Pasta med svampsås

En god pastasås med olika svamp och grädde. Vegetarisk pasta.
Välj en eller olika svampar efter tillgång. Här har jag valt svamp som champinjoner, portabello, torkad trattkantarell och kantarell i såsen samt stekt skivad skogschampinjon på toppen.
Spagetti, tagliatelle, penne, farfalle eller skruvpasta blir gott. Färsk pasta blir såklart också gott.
Istället för pasta kan du ta gnocchi också.
Ostronskivling, shiitake, färska kantareller eller annan god matsvamp fungerar också.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med svampsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 400 gram champinjoner
  • 300 gram skogschampinjoner
  • 1 dl torkad svamp som trattkantarell och kantarell (valfritt)
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 msk ljus soja ex Kikkoman
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad dragon
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt på en stor kastrull vatten med lock till pastan. Salta med 0,5 tsk salt och tillsätt några droppar olja till pastavattnet.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Skölj och rensa de färska vita champinjonerna. Hacka dem.
  4. Fräs lök, vitlök samt svamp i olivoljan i en stekpanna - gärna med höga kanter. Fräs i några minuter.
  5. Tillsätt mjöl och rör om.
  6. Tillsätt mjölk och grädde och rör om. Tillsätt torkad svamp, timjan och dragon samt soja. Smaka av såsen med salt och peppar. Låt svampsåsen småputtra under tiden pastan kokar.
  7. Lägg i pasta i pastavattnet. Rör om.
  8. Skölj och rensa de färska skogschampinjonerna. Skiva dem.
  9. Stek skivorna med skogschampinjon i någon msk olivolja i en annan stekpanna några minuter. Salta och peppra skogschampinjonerna.
  10. Smaka på pastan och häll av om den är klar.
  11. Blanda pastan med såsen i kastrullen.
  12. Lägg upp pastan i skålar och toppa varje tallrik med några skivor stekt svamp (den skivad skogschampinjonen) samt riven parmesan.
  13. Pasta med svampsås är klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer