Saffranskaka i långpanna

Saffranskaka eller saffransrutor med krämig dubbelfyllning. Dubbelt med fyllning är såklart dubbelt så gott ;) Här med färska lingon som garnering också. 

Baka en hel långpanna med samma saffransdeg som till lussebullar - det blir en saffranskaka. Här har jag fyllt först en gång med färskostfyllning. Sedan en gång till med vaniljkräm när de är i rutor samt garnerat med färska bär - på bilden har jag valt lingon. Blåbär, mylta, jordgubbssylt, hallonsylt eller liknande sylt passar också. Rutorna kan bakas utan att fyllas också och blir god ändå. 

Du kan toppa med färdig vaniljvisp som du vispat fast till kräm. Eller laga egen vaniljkräm. Krämen kan bytas mot extra frosting (gör dubbel sats av färskosten och bred på eller spritsa på när kakan svalnat), vispad grädde eller glass passar också.  

Istället för frosting av färskost kan du ta vaniljvisp och vispa hårt till vaniljkräm eller laga egen vaniljkräm och fylla dem med. 

20 rutor saffranskaka

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 paket jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk, standard
  • 1 gram saffran, 2 paket x 0,5 gram
  • 10-12 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning och topping: 100 gram färskost naturell ex. Philadelphia
  • 75 gram mjukt smör
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl pärlsocker
  • 1 paket vaniljvisp eller hemgjord vaniljkräm
  • 1 dl färska eller frysta lingon eller andra bär

Tillagning

  1. Krossa och mortla saffran med en halv dl socker.
  2. Blanda saffran med mjölk i en kastrull. Värm till fingervarmt 37 grader.
  3. Smula jästen i en bakbunke.
  4. Tillsätt lite mjölk och rör så att jästen löser sig.
  5. Tillsätt resten av mjölken, mjöl (utom 2 dl), salt och socker. Blanda och knåda ihop till en deg. Ta först 10 dl vetemjöl och tillsätt sedan resten efterhand så att du får en lagom lös deg. Du vill ha lite mjöl kvar till utbakning också. Arbeta degen 15 minuter för hand eller 10 minuter i maskin.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna 40x32 cm.
  7. Vispa vaniljvispen till en fast kräm. Eller laga egen vaniljkräm.
  8. Knåda ut degen till en rektangel lika stor som långpannan. Eller knåda ut degen direkt på bakplåtspapper i långpannan.
  9. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  10. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  11. Blanda under tiden färskosten med smör, färskost, socker och vaniljsocker till en röra.
  12. Mjöla din tumme och tryck ner 4x5 hål i ett rutmönster (ett hål för varje ruta) och klicka sedan ner en tsk av färskostblandningen i varje hål.
  13. Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.
  14. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
  15. Ta ut och låt svalna i plåten. Skär sedan i 20 rutor - 4x5 rader. Nu kan saffransrutorna eller kakorna serveras.
  16. Överkurs är att som på bilden vispa vaniljvisp hård till vaniljkräm och spritsa eller klicka ut någon matsked i varje hål på varje ruta. Garnera sedan med färska eller frysta bär som lingon eller blåbär.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer