Napoletansk pizzadeg

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på Napoletansk pizzadeg till att baka egen pizza. En jäst deg som blir riktigt god pizzabotten.

Användning

  • Pizzadegen passar till Napoletansk pizza och pizza i pizzaugn.
  • Toppa med pizzasås och ost samt valfria toppings. Eller crème fraiche och ost samt valfria toppings för Bianco.
  • Kolla in mitt grundrecept på pizza med förslag på toppings eller någon annan av mina pizzor.

Pizzadeg för hemmaugn

Ska du baka pizza i hemmaugn och med längre gräddningstid ex. 5-6 minuter så passar denna enkla pizzadeg bättre. Den är mindre kompakt och har mer fukt/vätska i degen.

Varianter

  • Du kan ta i 10-20 gram havssalt istället för vanligt salt i degen.
  • En variant är att kalljäsa degen. Kan förberedas och förvaras i kylen flera dagar innan pizzabaket. Det är samma deg fast mindre mängd jäst.
  • Istället för färsk jäst kan du göra degen med torrjäst, bakpulver eller blanda i ca 30 gram vetesurdeg.
  • Vetemjölet kan bytas mot dinkelmjöl som har lite lägre GI-värde.

Hållbarhet

Degen håller flera dagar i kylen. Den kan även frysas.

Tips

  • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat finmalet vetemjöl på vårvete.
  • Knåda gärna in lite luft i degen under jäsningen som jag gör i detta recept. Det går också bra att enbart knåda och sedan jäsa degen någon timme till dubbel storlek och sedan baka pizza på degen.
  • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
  • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet. Ta då gärna någon halv dl extra vatten i degen så får du en saftigare pizza då gräddningen tar längre tid än en pizzaugn.
  • Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåtspapper och lägg över pizzabottnen på. Lägg sedan på toppings. Då kan du lättare hantera pizzan och dra över den ex. från en skärbräda med bakplåtspappret dit den ska bakas.

4 runda pizzor diameter ca 30 cm eller en långpanna

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
  • 3,5 dl, 350 gram vatten, fingervarmt
  • 600 gram, ca 9,2 dl vetemjöl gärna pizzamjöl "00" eller Tipo 00
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 1 dl majsmjöl till utbakning (valfritt)

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke.
  2. Tillsätt fingervarmt vatten. Rör med en slev eller visp tills jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt salt samt allt vetemjöl utom 2 dl och blanda ihop till en kladdig deg. Tillsätt sedan resten till en smidig deg. Beroende på mjöl kan det behövas olika mängd mjöl och ibland 0,25-0,5 dl extra mjöl.
  4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
  5. VALFRITT FÖR EXTRA LUFTIG DEG: Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm, lock eller tallrik. Låt vila 30 minuter. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen.
  6. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek - ca 40-60 minuter.
  7. Dela degen i fyra delar. Väg gärna varje bit och räkna ca 235 gram per bit. Knåda ihop till bollar. Låt jäsa övertäckta ca 40 minuter. Kan även förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 30 minuter innan utbakning.
  8. UTBAKNINING: Ta upp en deg i taget på mjölat bakbord. Förslagsvis en msk majsmjöl eller vetemjöl under samt en msk vetemjöl över. Mjöla händer. Tryck ut degen med fingrarna till en rundel och sedan med handflator och fingrar så sträcker och trycker du försiktigt ut degen under tiden du roterar den till tunna runda pizzabottnar - ca 30 cm diameter. Lämna lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Råkar det bli hål så lappar du över det lite försiktigt. Man kan även ta hjälp av en kavel men försök gärna få till lite tjockare deg ut mot kanterna.
  9. Du kan baka ut flera pizzabottnar efter varandra och lägga med bakplåtspapper mellan eller bredvid varandra. Det gör inget om de står och jäser lite extra.
  10. Nu kan du använda pizzabottnarna till valfri pizza. Toppa förslagsvis med tomatsås, ost och topping samt baka av på max värme och grill i ugnen eller i pizzaugn.
E-mail
Medel: 4 (55 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 266 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-25

Tillbehör och liknande recept:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...