Saffranskaka i långpanna

Saffranskaka eller saffransrutor med krämig fyllning av färskost-frosting och pärlsocker. Sedan garnerade med vispad vaniljvisp och färska bär som lingon, vinbär, hallon eller blåbär.

Dubbelt med fyllning är såklart dubbelt så gott ;) Här med färska lingon som garnering också.

Först bakas en hel långpanna med samma saffransdeg som till lussebullar. Med lagom avstång fyller man gropar med färskostfyllning. Vid servering skär man dem i rutor och toppar med vaniljkräm samt garnerar med färska bär - på bilden har jag valt lingon.

Du kan toppa med färdig vaniljvisp som du vispat fast till kräm. Eller laga egen vaniljkräm. Ytterligare alternativ är att laga dubbelt med färskost-frosting och bred på eller spritsa på hälften när kakan svalnat.

Rutorna kan bakas utan att fyllas med färskostkrämen.

20 rutor saffranskaka

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 paket jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk, standard
  • 1 gram saffran, 2 paket x 0,5 gram
  • 10-12 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning och topping: 100 gram färskost naturell ex. Philadelphia
  • 75 gram mjukt smör
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl pärlsocker
  • 1 paket vaniljvisp eller hemgjord vaniljkräm
  • 1 dl färska eller frysta lingon eller andra bär

Tillagning

  1. Krossa och mortla saffran med en halv dl socker.
  2. Blanda saffran med mjölk i en kastrull. Värm till fingervarmt 37 grader.
  3. Smula jästen i en bakbunke.
  4. Tillsätt lite mjölk och rör så att jästen löser sig.
  5. Tillsätt resten av mjölken, mjöl (utom 2 dl), salt och socker. Blanda och knåda ihop till en deg. Ta först 10 dl vetemjöl och tillsätt sedan resten efterhand så att du får en lagom lös deg. Du vill ha lite mjöl kvar till utbakning också. Arbeta degen 15 minuter för hand eller 10 minuter i maskin.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna 40x32 cm.
  7. Vispa vaniljvispen till en fast kräm. Eller laga egen vaniljkräm.
  8. Knåda ut degen till en rektangel lika stor som långpannan. Eller knåda ut degen direkt på bakplåtspapper i långpannan.
  9. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  10. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  11. Blanda under tiden färskosten med smör, färskost, socker och vaniljsocker till en röra.
  12. Mjöla din tumme och tryck ner 4x5 hål i ett rutmönster (ett hål för varje ruta) och klicka sedan ner en tsk av färskostblandningen i varje hål.
  13. Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.
  14. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
  15. Ta ut och låt svalna i plåten. Skär sedan i 20 rutor - 4x5 rader. Nu kan saffransrutorna eller kakorna serveras.
  16. Överkurs är att som på bilden vispa vaniljvisp hård till vaniljkräm och spritsa eller klicka ut någon matsked i varje hål på varje ruta. Garnera sedan med färska eller frysta bär som lingon eller blåbär.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.