Pasta med champinjonsås

Introduktion och förberedelse

Spagetti med pastasås av champinjoner, grädde och vitlök. En god och billig vegetarisk pasta du kan servera med vitlöksbröd.

Serveringsförslag

  • Svamppastan passar till middag eller lunch både till vardags som fest.
  • Servera gärna med ett gott bröd till som ex. vitlöksbröd.

Varianter

  • Gott till pastasåsen med champinjoner är några droppar tryffelolja, riven parmesan och finhackad salladslök.
  • Vill du ha kött till pastan så kan du toppa med knaperstekt bacon, fläsk eller pancetta; eller skivad och stekt korv som het chorizo eller salame piccanto.

Tips

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med champinjonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti
  • ca 250 gram champinjoner
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 1/2 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk 3%
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 1 krm vardera av torkad timjan, basilika samt rosmarin (valfritt)
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 4 st salladslökar (valfritt)
  • 1 dl riven parmesanost (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 1 baguette
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja eller smör

Tillagning

  1. Gör under tiden såsen: Rensa, skölj och grovtärna champinjonerna. Lägg i stor kastrull med olivoljan.
  2. Skala och finhacka lök samt pressa vitlök. Lägg med svampen.
  3. Fräs och stek svampen i ca 5 minuter. Rör då och då.
  4. Koka upp vatten till pastan. Sätt även på ugnen om du vill ha vitlöksbröd till.
  5. Pudra mjölet över svampen och rör om.
  6. Tillsätt grädden under omrörning. Koka upp.
  7. Tillsätt mjölk under omrörning. Koka på låg värme i minst 5 minuter eller medan du kokar pasta. Rör då och då.
  8. Koka pastan.
  9. Tillsätt crème fraiche till svampsåsen och rör om. Värm upp.
  10. Smaka av champinjonsåsen med salt och peppar samt gärna andra kryddor som timjan, basilika samt rosmarin; soja och tryffelolja.
  11. Skölj och strimla salladslökarna och vänd i hälften i pastasåsen.
  12. Gör vitlöksbröd genom att pressa vitlök och blanda med olja eller mjukt smör. Skiva bröden samt bred med vitlöken. Rosta dem i en panna i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter.
  13. Häll av pastan och blanda med såsen. Vänd i hälften av osten.
  14. Servera pastan garnerad med resten av den rivna osten samt salladslöken. Och vitlöksbröden om du gjort det till.
E-mail
Medel: 4.1 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 456 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-10