Saffranskladdkaka

En kladdkaka med saffran och vit choklad - toppad med lite lingon och florsocker. Saffranskladdkakan är god med lite syrliga bär som rårörda hallon med lite socker och vidare vispad grädde till.

Passar till lucia, advent och julbord som kaka och dessert. Även som söt kaka till glöggen. 

Förslag på bär till är att koka ihop hallon med någon msk socker till en snabbsylt; eller blanda hallon, blåbär och jordgubbar med någon msk socker; eller ta krusbärssylt; fruktköttet från 4-5 passionsfrukter; eller toppa med färska bär som vinbär, jordgubbar, blåbär och hallon; eller servera med en fruktsallad med färsk tärnad ananas, kiwi och äpple. En kula syrlig sorbet funkar också som tillbehör. Kan även garneras med flagad eller hackad rostad mandel. Russin funkar också. 

Recept till en springform på 24 cm diameter - gärna med löstagbar kant. Vill du baka en hel långpanna så ökar du receptet med 1/3. 

Serverar du som dessert är ett gott dessertvin gott till - ex. Tokaij Aszu; Tyskt Trockenbeerenauslese eller Sauternes gott till. Vidare funkar såklart glögg till saffranskladdisen. 

8-12 bitar saffranskladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 100 gram vit choklad
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 paket saffran
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 1 msk smör till formen
  • 10 pepparkakor, 6 digestivekex eller ströbröd till formen
  • 1/2 dl frysta lingon att garnera med (valfritt)
  • Serveringsförslag: 3 dl grädde
  • 250 gram frysta hallon
  • 4 msk socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller 175 grader varmluft.
  2. Smält smör med saffran i en kastrull. Bryt den vita chokladen i bitar.
  3. Tillsätt och rör i chokladen i smöret. Tillsätt salt. Rör tills chokladen smält på mycket låg värme.
  4. Ta av från värmen och tillsätt socker samt vispa med elvisp en halv minut.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt med elvisp.
  6. Tillsätt och rör i mjölet till en smet.
  7. Smörj en rund springform ca 24 cm diameter med lite smör. Krossa pepparkakor fint och bröa formen med dem. Du kan också bröa med krossade Digestivekex eller ströbröd.
  8. Häll kladdkakesmeten i formen.
  9. Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna i formen. Skär loss längs kanten om det behövs.
  11. Garnering (valfri): Garnera med frysta eller färska lingon. Pudra över florsocker.
  12. Förslag till servering: Vispa grädde. Koka upp samt mosa hallon med lite socker i en kastrull. Lägg upp i en skål. Servera till saffranskladdkakan.
  13. Skär upp och servera saffranskladdkakan som den är eller med vispad grädde och hallon eller på annat vis.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer