Trofie handrullad färsk pasta

Introduktion och förberedelse

Trofie är handrullade färska pastaskruvar med pesto från Ligurien. Gott som vanlig pasta med valfri sås eller förslagsvis med vanlig pesto eller valnötspesto.

Du kan använda köpt pesto eller göra peston enligt nedan recept. Trofien blir då en mycket god vegetarisk pasta.

Pastaskruvar av durumvete och vatten utan ägg. Pastadegen skärs i små bitar och rullas till sneda skruvar för hand (utan att du behöver en pastamaskin).

Det är lite knepigt samt tar tid att rulla pastan och det kräver lite övning. Det är dock rätt kul att göra om man är några stycken ex. vänner eller familj. Dock smakar de bra även om inte formen blir perfekt.

Pastan kan läggas ut att torka blandade med lite extra mjöl. Då håller den sig längre. Pastan kan förberedas på ex. en bricka i god tid innan. 400 gram durumvetemjöl är ca 6,5 dl.

Namnet kommer från det italienska slangordet strofissia vilket betyder glida (vilket syftar på när man rullar pastan).

5 portioner trofie färsk pasta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram durumvetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • PESTO: 2 vitlöksklyftor
  • 75 g parmesan eller grano padano
  • 1,5 dl pinjenötter (eller skållad mandel, valnötter eller solrosfrön)
  • 1 kruka färska basilikablad
  • 1,5 dl smakfull kallpressad olivolja
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sikta gärna vetemjölet först. Då blir den lättare att knåda ihop.
  2. Blanda mjöl, vatten samt salt i en stor skål eller på ett bakbord. Knåda ihop till en jämn deg. Pastadegen ska ha fukt och klibbighet kvar men vara fast. Tillsätt mer mjöl om den är för kletig eller mer vatten om pastadegen är för fast.
  3. Ta upp på ett mjölat bänk och knåda pastadegen några minuter så att gluten i mjölet gör degen seg och smidig.
  4. Ställ pastadegen att vila i minst 10 minuter så att mjölet får svälla. Hit kan du förbereda och ha pastadeg i kylen.
  5. Gör under tiden ex. hemgjord pesto.
  6. Dags att rulla pastaskruvar sk trofie: ta fram pastadegen och plocka loss pastabitar i storlek som skalade hasselnötskärnor.
  7. Se till att ha ett underlag som fäster tag i pastadegen. En plastskärbräda, träskärbräda, marmorskiva eller stenskiva funkar bra. Inget mjöl på denna yta. Fukta underlaget och händerna med någon droppe vatten då och då. Du kan också tvätta händerna om pastadegen glider för mycket mellan händer och underlag. Lägg upp lite mjöl vid sidan där du ska lägga pastan efter du rullat den. Ha inget mjöl när du rullar dock.
  8. Rulla varje degbit till en avlång sträng ca 6-7 cm lång.
  9. Nästa steg är att twista till pastasträngarna genom att rulla med snett så att degen skruvar sig mot underlaget ex. höger handflatans tumme snett åt sidan eller åt andra hållet från under lillfingret och upp. Samtidigt trycker du lätt ned så att pastan vrider som om sig själv till en skruvliknande form. Fortsätt rulla ut skruvar av pastan. Sprid ut pastan efterhand blandad med lite mjöl på en bricka.
  10. Hit kan du förbereda pastan, torka den, förvara i kylen eller tom frysa den.
  11. Dags att koka pastan: koka upp en stor kastrull med ca 3 liter vatten. Tillsätt en msk salt till vattnet och några droppar olivolja.
  12. Tillsätt pastaskruvarna, rör om och koka upp. Låt koka 4-5 minuter tills pastan flutit upp på ytan.
  13. Ta upp eller häll av pastan och använd den direkt.
  14. Blanda trofien med peston. Smaka av med salt och peppar.
  15. Riv gärna över lite färsk parmesan eller grana padano innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer