Kirskålspesto
Kirskålspesto med solrosfrön, olivolja, äpple samt vitplister.
Kirskål funkar utmärkt att mixa till pesto. Här även med lite vitplister men det är valfritt.
Tillagning
- Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
- Rensa och skölj kirskål samt vitplister. Plocka bort ev. grova stjälkar. Späda stjälkar kan vara kvar. På vitplister kan hela växten användas men ta gärna bort grova stjälkar.
- Skölj och dela äpple i tärningar.
- Mixa kirskål, vitplister, äpple, pressad citron, socker samt olja några minuter i en matberedare, mixer eller i ett högt långsmalt kärl med stavmixer. Justera med lite vatten till önskad tjocklek.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Kirskålspeston är klar att servera.
- Kan förvaras i kylskåp några dagar. Kan även frysas in.
Serveringsförslag
Kirskålspesto är gott som sås och tillbehör till allt där vanlig pesto passar.
Varianter
- Du kan ta pinjenötter istället för solrosfrön.
- Ta i en klyfta vitlök om du gillar vitlök.
- Vidare passar finrivet citronskal som smaksättning.
- Äpple är valfritt att ha i.
- Löktrav, kärleksört, nässelskott passar också i peston.
- Gillar du ost i peston så kan du mixa med ca 50 gram riven parmesan eller grana padano.
Tips
- Man kan förvälla kirskålen innan om man vill men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare samt mindre bittar. Då kokar doppar du kirskålsbladen i 30 sekunder i kokande vatten och sköljer sedan i kallt vatten. Häll av och krama ur. Då kan du även dubblera mängden kirskål.
- Välj gärna en fin mild olivolja eller kallpressad svensk rapsolja
- Kontrollera innan att du får plocka kirskålen där du vill plocka. Den betraktas ofta som ogräs så det brukar inte vara några problem.
Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal