Lökconfit

Introduktion och förberedelse

Lökconfit - lök som fått koka i olivolja blir söt och mjuk.

Confitera är franska för att koka in i fett. Här blir löken lite lätt karamelliserad också som ger god smak.

Serveringsförslag

Billigt och lätt att dubblera

En riktigt billig röra som är lätt att laga samt dubblera till flera. Tips är att använda en matberedare eller mandolin att strimla löken med om du lagar till många.

Ta hand om oljan

Överbliven olja häller man sedan av och oljan kan du låta svalna samt ha i en flaska att till annat och förslagsvis ha att steka i.

6 portioner lökconfit

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 gula lökar, ca 300 gram, silverlök, steklök, rödlök eller schalottenlök
  • 1,5 dl olivolja eller svensk rapsolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 msk socker
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Några blad bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och strimla löken så fint du kan. Använd ev. en mandolin eller matberedare.
  2. Lägg löken i en kastrull och häll på olivoljan, vatten samt socker.
  3. Låt löken puttra på låg värme under lock i ca 2-3 timmar tills den är som en mjuk röra. Passa så den ej kokar torrt - tillsätt då lite vatten till. Rör då och då.
  4. Smaka av lökconfiten med salt och peppar.
  5. Häll upp lökconfiten i en stålsil och låt den mesta oljan rinna av. Spara gärna oljan till annat. Den kan användas till att steka i och ger då extra god smak.
  6. Lägg upp löken i en skål och garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 177 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-08