Saffranskladdkaka

En kladdkaka med saffran och vit choklad - toppad med lite lingon och florsocker. Saffranskladdkakan är god med lite syrliga bär som rårörda hallon med lite socker och vidare vispad grädde till.

Passar till lucia, advent och julbord som kaka och dessert. Även som söt kaka till glöggen. 

Förslag på bär till är att koka ihop hallon med någon msk socker till en snabbsylt; eller blanda hallon, blåbär och jordgubbar med någon msk socker; eller ta krusbärssylt; fruktköttet från 4-5 passionsfrukter; eller toppa med färska bär som vinbär, jordgubbar, blåbär och hallon; eller servera med en fruktsallad med färsk tärnad ananas, kiwi och äpple. En kula syrlig sorbet funkar också som tillbehör. Kan även garneras med flagad eller hackad rostad mandel. Russin funkar också. 

Recept till en springform på 24 cm diameter - gärna med löstagbar kant. Vill du baka en hel långpanna så ökar du receptet med 1/3. 

Serverar du som dessert är ett gott dessertvin gott till - ex. Tokaij Aszu; Tyskt Trockenbeerenauslese eller Sauternes gott till. Vidare funkar såklart glögg till saffranskladdisen. 

8-12 bitar saffranskladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 100 gram vit choklad
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 paket saffran
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 1 msk smör till formen
  • 10 pepparkakor, 6 digestivekex eller ströbröd till formen
  • 1/2 dl frysta lingon att garnera med (valfritt)
  • Serveringsförslag: 3 dl grädde
  • 250 gram frysta hallon
  • 4 msk socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smör med saffran i en kastrull. Bryt den vita chokladen i bitar.
  3. Tillsätt och rör i chokladen i smöret. Tillsätt salt. Rör tills chokladen smält på mycket låg värme.
  4. Ta av från värmen och tillsätt socker samt vispa med elvisp en halv minut.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt med elvisp.
  6. Tillsätt och rör i mjölet till en smet.
  7. Smörj en rund springform ca 24 cm diameter med lite smör. Krossa pepparkakor fint och bröa formen med dem. Du kan också bröa med krossade Digestivekex eller ströbröd.
  8. Häll kladdkakesmeten i formen.
  9. Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna i formen. Skär loss längs kanten om det behövs.
  11. Garnering (valfri): Garnera med frysta eller färska lingon. Pudra över florsocker.
  12. Förslag till servering: Vispa grädde. Koka upp samt mosa hallon med lite socker i en kastrull. Lägg upp i en skål. Servera till saffranskladdkakan.
  13. Skär upp och servera saffranskladdkakan som den är eller med vispad grädde och hallon eller på annat vis.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer