Pasta med svampsås
Introduktion och förberedelse
En vegetarisk pasta med svampsås. Här med blandad svamp och grädde. Välj en eller olika svampar efter tillgång. Här har jag valt svamp som champinjoner, portabello, torkad trattkantarell och kantarell i såsen samt stekt skivad skogschampinjon på toppen.
Ostronskivling, shiitake, färska kantareller eller annan god matsvamp fungerar också.
Spagetti, tagliatelle, penne, farfalle eller skruvpasta blir gott. Färsk pasta blir såklart också gott. Istället för pasta kan du ta gnocchi också.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Tillagning
- Sätt på en stor kastrull vatten med lock till pastan. Salta med 0,5 tsk salt och tillsätt några droppar olja till pastavattnet.
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Skölj och rensa de färska vita champinjonerna. Hacka dem.
- Fräs lök, vitlök samt svamp i olivoljan i en stekpanna - gärna med höga kanter. Fräs i några minuter.
- Tillsätt mjöl och rör om.
- Tillsätt mjölk och grädde och rör om. Tillsätt torkad svamp, timjan och dragon samt soja. Smaka av såsen med salt och peppar. Låt svampsåsen småputtra under tiden pastan kokar.
- Lägg i pasta i pastavattnet. Rör om.
- Skölj och rensa de färska skogschampinjonerna. Skiva dem.
- Stek skivorna med skogschampinjon i någon msk olivolja i en annan stekpanna några minuter. Salta och peppra skogschampinjonerna.
- Smaka på pastan och häll av om den är klar.
- Blanda pastan med såsen i kastrullen.
- Lägg upp pastan i skålar och toppa varje tallrik med några skivor stekt svamp (den skivad skogschampinjonen) samt riven parmesan.
- Pasta med svampsås är klart att servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 456 kcal