Panerad gös med dillsås

Stekt panerad gös med enkel kall dillsås och tillbehör. Gösfilé håller sig saftig och god panerad i ströbröd eller panko. 

2 portioner panerad gös

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • ca 350 gram gösfilé - gärna färsk samt skuren i portionsbitar
  • PANERING: 0,75 dl vetemjöl
  • 1/2 krm salt
  • 1 dl ströbröd eller panko
  • 1 ägg
  • 1,5 msk rapsolja att steka i
  • 1,5 msk smör att steka i
  • KALL SÅS: 1 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1/2 msk citronsaft
  • 1 msk hackad dill
  • 0,5 krm salt
  • KROSSAD POTATIS: 5 potatisar
  • SALLAD: 10 gram grovhackad babyspenat
  • 1 tärnad tomat
  • 25 gram salladsost eller fetaost
  • 6 svarta oliver
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Förbered valfria tillbehör. Jag hade till krossad potatis, dillsås och sallad. Börja koka skalad potatis. Potatisen mosar du sedan sönder grovt med en potatisstöt. Blanda ingredienser till såsen i skål. Förbered sallad genom att blanda sköljd hackad babyspenat med tärnade tomater, oliver, tärnad salladsost samt olivolja och balsamvinäger.
  2. Skär gösen i portionsbitar om den inte redan är i portioner.
  3. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  4. Vispa upp ägg i en andra djup tallrik.
  5. Mät upp ströbröd eller panko i en tredje tallrik.
  6. Vänd fiskbitarna i mjöl sedan ägg och sist i ströbröd eller panko runt om. Lägg över på ett fat eller tallrik efterhand.
  7. Stek gösen på medelvärme i olja och smör i en panna ca 3 minuter på varje sida runt om. Paneringen ska bli ljust brun utan att brännas samtidigt som fisken ska bli genomstekt.
  8. Servera gösen med dillsåsen samt valfria tillbehör. Gott till är även citronklyftor.
Du behöver gösfiléer, ströbröd eller panko, ägg och vetemjöl. Samt salt, peppar och smör samt olja att steka i.
Du behöver gösfiléer, ströbröd eller panko, ägg och vetemjöl. Samt salt, peppar och smör samt olja att steka i.
Torka fisken torr med papper. Vänd fiskfiléerna i vetemjöl blandat med salt och peppar.
Torka fisken torr med papper. Vänd fiskfiléerna i vetemjöl blandat med salt och peppar.
Vänd gösen i uppvispat ägg runt om.
Vänd gösen i uppvispat ägg runt om.
Vänd sist i ströbröd eller panko runt om.
Vänd sist i ströbröd eller panko runt om.
Panera en fiskfilé i taget och lägg över på en tallrik. Nu är fisken klar att steka.
Panera en fiskfilé i taget och lägg över på en tallrik. Nu är fisken klar att steka.
Stek en eller två filéer i taget i en stekpanna med smör och olja på medelvärme i ca 3-4 minuter på varje sida till fin färg.
Stek en eller två filéer i taget i en stekpanna med smör och olja på medelvärme i ca 3-4 minuter på varje sida till fin färg.
Servera med dillsåsen och valfria tillbehör som förslagsvis krossad potatis, citronklyfta och grönsallad.
Servera med dillsåsen och valfria tillbehör som förslagsvis krossad potatis, citronklyfta och grönsallad.

Serveringsförslag

Tips

  • Du kan byta gösfilé mot torskfilé, sej eller annan vit fiskfilé. 
  • Panko är ett japanskt ströbröd som blir extra knaprigt och gott att panera i. 
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 179 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-12

Tillbehör och liknande: