Pasta med svampsås

Introduktion och förberedelse

Pasta med krämig svampsås med grädde, vitt vin, vitlök och parmesan.

Serveringsförslag

Val av svamp

  • Du kan ta en sorts svamp som enbart champinjoner eller så blandar du som jag gjorde i nedan recept vanliga champinjoner samt toppade med fräst skogschampinjon.
  • Annan svamp som passar är portabello, Karljohan, ostronskivling, shiitake, färska kantareller eller annan god matsvamp.
  • Vidare kan du ha i stekt svamp eller torkad svamp som du lagt i blöt och sedan hällt av och kramat ur.

Val av pasta

  • Jag tog spagetti men annan pasta som fettucine, tagliatelle, penne, farfalle eller skruvpasta blir gott.
  • Färsk pasta blir såklart också gott.
  • Överkurs är hemgjord tagliatelle eller trofie.

Varianter

Istället för pasta kan du ta gnocchi.

Vegetarisk och vegan variant

  • Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
  • Du kan byta grädde mot havregrädde och mjölk mot vatten och en halv tärning grönsaksbuljong för en vegan variant.

Vintips

Ett vitt aromatiskt vin tycker jag passar till svamppastan. Några förslag är vitt och friskt från Soave i norra Italien; fyllig chardonnay från Australien eller franskt Bourgogne eller en smakrik Viognier från USA.

4 portioner pasta med svampsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti
  • 3 msk olivolja
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 300 gram champinjoner
  • 300 gram skogschampinjoner eller annan matsvamp att toppa med
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 msk ljus soja ex Kikkoman
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad dragon
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på en stor kastrull vatten med lock till pastan. Salta med 0,5 tsk salt och tillsätt några droppar olja till pastavattnet.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Skölj och rensa de färska vita champinjonerna. Hacka dem.
  4. Fräs svampen tills den slutat vätska sig i en torr panna med höga kanter. Tillsätt lök, hälften av vitlöken samt två msk olivolja. Fräs i några minuter.
  5. Tillsätt mjöl och rör om.
  6. Tillsätt vitt vin, mjölk och grädde samt rör om.
  7. Tillsätt timjan och dragon samt soja. Smaka av såsen med salt och peppar. Låt svampsåsen småputtra under tiden du lagar resten.
  8. Skölj och rensa de färska skogschampinjonerna. Skiva dem.
  9. Stek skivorna med skogschampinjon i någon msk olivolja i en annan stekpanna några minuter. Tillsätt en pressad vitlök och stek någon minut till. Salta och peppra. Håll varmt på låg värme.
  10. Lägg i pasta i pastavattnet. Rör om.
  11. Smaka på pastan och häll av om den är klar.
  12. Blanda pastan med svampsåsen i en stor panna, gryta eller kastrull.
  13. Lägg upp pastan i skålar och toppa varje tallrik med några skivor stekt svamp samt riven parmesan.
  14. Pastan är klart att servera. Kan även garneras med hackad persilja eller gräslök.
E-mail
Medel: 4.3 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 456 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-28