Saffranskaka i långpanna

Saffranskaka eller saffransrutor med krämig dubbelfyllning. Dubbelt med fyllning är såklart dubbelt så gott ;) Här med färska lingon som garnering också. 

Baka en hel långpanna med samma saffransdeg som till lussebullar - det blir en saffranskaka. Här har jag fyllt först en gång med färskostfyllning. Sedan en gång till med vaniljkräm när de är i rutor samt garnerat med färska bär - på bilden har jag valt lingon. Blåbär, mylta, jordgubbssylt, hallonsylt eller liknande sylt passar också. Rutorna kan bakas utan att fyllas också och blir god ändå. 

Du kan toppa med färdig vaniljvisp som du vispat fast till kräm. Eller laga egen vaniljkräm. Krämen kan bytas mot extra frosting (gör dubbel sats av färskosten och bred på eller spritsa på när kakan svalnat), vispad grädde eller glass passar också.  

Istället för frosting av färskost kan du ta vaniljvisp och vispa hårt till vaniljkräm eller laga egen vaniljkräm och fylla dem med. 

20 rutor saffranskaka

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 paket jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk, standard
  • 1 gram saffran, 2 paket x 0,5 gram
  • 10-12 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning och topping: 100 gram färskost naturell ex. Philadelphia
  • 75 gram mjukt smör
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl pärlsocker
  • 1 paket vaniljvisp eller hemgjord vaniljkräm
  • 1 dl färska eller frysta lingon eller andra bär

Tillagning

  1. Krossa och mortla saffran med en halv dl socker.
  2. Blanda saffran med mjölk i en kastrull. Värm till fingervarmt 37 grader.
  3. Smula jästen i en bakbunke.
  4. Tillsätt lite mjölk och rör så att jästen löser sig.
  5. Tillsätt resten av mjölken, mjöl (utom 2 dl), salt och socker. Blanda och knåda ihop till en deg. Ta först 10 dl vetemjöl och tillsätt sedan resten efterhand så att du får en lagom lös deg. Du vill ha lite mjöl kvar till utbakning också. Arbeta degen 15 minuter för hand eller 10 minuter i maskin.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna 40x32 cm.
  7. Vispa vaniljvispen till en fast kräm. Eller laga egen vaniljkräm.
  8. Knåda ut degen till en rektangel lika stor som långpannan. Eller knåda ut degen direkt på bakplåtspapper i långpannan.
  9. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  10. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  11. Blanda under tiden färskosten med smör, färskost, socker och vaniljsocker till en röra.
  12. Mjöla din tumme och tryck ner 4x5 hål i ett rutmönster (ett hål för varje ruta) och klicka sedan ner en tsk av färskostblandningen i varje hål.
  13. Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.
  14. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
  15. Ta ut och låt svalna i plåten. Skär sedan i 20 rutor - 4x5 rader. Nu kan saffransrutorna eller kakorna serveras.
  16. Överkurs är att som på bilden vispa vaniljvisp hård till vaniljkräm och spritsa eller klicka ut någon matsked i varje hål på varje ruta. Garnera sedan med färska eller frysta bär som lingon eller blåbär.
E-mail
Inga röster än

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer