Syltade apelsinskal

Sylta och kandera egna apelsinskal som blir fina och goda.

Syltade apelsinskal finns att köpa färdigt men blir goda, får fin gul färg och smak samt är billiga att göra själv.

ca 3 dl syltade apelsinskal

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 45 min

Ingredienser

  • 2 apelsiner, ekologiska, ca 600 gram
  • SOCKERLAG: 1,75 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1/2 dl glykossirap

Tillagning

  1. Skölj och borsta samt torka apelsiner.
  2. Skär loss skal längs med det vita fruktköttet. Spara apelsinfruktköttet till annat ev. ät upp.
  3. Skär apelsinskalen i tunna strimlor eller små tärningar.
  4. Koka upp 3 dl vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull. Salt är valfritt men jag tycker smaken blir bättre.
  5. Lägg i och koka apelsinstrimlorna i någon halv minut.
  6. Skölj apelsinskalen i ett durkslag i kallt vatten.
  7. Koka sedan upp socker, vatten och 1/2 dl glykossirap i en kastrull.
  8. Tillsätt apelsinskalen och koka på medelvärme tills apelsinskalen blir genomskinliga ca 10 minuter.
  9. Låt skalen svalna i sockerlagen.
  10. Lägg upp de syltade apelsinskalen i en burk eller skål och låt stå i kylen ett dygn. Skalen är sedan redo att användas.
  11. KANDERADE SKAL TILL GARNERING: Lägg upp skalen i en sil och sila bort lagen - tryck ut så mycket lag du kan. Vänd dem i en skål med strösocker och sprid sedan ut att torka till lite på bakplåtspapper. De kan nu användas direkt eller låt ligga och torka till några dagar.
Syltade apelsinskal som garnering på mazariner
Syltade apelsinskal som garnering på mazariner.
Syltade apelsinskal med ekologisk apelsin
Använd ekologisk apelsin och koka in skalet med socker. De syltade apelsinskalen förvaras i en burk inkokt med en tjock sockerlag.
Syltade och sockrade apelsinskal redo att använda till garnering
Syltade och sockrade apelsinskal redo att använda till garnering. Häll av och pressa ur den mesta vätskan ur skalen, blanda med strösocker och lägg på ett bakplåtspapper redo att använda till garnering på bakverk, kakor och till desserter med mera.

Serveringsförslag

Val av apelsin

Godast tycker jag spanska Valencia-apelsiner är och de har säsong på vinterhalvåret.

Överbliven apelsin

  • Apelsinen som blir över kan du äta upp. Eller så har du rester med apelsinskal över att använda.
  • Du kan också göra apelsinsaft på skalen och saften först och sedan tar du de skal du silar av och hackar eller strimlar och lägger in med sockerlag som nedan.

Kan dubbleras

Du kan dubbla receptet flera gånger om du har mycket apelsinskal att sylta. Du kan spara ihop skal från apelsiner och ha i frysen samt sylta alla på en gång.

Förvaring

Syltade apelsinskal är så söta att de håller sig länge. Förvara i en glasburk. Öppnad burk i kylen för säkerhetsskull.

Varianter

Det går också bra att sylta annan citrusfrukt på samma vis ex. citron, pomelo, blodapelsin, grapefrukt eller mandarin.

Kanderade apelsinskal

När du syltat skalen kan du ha dem i sockerlagen i en burk i kylen flera veckor. Vill du kandera dem med mer socker så gör du så här:

  1. Ta upp de syltade apelsinskalen och pressa ur sockerlagen med en sil.
  2. Vänd runt skalen i en skål med strösocker.
  3. Sprid sedan ut dem på bakplåtspapper att torka till - gärna några dagar men de kan också användas direkt.
E-mail
Medel: 4.3 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-10