Hälleflundra med hummersås

Introduktion och förberedelse

Hälleflundra med enkel men smakrik hummersås samt förslag på tillbehör.

Såsen kokas med med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde samt en skvätt koncentrerad hummerbuljong.

Serveringsförslag

Förutom hummersåsen hade jag till kokt Amandine delikatesspotatis och grön sparris.

Tips

  • Du kan laga såsen med köpt hummerfond eller på egen hummerfond.
  • Köp MSC märkt hälleflundra. Min var sportfiskad med lina vid Lofoten i Norge av en kompis. Inte alla som har den lyxen dock. Köp ej trålad Hälleflundra från Norra Atlanten osv - den är akut hotad. Här är WWS fiskguide.

Varianter

  • Du kan också göra hummersås på riktig hummer. Då kan man även garnera fisken med lite hummerkött eller ha hummerköttet till en förrätt eller spara till annat.
  • Såsen kan redas med maizenastärkelse istället för vetemjöl. Då blir såsen glutenfri.
  • Hälleflundran kan bytas mot annan fisk som lax, rödstrimma, torskrygg, marulk eller annan fiskfilé.

2 portioner hälleflundra med hummersås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • HUMMERSÅS: 1/2 schalottenlök
  • 15 gram smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl hummerbuljong eller vatten och 0,75 msk flytande koncentrerad hummerfond
  • 1 dl grädde
  • 1/2 krm salt
  • 0,25 krm vitpeppar
  • 1 msk hackad gräslök (valfritt)
  • FISK: 2 bitar hälleflundra filéer, ca 140 gram styck utan skinn, 160 gram styck med skinn
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • TILLBEHÖR: 250 gram delikatesspotatis som ex. Amandine
  • 125 gram grön sparris (ett halvt knippe)

Tillagning

  1. Hummersås: Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Tillsätt hummerbuljong. Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter.
  7. Smaka av hummersåsen med salt och peppar innan servering. Håll varm och låt stå och småkoka medan du lagar fisken så blir den bara godare.
  8. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Börja koka potatis. Skär bort det nedersta 0,5 cm på sparrisen. Skölj den och lägg i en bred kastrull och täck med vatten.
  9. Skölj hälleflundra-bitarna. Torka dem torra med lite hushållspapper. Lägg dem i en ugnsform och pensla dem runt om med olivolja. Strö över flingsalt.
  10. Baka hälleflundran i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 40-45 grader - använd en stektermometer. Det tar ca 12-17 minuter - akta så den inte blir överstekt. Den ska precis bli vit och börja gå att dela i fiskköttet likt flagor.
  11. Koka sparrisen i 4-5 minuter. Hacka gräslök.
  12. Servera hälleflundran med en del av hummersåsen som du skedar över fisken samt strö över hackad gräslök. Resten av såsen kan du servera i en skål tillsammans med kokt potatis och sparris. Man kan också ha en klyfta citron till om man vill.
E-mail
Medel: 3.9 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 276 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-05

Tillbehör och liknande recept:

Den godaste fisken lagar du på grillen

Hälften är kvar på gallret och fisken söndertrasad? Ja, att grilla fisk är inte helt lätt. Här är tips...