Lussekatter i form

Lussekatter eller lussebullar som bakats i form så att de jäst och bakat ihop. Här räcker degen till tre formar i storlek som på bilden. En variant på saffransfläta och vanliga lussebullar. Passar som vanligt till lucia, advent, jul och glöggfika.

Den avlånga formen på bilden är på 35 cm x 11 cm med 2,5 cm djup. Degen räcker till 3 stycken sådana formar med runt 9-10 lussekatter i varje. Du kan också baka en avlång form och resten som vanliga lussekatter. Eller fylla en hel långpanna med lussekatter och baka av (räkna då lite längre tid i ugnen och prova med en sticka så att de är genombakta).

Om du vill kan du baka en form med lussekatter i en stor långpanna smord med smör. Om du vill kan du garnera med glasyr och flagad rostad mandel. 

3 formar med 9-10 stycken lussekatter i vardera

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 15 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 gram saffran, 2 påsar x 0,5 gram
  • 200 gram smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker eller vit sirap
  • 50 gram russin till garnering
  • 1 ägg till pensling

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med socker och saffransblandningen till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan skivat mjukt smör, ägg, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter. Degen ska jäsa till knappt sin dubbla storlek.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord.
  9. Dela degen på tre delar och sedan varje del i 9-10 bitar. Rulla ut varje bit till en sträng och forma lussekatter. Använd gärna en bakhandduk och lägg den runt en skärbräda så får du bättre grepp att rulla ut längderna. Längderna ska vara ca 25 cm långa. Rulla ihop ändarna åt motsatt håll så att de ser ut som lussekatter.
  10. Lägg lussekatterna tätt i formen eller formarna med bakplåtspapper i botten och på kanterna eller smörj med smör. Fyller du bara en form så lägg de andra lussekatterna på smörpapper på en plåt och baka som vanliga lussebullar. Vill du baka alla lussekatter i en långpanna så lägger du dem tätt i långpannan på smörpapper eller smord långpanna med smör.
  11. Garnera med ett russin i varje ände - virvel - av lussekatterna om du vill.
  12. Låt lussekatterna jäsa övertäckta i 30 minuter.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Knäck ett ägg i en kopp, vispa ihop det och pensla lussekatterna.
  15. Du kan också strö över och garnera med mandelspån eller pärlsocker.
  16. Baka lussekatterna i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de har fin färg samt är genombakta.
  17. Låt lussekatterna svalna något övertäckta med bakduk.
E-mail
Inga röster än

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer