Lokförare Bergfälts jätteärtor med asiatiska smaker

Lokförare Bergfälts jätteärtor med asiatiska smaker.

Dessa jätteärtor är en variant på sockerärtor som blir mycket stora, söta och krispiga. De är riktigt goda att äta som de är. När man tröttnat på det så kan man laga till dem.

Jag valde att woka - fräsa - dem med asiatiska smaker som sesamolja, koreansk soja, ketjap manis, hoisinsås, vitlök, koreansk chilisås gochujan samt strödde över färsk koriander och rostade hackade jordnötter.

Jätterärtorna är inte vanliga i butik men en del odlare har dem och så kan man odla dem själv.

2 till 4 portioner ärtor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 250 gram Lokförare Bergfälts jätteärtor eller sockerärtor eller sugarsnaps
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk sesamolja
  • 1/2 tsk gochujan koreansk chilipasta eller Sriracha
  • 2 msk koreansk sojasås eller japansk ljus soja
  • 2 msk hoisinsås
  • 1,5 msk risvinäger
  • 1/2 msk ketjap manis
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 1/2 dl hackade jordnötter
  • 1/2 dl grovt hackad färsk koriander

Tillagning

  1. Hacka och rosta jordnötterna någon minut i en torr panna. Sätt åt sidan i en skål.
  2. Skölj, plocka blad och hacka färsk koriander grovt. Lägg i en skål till servering.
  3. Skölj ärtor och dela dem snett på mitten.
  4. Skala och finhacka vitlök samt ingefära.
  5. Blanda chili med soja, hoisinsås, risvinäger och ketjap manis i en skål eller burk.
  6. Fräs ärtorna med vitlök och ingefära någon minut.
  7. Tillsätt sojamarinaden och vänd runt.
  8. Servera jätteärtorna i en vid djup tallrik eller på fat garnerade med jordnötter och färsk koriander.
  9. Vidare kan man garnera med några blommor och fina skott från ärtväxten.
Ingredienser som ger smak åt ärtorna.
Ingredienser som ger smak åt ärtorna: Gochujan koreansk chilisås, hoisinsås, risvinäger, ketjap manis, koreansk soja, sesamolja samt färsk vitlök.
Gråärtorna fräses eller wokas i grova bitar med vitlök och sesamolja.
Gråärtorna fräses eller wokas i grova bitar med vitlök och sesamolja. Marinaden blandad bredvid.
Ärtorna smaksätts i stekpanna eller wok med sojamarinaden och toppas med jordnötter och färsk koriander.
Ärtorna smaksätts i stekpanna eller wok med sojamarinaden och toppas med jordnötter och färsk koriander. Kan vidare garneras blommor och späda blad från jätteärten.

Varianter

  • Jätteärtor kan ersättas av vanliga sockerärtor eller de tjockare sugarsnaps.
  • Vidare passar vaxbönor eller andra bönor eller ärtor som edamame gröna sojabönor bra att laga på samma vis.
  • På bilden använde jag färsk vitlök men det går utmärkt med vanlig vitlök.
  • Koreansk soja kan bytas mot ljus japansk soja.
  • Risvinäger kan bytas mot äppelcidervinäger, vit balsamvinäger eller färskpressad citronsaft.
  • Gochujan chilipasta kan bytas mot sriracha, något krm chiliflakes eller annan valfri chili.
  • Jordnötter kan uteslutas eller bytas mot rostade cashewnötter eller pumpafrön.

Jätteärtor serverade på fat garnerade med små blommor och toppskott.
Jätteärtor serverade på fat som grönsakstillbehör garnerade med färsk koriander samt små blå ätliga blommor och toppskott.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-18