Pasta med zucchini, svamp och chili

Pasta med zucchini, svamp, chili och vitlök. En god och nyttig vegetarisk eller vegan pasta.
Zucchini är italienska för engelskans squash.
Passar utmärkt att laga på blandad matsvamp ex. om du har en blandad svampskörd med kantarell, trattkantarell eller annan matsvamp. Här har jag lagt till lite köpta goda skogschampinjoner för att dryga ut.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med zucchini

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 11 min
  • Klart på: 16 min

Ingredienser

  • 1 paket pasta, ca 400 gram av valfri sort som fussili (skruvar), penne eller spagetti
  • 250 g valfri matsvamp, förslagsvis kantareller och skogschampinjoner eller annan valfri svamp
  • 1,5 zucchini eller squash, ca 400 gram
  • 2 schalottenlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyfta
  • 1/2 röd chili
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 dl hackad persilja
  • 1 dl riven parmesanost till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan.
  2. Rensa och skär svamp i mindre bitar, förslagsvis ca 2x2 cm.
  3. Fräs svampen i en torr stekpanna några minuter och rör då och då.
  4. Skölj och tärna under tiden zucchinin. Tillsätt den till svampen och fräs runt.
  5. Börja koka pastan enligt paket, vanligtvis runt 11 minuter.
  6. Skala och hacka löken och tillsätt den till svampen tillsammans med olivoljan.
  7. Skala och pressa i vitlöken och tillsätt den.
  8. Skölj, dela och kärna ur chilin. Hacka chilin och tillsätt den.
  9. Skölj och hacka persiljan.
  10. Häll av pastan och blanda med svampröran.
  11. Smaka av med salt och peppar samt vänd i persiljan.
  12. Servera pastan och ev. med riven parmesan på toppen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer