Lökconfit

Lökconfit är en röra på skivad stekt lök som fått koka i olivolja tills den är riktigt mjuk och god. Passar utmärkt till grillat och som tillbehör till ex. pulled pork, fläskkarré, korv, kyckling eller lövbiff. En riktigt billig röra som är lätt att laga till flera.
Överbliven olja häller man sedan av och det kan du ha till annat ex. att steka i.
Confit är franska för att koka in i fett.

6 portioner lökconfit

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 gula lökar
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Några blad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Skala och strimla löken så fint du kan. Använd ev. en mandolin eller matberedare.
  2. Lägg löken i en kastrull och häll på olivoljan.
  3. Låt löken koka i oljan på låg värme under lock i ca 3 timmar tills den är som en mjuk god röra.
  4. Smaka av lökconfiten med salt och peppar.
  5. Häll upp lökconfiten i en sil och sila av oljan. Spara gärna oljan till annat.
  6. Lägg upp löken i en skål och garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer