Pasta med champinjonsås

Spagetti med pastasås av champinjoner, grädde och vitlök. En god och billig vegetarisk pasta du kan servera med vitlöksbröd.
Gott till pastasåsen med champinjoner är några droppar tryffelolja, riven parmesan och finhackad salladslök.
Servera gärna svamppastan med ett gott bröd till som ex. vitlöksbröd.
Vill du ha kött till pastan så kan du toppa med knaperstekt bacon eller skiva och steka korv som het chorizo.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med champinjonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 6 dl champinjoner
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm vardera av torkad timjan, basilika samt rosmarin (valfritt)
  • 1 msk ljus soja
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 4 st salladslökar (valfritt)
  • 1 dl riven parmesanost (valfritt)
  • Tillbehör: 1 baguette
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Gör under tiden såsen: Rensa, skölj och grovtärna champinjonerna. Lägg i stor kastrull med olivoljan.
  3. Skala och finhacka lök samt pressa vitlök. Lägg med svampen.
  4. Fräs och stek svampen i ca 5 minuter. Rör då och då.
  5. Pudra över mjölet och rör om.
  6. Tillsätt grädden under omrörning. Koka upp.
  7. Tillsätt mjölk under omrörning. Koka på låg värme i ca 5 minuter eller under tiden pastan kokar. Rör då och då.
  8. Koka pastan.
  9. Smaka av champinjonsåsen med salt och peppar samt ev. andra kryddor som timjan, basilika samt rosmarin; soja och tryffelolja.
  10. Finhacka ev. salladslökar. Riv parmesanost. Gör ev. vitlöksbröd genom att pressa vitlök och blanda med olja, skiva och pensla bröden samt rosta dem i en panna i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter.
  11. Häll av pastan.
  12. Servera pastan med champinjonsåsen samt riven parmesan och hackad lök. Samt ev. vitlöksbröd.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer