Mazarinrutor

Introduktion och förberedelse

Baka egna mazarinrutor i en långpanna. Med mördegsbotten och lättgjord mazarinfylllning av mandelmassa, smör och ägg.

En variant på vanliga mazariner som är lätt att baka till många.

Portionsberäkning

Satsen räcker till 18 stora mazarinrutor i en halv långpanna med måtten 32x22 cm eller liknande. De är rätt fylliga så man kan faktiskt göra ännu mindre rutor - förslagsvis skära denna sats till 36 små rutor - om de ska serveras med andra kakor på kafferep, buffé, fest, studentfest eller bjudning.

Du kan också dubbla receptet och baka en stor hel långpanna.

Fyllning

Fyllningen är med mandelmassa. Du kan köpa färdig mandelmassa eller göra egen mandelmassa.

Kan förberedas

Mazarinrutorna är godast nybakta men håller några dagar minst i en burk i rumstemperatur. Lägg lite bakplåts- eller smörpapper mellan dem om du staplar dem.

Rutorna kan frysas in med eller utan glasyr. Glasyren tappar lite i glans om den fryses så ett alternativ är att frysa utan glasyr och istället bre på den till servering.

Garnering

  • Mazarinerutorna garnerade jag med glasyr och kanderade apelsinskal.
  • Kanderad frukt och apelsinskal finns att köpa färdigt eller så syltar du egna apelsinskal.
  • Glasyren kan även blandas med 1/2 dl glykossirap och 1 msk vatten. Värm och rör ut med sockret till fingervarmt och bred över som glasyr.
  • Glasyren kan färgas med några droppar röd karamellfärg om du vill ha rosa glasyr.
  • Vidare kan man garnera med andra saker - innan glasyren stelnat - som flagad rostad mandel eller pistagenötter eller blanda kanderade nötter eller rostade kokosflakes eller kokosflingor.

Mazarinrutor serverade på fat med glasyr och kanderade apelsinskal
Mazariner som bakas i långpanna och skärs upp i rutor. Garneras med sockerglasyr och kanderade apelsinskal

Varianter

  • Med skållad mandel: du kan göra mazarinmassan med mald 120 gram skållad mandel du blandar med 120 gram socker till en slags mandelmassa. Tillsätt 100 gram rumsvarmt smör och rör i 3 ägg. Då behöver du en mandelkvarn eller mixer att finfördela mandeln med.
  • Med bittermandel får du mer mandelsmak. Själv tycker jag att det blir lite för mycket mandelsmak men det är en smaksak. Tillsätt 1-2 malda bittermandlar eller 1-2 droppar bittermandelolja i fyllningen.
  • Toppa med toscatäcke. Koka en toscasmet med hackad mandel. När mazarinrutorna bakat i 10 minuter så tar du ut dem och toppar med ett lager toscasmet. Baka sedan vidare tills de har fin färg i ca 10 minuter i övre delen av ugnen.
  • Med hallonsylt: Bred ut ett lager med 2-3 dl hallonsylt i botten på mördegen innan du brer över mazarinfyllning.
  • Med frukt eller bär: innan du bakar mazarinrutorna så kan du sticka ner bitar av skalad och tärnad aprikos, plommon, äppel eller päron eller urkärnade körsbär, hallon, blåbär, halverade krusbär eller vinbär.
  • Baka en rund mazarinkaka eller mazarinpaj i en stor rund form ca 24-32 cm diameter med löstagbar kant eller pajform. Klä och baka av ett skal med mördeg, fyll med samma fyllning och baka samt garnera som nedan recept.

18 mazarinrutor, 34x22 cm halv långpanna

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • MÖRDEG TILL BOTTEN: 150 gram rumsvarmt smör
  • 75 gram, 0,75 dl strösocker
  • 1 litet ägg, 40 gram
  • 300 gram, ca 4-5 dl vetemjöl
  • MAZARINFYLLNING: 250 gram mandelmassa, 50/50
  • 100 gram smör
  • 125 gram ägg, 2 ägg
  • 1 msk smör till formen
  • GLASYR: 2 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • 1 dl syltade kanderade apelsinskal (valfritt)

Tillagning

  1. MÖRDEG: Tärna smör och lägg med socker i en stor bunke. Tillsätt äggulan och arbeta hastigt in mjölet till en deg. Tryck ut till en tjock rektangel och lägg i en påse i kylen i 1 timme.
  2. MANDELFYLLNING: Tärna mandelmassa och smör och låt bli rumsvarmt i en bunke. Rör ihop till en röra och tillsätt ett ägg i taget till en jämn mazarinmassa. Du kan vispa med elvisp på slutet så får du ut klumpar och får en fluffig fyllning.
  3. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  4. Smörj mazarinformen med lite mjukt smör.
  5. TRYCK UT DEG FÖR HAND: Tryck ut degen med mjölad tumme tunt längs med botten och upp längs kanterna i formen.
  6. MED KAVEL: Kavla ut mördegen på mjölat bakbord till ca 3 mm tjocklek och klä formen med deg. Tips är att först kavla ut degen till en rektangel som passar långpannan, sedan rulla upp degen på kaveln och sedan lyfta samt rulla över degen i formen. Skär av deg längs kanterna längst upp.
  7. Fördela sedan mandelsmeten/mazarinmassan i formarna. Bred ut den i ett jämnt lager.
  8. Grädda mazarinkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen. Täck eventuellt över mot slutet med lite bakplåtspapper om det börjar bli för mörkt på ytan. Botten ska bli gräddad och ljust brun men utan att toppen och kanter bränns.
  9. Ta ut och låt svalna helt i formen.
  10. GARNERING: När mazarinkakan svalnat helt kan du glasera den med sockerglasyr.
  11. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr.
  12. Klicka och bred ut bred ut glasyren i ett jämnt lager. Glasyren flyter sedan ut och blir jämn och fin.
  13. Låt stå och stelna i minst 30 minuter eller tills glasyren stelnat.
  14. Om du vill kan du garnera mazarinerna innan glasyren stelnat med syltade apelsinskal - som jag gjorde till bilden; eller rostad flagad mandel eller annat valfritt.
  15. Skär mazarinkakan i lagom stora rutor. Jag hade en form på 34x22 cm likt en halv långpanna och skar i 3x6 rutor så jag fick 18 mazarinrutor.
E-mail
Medel: 3.5 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 218 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-17