Pasta med Karljohansvamp

Krämig pasta med Karljohansvamp, vitt vin, grädde och parmesan.

Svensk svamp när den är som bäst på italienskt vis.

2 portioner pasta med Karljohansvamp

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram pasta som tagliatelle, fettucine eller valfri sort
  • 1/4 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl eller 250 gram hackad Karljohansvamp, fryst och tinad eller motsvarande färsk eller torkad - se ovan.
  • 2 msk olivolja
  • 0,75 dl vitt vin
  • 1,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, gärna nymalen
  • 1/2 krm chiliflakes
  • 1/2 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  2. Jag använde tärnad fryst och tidigare fräst Karljohansvamp jag låtit tina. Har du färsk svamp så rensar och tärnar du den samt steker den först i en torr stekpanna några minuter tills den vätskat sig och den mesta vätskan kokat bort. Torkad svamp lägger du i blöt i tio minuter och kramar sedan ur samt skär större bitar i tärningar.
  3. Fräs Karljohansvampen i en torr stor stekpanna med höga kanter tills den får lite färg.
  4. Sätt på vatten till pastan. Ca 2 liter och tillsätt 1/2 tsk salt.
  5. Tillsätt olivolja, lök, vitlök, chiliflakes, salt och peppar till svampen. Fräs någon minut på låg värme utan att lök och vitlök tar färg.
  6. Tillsätt vitt vin och koka ner i någon minut.
  7. Tillsätt grädde och låt stå på lägsta värme medan du kokar pastan.
  8. Riv parmesanost.
  9. Innan du häller av pastan tar du undan ca 2 dl av kokvattnet i en skål.
  10. Häll av pastan.
  11. Blanda pastan med svampsåsen.
  12. Späd pastan med några msk kokvatten i taget till så tjock pasta du vill ha. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner någon msk parmesanost.
  13. Servera med resten av den rivna parmesanosten.
Tagliatelle med Karljohansvampsåsen garnerad med riven parmesan.
Tagliatelle med Karljohansvampsåsen garnerad med riven parmesan.
Karljohansvampen steks i olivolja med lök och vitlök.
Karljohansvampen steks i olivolja med lök och vitlök.
Svampen kokas ihop med vitt och grädde.
Svampen kokas ihop med vitt och grädde.

Serveringsförslag

Tips

  • Pastasåsen reder du med kokvatten från pastan.
  • Tänk på att parmesan ej är vegetarisk då den ystas med löpe. Välj en vegan parmesan istället om du vill.

Val av Karljohan

  • Jag lagade svampsåsen med 2 dl fryst Karljohansvamp som jag tinade innan. Den har jag tidigare plockat samt fräst och fryst in.
  • Du kan ta 4 dl färsk tärnad Karljohansvamp istället.
  • Eller 1 dl torkad Karljohan - lägg i blöt 10 minuter innan.
  • Du kan byta karljohansvamp mot annan fräst svamp som champinjoner eller annan matsvamp. Det finns fryst blandsvamp som är ett prisvärt alternativ.

Varianter

  • Som pasta kan du välja tagliatelle som jag gjorde eller fettucine, spagetti, penne eller valfri sort.
  • Du kan ta torkad eller färsk pasta eller göra egen tagliatelle.
  • Istället för parmesan kan du ta annan riven ost som grana padano.
  • Kan garneras med hackad bladpersilja.
  • Gillar du tryffel kan du ta i någon droppe tryffelolja och/eller garnera med fint skivad eller riven färsk tryffel för en riktigt lyxig maträtt.
  • Vegan pasta får du med vegan parmesan och havregrädde. Samt en pasta utan ägg - kolla paketet när du köper den eller gör egen pasta utan ägg.

Att dricka till

Du kan ta samma vita vin som till såsen. Förslagsvis ett vitt torrt neutralt vin som italienskt Pinot Grigio.

Karljohansvampsåsen blandad med tagliatelle på tallrik.
Krämig pastasås med Karljohan blandad med tagliatelle garnerad med parmesan.

E-mail
Medel: 4.2 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 689 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-13

Tillbehör och liknande: