Pasta med champinjonsås

Introduktion och förberedelse

Spagetti med pastasås av champinjoner, grädde och vitlök. En god och billig vegetarisk pasta du kan servera med vitlöksbröd.

Gott till pastasåsen med champinjoner är några droppar tryffelolja, riven parmesan och finhackad salladslök. Vill du ha kött till pastan så kan du toppa med knaperstekt bacon eller skiva och steka korv som het chorizo.

Servera gärna svamppastan med ett gott bröd till som ex. vitlöksbröd.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med champinjonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 6 dl champinjoner
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm vardera av torkad timjan, basilika samt rosmarin (valfritt)
  • 1 msk ljus soja
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 4 st salladslökar (valfritt)
  • 1 dl riven parmesanost (valfritt)
  • Tillbehör: 1 baguette
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Gör under tiden såsen: Rensa, skölj och grovtärna champinjonerna. Lägg i stor kastrull med olivoljan.
  3. Skala och finhacka lök samt pressa vitlök. Lägg med svampen.
  4. Fräs och stek svampen i ca 5 minuter. Rör då och då.
  5. Pudra över mjölet och rör om.
  6. Tillsätt grädden under omrörning. Koka upp.
  7. Tillsätt mjölk under omrörning. Koka på låg värme i ca 5 minuter eller under tiden pastan kokar. Rör då och då.
  8. Koka pastan.
  9. Smaka av champinjonsåsen med salt och peppar samt ev. andra kryddor som timjan, basilika samt rosmarin; soja och tryffelolja.
  10. Finhacka ev. salladslökar. Riv parmesanost. Gör ev. vitlöksbröd genom att pressa vitlök och blanda med olja, skiva och pensla bröden samt rosta dem i en panna i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter.
  11. Häll av pastan.
  12. Servera pastan med champinjonsåsen samt riven parmesan och hackad lök. Samt ev. vitlöksbröd.
E-mail
Medel: 4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 456 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.