Hallonpaj med vit choklad

Hallonpaj med vit choklad i smuldegen som ger en god smak som passar bra ihop med de syrliga hallonen. Du kan ta riven vit choklad eller choklad i pellets. En variant på vanlig hallonpaj.

Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde. Grädden kan smaksättas med något krm vaniljsocker.

Paj till större form 6 portioner:

Vill du ha en paj till 6 portioner så ta en större pajform på 26-28 cm diameter. Öka till degen till 100 gram smör, 3 dl mjöl, 1,5 krm salt och 150 gram vit choklad. Samt hallon till 600 gram.

4 portioner hallonpaj, 4 portionsformar eller en rund pajform på ca 24 cm diameter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram hallon, färska eller frysta
  • 1,5 msk socker eller efter smak
  • 75 gram kallt smör eller margarin
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 gram vit choklad eller vit choklad pellets

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj fyra portionsformar eller en stor pajform med en liten klick smör.
  2. Fördela hallonen i formarna eller formen. Använder du frysta hallon så strö över 1/2 msk potatismjöl också så vattnar sig inte de frusta bären så mycket.
  3. Strö över lite socker.
  4. Skiva och tärna smör. Lägg smör, mjöl, socker och salt i en skål. Arbeta hastigt ihop till en grynig och smulig deg.
  5. Riv vit choklad eller använd vit choklad pellets. Blanda i med smuldegen.
  6. Strö och fördela degen över hallonen.
  7. Grädda i ugnen mellanläge i ugnen och till ljusbrun färg. Sänk värmen till 175 grader efter 5 minuter. Det tar cirka 20-25 minuter. Täck eventuellt över med lite folie mot slutet om chokladen börjar brännas.
  8. Ta ut pajen och låt svalna något innan servering med önskade tillbehör som förslagsvis vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.