Hälleflundra med hummersås

Hälleflundra med hummersås, kokt delikatesspotatis och fin grön sparris. Här med Amandine potatis. Här med en enkel hummersås. Såsen kokas med med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde samt en skvätt koncentrerad hummerbuljong. Du kan också göra hummersås på riktig hummer. Då kan man även garnera Hälleflundran med lite hummerkött eller ha hummerköttet till en förrätt (eller spara till annat).

Köp MSC märkt hälleflundra. Min var sportfiskad med lina vid Lofoten i Norge av en kompis. Inte alla som har den lyxen dock. Köp ej trålad Hälleflundra från Norra Atlanten osv - den är akut hotad. Här är WWS fiskguide.

Variant med maizenaredning:

En enkel och glutenfri hummersåsen kan du laga om du byter ut vetemjölet mot ca 1-2 msk ljus maizenaredning. Följ receptet i början men uteslut vetemjöl såklart. Fräs lök i smör och koka 20 minuter som nedan med fiskbuljong och vin. Tillsätt grädden, koka upp och tillsätt maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar.

2 portioner hälleflundra med hummersås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • Hummersås: 1/2 schalottenlök
  • 15 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 0,75 msk flytande koncentrerad hummerfond
  • 1 dl grädde
  • 1/2 krm salt
  • 0,25 krm vitpeppar
  • 1 msk hackad gräslök (valfritt)
  • 2 bitar hälleflundra filéer på ca 140 gram styck
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • Tillbehör: 250 gram delikatesspotatis som ex. Amandine
  • 125 gram grön sparris (ett halvt knippe)

Tillagning

  1. Hummersås: Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Tillsätt hummerbuljong. Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter.
  7. Smaka av hummersåsen med salt och peppar innan servering. Håll varm och låt stå och småkoka medan du lagar fisken så blir den bara godare.
  8. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Börja koka potatis. Skär bort det nedersta 0,5 cm på sparrisen. Skölj den och lägg i en bred kastrull och täck med vatten.
  9. Skölj hälleflundra-bitarna. Torka dem torra med lite hushållspapper. Lägg dem i en ugnsform och pensla dem runt om med olivolja. Strö över flingsalt.
  10. Baka hälleflundran i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 40-45 grader - använd en stektermometer. Det tar ca 12-17 minuter - akta så den inte blir överstekt. Den ska precis bli vit och börja gå att dela i fiskköttet likt flagor.
  11. Koka sparrisen i 4-5 minuter. Hacka gräslök.
  12. Servera hälleflundran med en del av hummersåsen som du skedar över fisken samt strö över hackad gräslök. Resten av såsen kan du servera i en skål tillsammans med kokt potatis och sparris. Man kan också ha en klyfta citron till om man vill.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept