Pasta med svampsås

En vegetarisk pasta med svampsås. Här med blandad svamp och grädde. Välj en eller olika svampar efter tillgång. Här har jag valt svamp som champinjoner, portabello, torkad trattkantarell och kantarell i såsen samt stekt skivad skogschampinjon på toppen.

Ostronskivling, shiitake, färska kantareller eller annan god matsvamp fungerar också.

Spagetti, tagliatelle, penne, farfalle eller skruvpasta blir gott. Färsk pasta blir såklart också gott. Istället för pasta kan du ta gnocchi också.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med svampsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 400 gram champinjoner
  • 300 gram skogschampinjoner
  • 1 dl torkad svamp som trattkantarell och kantarell (valfritt)
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 msk ljus soja ex Kikkoman
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad dragon
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på en stor kastrull vatten med lock till pastan. Salta med 0,5 tsk salt och tillsätt några droppar olja till pastavattnet.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Skölj och rensa de färska vita champinjonerna. Hacka dem.
  4. Fräs lök, vitlök samt svamp i olivoljan i en stekpanna - gärna med höga kanter. Fräs i några minuter.
  5. Tillsätt mjöl och rör om.
  6. Tillsätt mjölk och grädde och rör om. Tillsätt torkad svamp, timjan och dragon samt soja. Smaka av såsen med salt och peppar. Låt svampsåsen småputtra under tiden pastan kokar.
  7. Lägg i pasta i pastavattnet. Rör om.
  8. Skölj och rensa de färska skogschampinjonerna. Skiva dem.
  9. Stek skivorna med skogschampinjon i någon msk olivolja i en annan stekpanna några minuter. Salta och peppra skogschampinjonerna.
  10. Smaka på pastan och häll av om den är klar.
  11. Blanda pastan med såsen i kastrullen.
  12. Lägg upp pastan i skålar och toppa varje tallrik med några skivor stekt svamp (den skivad skogschampinjonen) samt riven parmesan.
  13. Pasta med svampsås är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer