Syltade apelsinskal

Introduktion och förberedelse för tillagning

Sylta och kandera egna apelsinskal som blir fina och goda att garnera bland annat kakor, muffins, mazariner och sockerkakor som Ambrosiakaka med.

Syltade apelsinskal finns att köpa färdiga men blir goda, får fin gul färg och smak samt är billiga att göra själv.

Apelsinen som blir över kan du äta upp också. Eller så har du rester med apelsinskal över att använda.

Du kan dubbla receptet flera gånger om du har mycket apelsinskal att sylta. Du kan spara ihop skal från apelsiner och ha i frysen samt sylta alla på en gång.

Du kan också göra apelsinsaft på skalen och saften först och sedan tar du de skal du silar av och hackar eller strimlar och lägger in med sockerlag som nedan.

Syltade apelsinskal är så söta att de håller sig länge. Förvara i en glasburk. Öppnad burk i kylen för säkerhetsskull.

Det går också bra att sylta annan citrusfrukt på samma vis ex. citron, pomelo, blodapelsin, grapefrukt eller mandarin.

Godast tycker jag spanska Valencia-apelsiner är och de har säsong på vinterhalvåret.

Kanderade apelsinskal

När du syltat skalen kan du ha dem i sockerlagen i en burk i kylen flera veckor. Vill du kandera dem med mer socker så tar du upp och pressar ur sockerlagen med en sil. Vänd runt skalen i en skål med strösocker och sprid sedan ut dem på bakplåtspapper att torka till - gärna några dagar men de kan också användas direkt.

ca 2-3 dl syltade apelsinskal

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 45 min

Ingredienser

  • 2 apelsiner, ekologiska, ca 600 gram
  • SOCKERLAG: 1,75 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1/2 dl glykossirap

Tillagning

  1. Skölj och borsta samt torka apelsiner.
  2. Skär loss skal längs med det vita fruktköttet. Spara apelsinfruktköttet till annat ev. ät upp.
  3. Skär apelsinskalen i tunna strimlor eller små tärningar.
  4. Koka upp 3 dl vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  5. Koka apelsinstrimlorna i lite lättsaltat vatten i en kastrull i någon halv minut.
  6. Skölj apelsinskalen i ett durkslag i kallt vatten.
  7. Koka sedan upp socker, vatten och 1/2 dl glykossirap i en kastrull.
  8. Tillsätt apelsinskalen och koka på medelvärme tills apelsinskalen blir genomskinliga ca 10 minuter.
  9. Låt skalen svalna i sockerlagen.
  10. Lägg upp de syltade apelsinskalen i en burk eller skål och låt stå i kylen ett dygn. Skalen är sedan redo att användas.
  11. KANDERADE SKAL TILL GARNERING: Lägg upp skalen i en sil och sila bort lagen - tryck ut så mycket lag du kan. Vänd dem i en skål med strösocker och sprid sedan ut att torka till lite på bakplåtspapper. De kan nu användas direkt eller låt ligga och torka till några dagar.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.