Pasta med svampsås

En god pastasås med olika svamp och grädde. Vegetarisk pasta.
Välj en eller olika svampar efter tillgång. Här har jag valt svamp som champinjoner, portabello, torkad trattkantarell och kantarell i såsen samt stekt skivad skogschampinjon på toppen.
Spagetti, tagliatelle, penne, farfalle eller skruvpasta blir gott. Färsk pasta blir såklart också gott.
Istället för pasta kan du ta gnocchi också.
Ostronskivling, shiitake, färska kantareller eller annan god matsvamp fungerar också.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med svampsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 400 gram champinjoner
  • 300 gram skogschampinjoner
  • 1 dl torkad svamp som trattkantarell och kantarell (valfritt)
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 msk ljus soja ex Kikkoman
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad dragon
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på en stor kastrull vatten med lock till pastan. Salta med 0,5 tsk salt och tillsätt några droppar olja till pastavattnet.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Skölj och rensa de färska vita champinjonerna. Hacka dem.
  4. Fräs lök, vitlök samt svamp i olivoljan i en stekpanna - gärna med höga kanter. Fräs i några minuter.
  5. Tillsätt mjöl och rör om.
  6. Tillsätt mjölk och grädde och rör om. Tillsätt torkad svamp, timjan och dragon samt soja. Smaka av såsen med salt och peppar. Låt svampsåsen småputtra under tiden pastan kokar.
  7. Lägg i pasta i pastavattnet. Rör om.
  8. Skölj och rensa de färska skogschampinjonerna. Skiva dem.
  9. Stek skivorna med skogschampinjon i någon msk olivolja i en annan stekpanna några minuter. Salta och peppra skogschampinjonerna.
  10. Smaka på pastan och häll av om den är klar.
  11. Blanda pastan med såsen i kastrullen.
  12. Lägg upp pastan i skålar och toppa varje tallrik med några skivor stekt svamp (den skivad skogschampinjonen) samt riven parmesan.
  13. Pasta med svampsås är klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer