Lokförare Bergfälts jätteärtor med asiatiska smaker
Lokförare Bergfälts jätteärtor med asiatiska smaker.
Dessa jätteärtor är en variant på sockerärtor som blir mycket stora, söta och krispiga. De är riktigt goda att äta som de är. När man tröttnat på det så kan man laga till dem.
Jag valde att woka - fräsa - dem med asiatiska smaker som sesamolja, koreansk soja, ketjap manis, hoisinsås, vitlök, koreansk chilisås gochujan samt strödde över färsk koriander och rostade hackade jordnötter.
Jätterärtorna är inte vanliga i butik men en del odlare har dem och så kan man odla dem själv.
Tillagning
- Hacka och rosta jordnötterna någon minut i en torr panna. Sätt åt sidan i en skål.
- Skölj, plocka blad och hacka färsk koriander grovt. Lägg i en skål till servering.
- Skölj ärtor och dela dem snett på mitten.
- Skala och finhacka vitlök samt ingefära.
- Blanda chili med soja, hoisinsås, risvinäger och ketjap manis i en skål eller burk.
- Fräs ärtorna med vitlök och ingefära någon minut.
- Tillsätt sojamarinaden och vänd runt.
- Servera jätteärtorna i en vid djup tallrik eller på fat garnerade med jordnötter och färsk koriander.
- Vidare kan man garnera med några blommor och fina skott från ärtväxten.
Varianter
- Jätteärtor kan ersättas av vanliga sockerärtor eller de tjockare sugarsnaps.
- Vidare passar vaxbönor eller andra bönor eller ärtor som edamame gröna sojabönor bra att laga på samma vis.
- På bilden använde jag färsk vitlök men det går utmärkt med vanlig vitlök.
- Koreansk soja kan bytas mot ljus japansk soja.
- Risvinäger kan bytas mot äppelcidervinäger, vit balsamvinäger eller färskpressad citronsaft.
- Gochujan chilipasta kan bytas mot sriracha, något krm chiliflakes eller annan valfri chili.
- Jordnötter kan uteslutas eller bytas mot rostade cashewnötter eller pumpafrön.
Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal