Syltade apelsinskal

Sylta egna apelsinskal. Hemgjorda syltade skal är fina och goda att garnera bla kakor, muffins och sockerkakor med.
Syltade apelsinskal finns att köpa färdiga men glir goda och billiga att göra själv. Du kan givetvis dubbla receptet flera gånger om du har mycket apelsinskal att sylta. Du kan spara ihop skal från apelsiner och ha i frysen samt sylta alla på en gång.
Syltade apelsinskal är så söta att de håller sig länge som marmelad. Förvara ex. i en glasburk.
Det går också bra att sylta annan citrusfrukt på samma vis ex. citron.

ca 2-3 dl syltade apelsinskal

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 apelsiner (helst ekologiska)
  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker

Tillagning

  1. Skölj och borsta samt torka apelsiner.
  2. Skär loss skal längs med det vita fruktköttet. Spara apelsinfruktköttet till annat ev. ät upp.
  3. Skär apelsinskalen i tunna strimlor eller små tärningar.
  4. Koka upp 3 dl vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  5. Koka apelsinstrimlorna i lite lättsaltat vatten i en kastrull i någon halv minut.
  6. Skölj apelsinskalen i ett durkslag i kallt vatten.
  7. Koka sedan upp 2 dl socker och 2 dl vatten i kastrullen samt tillsätt apelsinskalen och koka på medelvärme tills apelsinskalen blir genomskinliga ca 10 minuter.
  8. Låt skalen svalna i sockerlagen.
  9. Lägg upp de syltade apelsinskalen i en burk eller skål eller använd direkt. De kan också vändas i strösocker innan de används.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer