Hallonpaj med vit choklad

Introduktion och förberedelse

Hallonpaj med vit choklad i smuldegen som ger en god smak som passar bra ihop med de syrliga hallonen. Du kan ta riven vit choklad eller choklad i pellets. En variant på vanlig hallonpaj.

Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde. Grädden kan smaksättas med något krm vaniljsocker.

Paj till större form 6 portioner:

Vill du ha en paj till 6 portioner så ta en större pajform på 26-28 cm diameter. Öka till degen till 100 gram smör, 3 dl mjöl, 1,5 krm salt och 150 gram vit choklad. Samt hallon till 600 gram.

4 portioner hallonpaj, 4 portionsformar eller en rund pajform på ca 24 cm diameter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram hallon, färska eller frysta
  • 1,5 msk socker eller efter smak
  • 75 gram kallt smör eller margarin
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 gram vit choklad eller vit choklad pellets

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj fyra portionsformar eller en stor pajform med en liten klick smör.
  2. Fördela hallonen i formarna eller formen. Använder du frysta hallon så strö över 1/2 msk potatismjöl också så vattnar sig inte de frusta bären så mycket.
  3. Strö över lite socker.
  4. Skiva och tärna smör. Lägg smör, mjöl, socker och salt i en skål. Arbeta hastigt ihop till en grynig och smulig deg.
  5. Riv vit choklad eller använd vit choklad pellets. Blanda i med smuldegen.
  6. Strö och fördela degen över hallonen.
  7. Grädda i ugnen mellanläge i ugnen och till ljusbrun färg. Sänk värmen till 175 grader efter 5 minuter. Det tar cirka 20-25 minuter. Täck eventuellt över med lite folie mot slutet om chokladen börjar brännas.
  8. Ta ut pajen och låt svalna något innan servering med önskade tillbehör som förslagsvis vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept