är klar att servera.
  7. Kan förvaras i kylskåp några dagar. Kan även frysas in.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-29

Tillbehör och liknande recept: