Saftiga lussekatter med Kesella

48 små lussekatter med kesella, 36 stora eller 40 medelstora

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 5 dl mjölk 3 %
  • 50 gram jäst för ljusa degar
  • 250 gram kesella eller naturell färskost
  • 2 dl socker eller vit sirap
  • 1 gram saffran
  • 0,5 tsk salt
  • 15,5 dl vetemjöl special + 1 dl till utbakning
  • 1 dl russin till garnering
  • 1 ägg att pensla med

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det eventuellt dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk av sockret i en mortel någon minut.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, Kesella, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl och knåda ihop till en deg. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Mjöla ett bakbord och ta upp degen på samt knåda ihop den någon minut med ca 1 dl extra vetemjöl så den går att forma utan att vara för kladdig.
  9. Nu är det dags att baka ut lussekatter, snoddar, saffransbröd eller också flätor - det du önskar. Lussekatter eller snoddar gör du genom att dela degen i 4 delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 12 bitar för små lussekatter, 10-11 för medelstora och 9 för stora lussekatter.
  10. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa.
  11. Ett tips om det är svårt att rulla degen som lätt glider på bakbordet är att lägga en kökshandduk runt en lite mindre skärbräda, vika under kanterna och rulla bullarna på kökshandduken som ger bättre fäste och då går lättare att rulla med som underlag.
  12. Till lussekatter rullas ändarna sedan åt var sitt håll, likt ett S. Till snoddar (lindebarn) viks längden på mitten och ändarna viras ihop.
  13. Lägg de utbakade lussekatterna eller saffransbröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
  14. Tryck ner russin som garnering.
  15. Jäs bröden under bakduk 30 minuter.
  16. Värm ugnen under tiden till 220 grader.
  17. Pensla lussekatterna eller saffransbrullarna med uppvispat ägg.
  18. Grädda lussebullarna i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  19. Låt lussekatterna eller lussebullarna svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3.8 (180 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-28