Saffranskladdkaka

En kladdkaka med saffran och vit choklad - toppad med lite lingon och florsocker. Saffranskladdkakan är god med lite syrliga bär som rårörda hallon med lite socker och vidare vispad grädde till. Kakan passar till lucia, advent och julbord som kaka och dessert. Även som söt kaka till glöggen. 

Spelade in en liten film på Youtube där du kan se hur man lagar kladdkakan. 

Förslag på bär till är att koka ihop hallon med någon msk socker till en snabbsylt; eller blanda hallon, blåbär och jordgubbar med någon msk socker; eller ta krusbärssylt; fruktköttet från 4-5 passionsfrukter; eller toppa med färska bär som vinbär, jordgubbar, blåbär och hallon; eller servera med en fruktsallad med färsk tärnad ananas, kiwi och äpple. En kula syrlig sorbet funkar också som tillbehör. Kan även garneras med flagad eller hackad rostad mandel. Russin funkar också. 

Recept till en springform på 24 cm diameter - gärna med löstagbar kant. Vill du baka en hel långpanna så ökar du receptet med 1/3. 

Serverar du som dessert är ett gott dessertvin gott till - ex. Tokaij Aszu; Tyskt Trockenbeerenauslese eller Sauternes gott till. Vidare funkar såklart glögg till saffranskladdisen. 

8-12 bitar saffranskladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 100 gram vit choklad
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 paket saffran
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 1 msk smör till formen
  • 10 pepparkakor, 6 digestivekex eller ströbröd till formen
  • 1/2 dl frysta lingon att garnera med (valfritt)
  • Serveringsförslag: 3 dl grädde
  • 250 gram frysta hallon
  • 4 msk socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smör med saffran i en kastrull. Bryt den vita chokladen i bitar.
  3. Tillsätt och rör i chokladen i smöret. Tillsätt salt. Rör tills chokladen smält på mycket låg värme.
  4. Ta av från värmen och tillsätt socker samt vispa med elvisp en halv minut.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt med elvisp.
  6. Tillsätt och rör i mjölet till en smet.
  7. Smörj en rund springform ca 24 cm diameter med lite smör. Krossa pepparkakor fint och bröa formen med dem. Du kan också bröa med krossade Digestivekex eller ströbröd.
  8. Häll kladdkakesmeten i formen.
  9. Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna i formen. Skär loss längs kanten om det behövs.
  11. Garnering (valfri): Garnera med frysta eller färska lingon. Pudra över florsocker.
  12. Förslag till servering: Vispa grädde. Koka upp samt mosa hallon med lite socker i en kastrull. Lägg upp i en skål. Servera till saffranskladdkakan.
  13. Skär upp och servera saffranskladdkakan som den är eller med vispad grädde och hallon eller på annat vis.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer