Pasta med rostad vitlök
Pasta med rostad vitlök, soltorkade tomater, ruccola, basilika, chili och parmesan.
En god pasta som passar till fest och vardags.
Gott med bröd som focaccia med färskost som pålägg är gott till. Jag hade ett köpt sesambröd med färskost till på bilden.
Tillagning
- Rostad vitlök: sätt ugnen på 175 grader.
- Plocka bort det yttersta skalet på de hela vitlökarna.
- Lägg dem i en ugnsfast form och vänd runt dem i lite olivolja. Ställ dem med fästet nedåt.
- Rosta vitlöken i mitten av ugnen i 35 minuter eller tills den är mjuk.
- Börja koka vatten till pastan när du har ca 20 minuter kvar på vitlöken.
- Häll av oljan från de soltorkade tomaterna i en lite kastrull.
- Tillsätt olivolja och chili (dela, kärna ur och hacka färsk chili).
- Hacka de soltorkade tomaterna.
- Strimla den färska basilikan och lägg i en skål med de soltorkade tomaterna.
- Riv parmesanost
- Koka pastan enligt paket. Gärna med lite olivolja samt en halv tsk salt.
- Koka under tiden chilin i oljan någon minut. Ta av från värmen och låt stå.
- Dela på de hela rostade vitlökarna horisontellt på mitten så att man kan komma åt den rostade vitlöken.
- Häll av spagettin och blanda med chilioljan samt vänd i soltorkade tomater, basilika och hälften av ruccolan och hälften av den rivna parmesanosten.
- Smaka av med salt.
- Servera spagettin toppad med resten av ruccolan och parmesanosten samt en halva rostad vitlök vardera. Tips är att klämma ut den mjuka vitlöken över pastan och blanda runt.
Att dricka till
Ett rött vin från norra Italien som Valpolicella av druvorna rondinella, molinara och corvina är ett förslag som passar. Ripasso är extra lyxigt.
Parmesan är ej vego
Ska du bjuda vegetarianer på pastan så tänk på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesanost-liknande istället som Violife prosocciano. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal