Pasta med portabellosvamp och spenat
Pasta med portabellosvamp och spenat i krämig sås. En vegetarisk svamppasta med supergod portabello som är en jättechampinjon med mycket smak och fast god konsistens.
Här har jag fräst svampen i olivolja och vitlök och toppat en tallrik pasta i krämig sås med bladspenat.
Äter du mycket portabello så tänk på att det ej är rekommenderat att äta mer än två kg per år. Källa.
Tillagning
- Sätt på vatten till pastan.
- Skala och hacka lök.
- Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningen. Brukar vara 9-12 minuter beroende på sort.
- Fräs löken i en såskastrull med 2 msk olivolja under omrörning någon minut. Skala och pressa vitlök samt tillsätt halva till löken - spara andra halvan till svampen.
- Pudra över mjöl och rör runt.
- Tillsätt 1 dl vatten och rör runt.
- Skölj spenat och hacka den grovt.
- Blanda i spenat och crème fraiche. Ta 1 dl av kokvattnet från pastan och rör ut i pastasåsen. Håll såsen varm på låg värme medan pastan kokar klart. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
- Skär portabellosvampen i skivor.
- Stek dem i 2 msk olivolja några minuter så att svampen får färg på varje sida. Tillsätt en halv pressad vitlök under tiden. Salta och peppra svampen något.
- Riv parmesanost.
- Häll av pastan.
- Blanda pasta och pastasås i en stor skål, kastrull eller på tallrik.
- Servera med parmesanosten samt fördela portabellosvampskivorna vid servering eller blanda ner dem i pastan direkt.
- Servera svamppastan. Gott med bröd samt babyspenat och tomatsallad.
Varianter
- Här med Castellane pasta men valfri sort pasta funkar som tagliatelle, penne, rigatoni, skruvar, farfalle eller gnocchi.
- Du kan ersätta portabellosvampen med mindre champinjoner också såklart.
- Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad pasta.
- Du kan göra pastan helt vegan med äggfri pasta, Oatly ifraiche samt havregrädde samt riva över Violife vegan prosociano ost.
Förslag tillbehör
Servera pastan med halverade cocktailtomater eller tomatsallad samt grönsallad med olivolja och vinäger.
Uppskattat näringsvärde per portion: 459 kcal