Pasta med rostad vitlök

Pasta med rostad vitlök, soltorkade tomater, ruccola, basilika, chili och parmesan.
En god vegetarisk pasta som passar till fest och vardags.
Bröd med färskost som pålägg är gott till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med rostad vitlök

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti
  • Rostad vitlök: 2 hela vitlökar samt 1 tsk olivolja
  • Till pastan: 0,75 dl olivolja
  • 2 tsk chiliflakes eller 1-2 färsk röd spansk chili
  • 1 burk soltorkade tomater i olja, ca 200 gram
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1-2 krm salt
  • 65 gram ruccola (en påse)
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Rostad vitlök: sätt ugnen på 175 grader.
  2. Plocka bort det yttersta skalet på de hela vitlökarna.
  3. Lägg dem i en ugnsfast form och vänd runt dem i lite olivolja. Ställ dem med fästet nedåt.
  4. Rosta vitlöken i mitten av ugnen i 35 minuter eller tills den är mjuk.
  5. Börja koka vatten till pastan när du har ca 20 minuter kvar på vitlöken.
  6. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna i en lite kastrull.
  7. Tillsätt olivolja och chili (dela, kärna ur och hacka färsk chili).
  8. Hacka de soltorkade tomaterna.
  9. Strimla den färska basilikan och lägg i en skål med de soltorkade tomaterna.
  10. Riv parmesanost
  11. Koka pastan enligt paket. Gärna med lite olivolja samt en halv tsk salt.
  12. Koka under tiden chilin i oljan någon minut. Ta av från värmen och låt stå.
  13. Dela på de hela rostade vitlökarna horisontellt på mitten så att man kan komma åt den rostade vitlöken.
  14. Häll av spagettin och blanda med chilioljan samt vänd i soltorkade tomater, basilika och hälften av ruccolan och hälften av den rivna parmesanosten.
  15. Smaka av med salt.
  16. Servera spagettin toppad med resten av ruccolan och parmesanosten samt en halva rostad vitlök vardera. Tips är att klämma ut den mjuka vitlöken över pastan och blanda runt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer