Pasta med portabellosvamp och spenat

Pasta med portabellosvamp och spenat i krämig sås. En vegetarisk svamppasta med supergod portabello som är en jättechampinjon med mycket smak och fast god konsistens. Här har jag fräst svampen i olivolja och vitlök och toppat en tallrik pasta i krämig sås med bladspenat.
Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.
Du kan ersätta portabellosvampen med mindre champinjoner också såklart.
Förslag tillbehör: halverade cocktailtomater samt grönsallad med olivolja och vinäger.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med portionerabellasvamp och spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 350 gram torkad pasta som castellane, skruvar, gnocchi, penne eller annan valfri pasta
  • 0,5 gul lök
  • 200 gram portabellosvamp
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 150 gram färsk babyspenat
  • 1 burk crème fraiche (alternativt grädde, sojagrädde eller havregrädde)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningen. Brukar vara 9-12 minuter beroende på sort.
  4. Fräs löken i en såskastrull med 2 msk olivolja under omrörning någon minut. Skala och pressa vitlök samt tillsätt halva till löken - spara andra halvan till svampen.
  5. Pudra över mjöl och rör runt.
  6. Tillsätt 1 dl vatten och rör runt.
  7. Skölj spenat och hacka den grovt.
  8. Blanda i spenat och crème fraiche. Ta 1 dl av kokvattnet från pastan och rör ut i pastasåsen. Håll såsen varm på låg värme medan pastan kokar klart. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  9. Skär portabellosvampen i skivor.
  10. Stek dem i 2 msk olivolja några minuter så att svampen får färg på varje sida. Tillsätt en halv pressad vitlök under tiden. Salta och peppra svampen något.
  11. Riv parmesanost.
  12. Häll av pastan.
  13. Blanda pasta och pastasås i en stor skål, kastrull eller på tallrik.
  14. Servera med parmesanosten samt fördela portabellosvampskivorna vid servering eller blanda ner dem i pastan direkt.
  15. Servera svamppastan. Gott med bröd samt babyspenat och tomatsallad.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer