Pasta med portabellosvamp och spenat

Introduktion och förberedelse

Pasta med portabellosvamp och spenat i krämig sås. En vegetarisk svamppasta med supergod portabello som är en jättechampinjon med mycket smak och fast god konsistens.

Här har jag fräst svampen i olivolja och vitlök och toppat en tallrik pasta i krämig sås med bladspenat.

Äter du mycket portabello så tänk på att det ej är rekommenderat att äta mer än två kg per år. Källa.

Varianter

  • Här med Castellane pasta men valfri sort pasta funkar som tagliatelle, penne, rigatoni, skruvar, farfalle eller gnocchi.
  • Du kan ersätta portabellosvampen med mindre champinjoner också såklart.
  • Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad pasta.
  • Du kan göra pastan helt vegan med äggfri pasta, Oatly ifraiche samt havregrädde samt riva över Violife vegan prosociano ost.

Förslag tillbehör

Servera pastan med halverade cocktailtomater eller tomatsallad samt grönsallad med olivolja och vinäger.

Portabellopasta med krämig sås och spenat samt parmesan eller violife vegan prosociano på toppen
Portabellopasta med krämig sås och spenat samt parmesan eller violife vegan prosociano på toppen.

4 portioner pasta med portionerabellasvamp och spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 350 gram torkad pasta som castellane, skruvar, gnocchi, penne eller annan valfri pasta
  • 0,5 gul lök
  • 200 gram portabellosvamp
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 150 gram färsk babyspenat
  • 1 burk crème fraiche (alternativt grädde, sojagrädde, Oatly ifraiche eller havregrädde)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesanost, grana padano eller Violife vegan prosociano

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningen. Brukar vara 9-12 minuter beroende på sort.
  4. Fräs löken i en såskastrull med 2 msk olivolja under omrörning någon minut. Skala och pressa vitlök samt tillsätt halva till löken - spara andra halvan till svampen.
  5. Pudra över mjöl och rör runt.
  6. Tillsätt 1 dl vatten och rör runt.
  7. Skölj spenat och hacka den grovt.
  8. Blanda i spenat och crème fraiche. Ta 1 dl av kokvattnet från pastan och rör ut i pastasåsen. Håll såsen varm på låg värme medan pastan kokar klart. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  9. Skär portabellosvampen i skivor.
  10. Stek dem i 2 msk olivolja några minuter så att svampen får färg på varje sida. Tillsätt en halv pressad vitlök under tiden. Salta och peppra svampen något.
  11. Riv parmesanost.
  12. Häll av pastan.
  13. Blanda pasta och pastasås i en stor skål, kastrull eller på tallrik.
  14. Servera med parmesanosten samt fördela portabellosvampskivorna vid servering eller blanda ner dem i pastan direkt.
  15. Servera svamppastan. Gott med bröd samt babyspenat och tomatsallad.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 459 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.