Hallonpaj med vit choklad
Hallonpaj med vit choklad i smuldegen som ger en god smak som passar bra ihop med de syrliga hallonen. Du kan ta riven vit choklad eller choklad i pellets. En variant på vanlig hallonpaj.
Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde. Grädden kan smaksättas med något krm vaniljsocker.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj fyra portionsformar eller en stor pajform med en liten klick smör.
- Fördela hallonen i formarna eller formen. Använder du frysta hallon så strö över 1/2 msk potatismjöl också så vattnar sig inte de frusta bären så mycket.
- Strö över lite socker.
- Skiva och tärna smör. Lägg smör, mjöl, socker och salt i en skål. Arbeta hastigt ihop till en grynig och smulig deg.
- Riv vit choklad eller använd vit choklad pellets. Blanda i med smuldegen.
- Strö och fördela degen över hallonen.
- Grädda i ugnen mellanläge i ugnen och till ljusbrun färg. Sänk värmen till 175 grader efter 5 minuter. Det tar cirka 20-25 minuter. Täck eventuellt över med lite folie mot slutet om chokladen börjar brännas.
- Ta ut pajen och låt svalna något innan servering med önskade tillbehör som förslagsvis vaniljsås eller vaniljglass.
Paj till större form 6 portioner:
Vill du ha en paj till 6 portioner så ta en större pajform på 26-28 cm diameter. Öka till degen till 100 gram smör, 3 dl mjöl, 1,5 krm salt och 150 gram vit choklad. Samt hallon till 600 gram.
Uppskattat näringsvärde per portion: 423 kcal