Pizzadeg

Baka egen pizza. Pizzadeg med jäst blir extra god och räcker till fem runda pizzor eller minst en stor pizza i långpanna.

Bästa pizzadegen tycks man få om man knådar in lite luft i den några gånger under jäsningen som jag gör i detta recept. Men det går också bra att enbart blanda degen, knåda den samt sedan låta den jäsa någon timme till dubbel storlek och sedan baka pizza på degen.

Pizzadegen blir även mycket bra om den får kalljäsas om du har tid eller vill förbereda degen några dagar innan pizzabaket. Ta då mindre mängd jäst - 10 gram räcker - då den jäser längre tid.

Vill du ha tips på hur du bakar pizza i hemmaugn, med pizzasten, tomatsås, mozzarella, pålägg och tips med mera så finns det här.

Gillar du hemgjord pizzasallad så kan du servera det till också.

  5 pizzor, ca 1,2 kg deg

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

  Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
  • 4,3 dl kallt vatten
  • 10 dl vetemjöl, gärna ekologiskt, 660 gram
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk salt

  Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet och olivolja. Blanda ingredienserna till en kladdig deg. Låt vila 20 minuter.
  3. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och blanda ihop till en deg.
  4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet. Låt sedan vila 20 minuter.
  5. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen. Låt vila i 20 minuter övertäckt.
  6. Dela degen i fem delar om du vill baka fem pizzor. Räkna att varje degboll blir runt 200 - 250 gram beroende på hur stor pizza du vill baka. Väg dem gärna så de är lika stora. Degen blir runt 1,2 kilo totalt. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 40 minuter. Kan förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 15 minuter innan.
  7. MEDAN PIZZADEGEN JÄSER: Förbered tomatsås, toppings och tillbehör.
  8. I VANLIG UGN: Sätt ugnen på max under och övervärme. Värm ev. pizzasten i ugnen så att den blir varm - 40 minuter innan för en sten. Bakar du pizzan på ugnsplåt så värm den 15 minuter innan. Slå över ugnen till max grill 15 minuter innan du ska baka.
  9. RUNDA PIZZOR I UGN: Baka en pizza i taget. Kavla eller tryck ut pizzadegen till så tunna platta pizzor du kan med lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåspapper och baka ut pizzan på - då kan du lättare dra över hela pizzan med bakplåtspappret på den plåt eller sten du ska baka pizzan på.
  10. Bred ut ett tunt lager tomatsås jämnt fördelat över degen - på en rund pizza räcker 4-5 msk - sedan ett jämnt lager ost eller 0,5 styck skivad eller riven mozzarella samt annan topping som salami eller champinjoner. Obs vänta med vissa pålägg som ruccola, lufttorkad skinka, skivade tomater, pinjenötter, prickig korv, parmesan och riven Västerbottenost.
  11. Runda mindre pizzor gräddas i 3-4 minuter. Håll hela tiden ett öga på pizzan i ugnen och ta ut precis innan den bränns.
  12. Ta ut pizzan och servera direkt med önskade toppings på. Gott är att smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika, ruccolla eller babyspenat samt strö över riven parmesan på toppen innan servering.
  13. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten. Glöm inte tomatsås, ost och toppings. Grädda på max under och övervärme i ca 15 minuter. Skär upp i rutor vid servering.
  14. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizza (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan. Glöm inte tomatsås, ost och toppings. Grädda pizzor efter hand på max under och övervärme i ca 10 minuter.
  15. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
  E-mail
  Medel: 4.1 (22 röster)

  Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

  Författare:

  Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

  Mosa dina äpplen

  Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

  Läs mer

  Recept

  Prova en pokebowl

  Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

  Läs mer

  Recept

  Laga ett paket färsk gnocchi

  Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

  Läs mer

  Recept

  Fynda för gommen med rotfrukter och kål

  Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

  Läs mer