Panerad gös med dillsås

Introduktion och förberedelse

Stekt panerad gös med enkel kall dillsås och tillbehör. Gösfilé håller sig saftig och god panerad i ströbröd eller panko. 

Serveringsförslag

Tips

  • Du kan byta gösfilé mot torskfilé, sej eller annan vit fiskfilé. 
  • Panko är ett japanskt ströbröd som blir extra knaprigt och gott att panera i. 

2 portioner panerad gös

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • ca 350 gram gösfilé - gärna färsk samt skuren i portionsbitar
  • PANERING: 0,75 dl vetemjöl
  • 1/2 krm salt
  • 1 dl ströbröd eller panko
  • 1 ägg
  • 1,5 msk rapsolja att steka i
  • 1,5 msk smör att steka i
  • KALL SÅS: 1 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1/2 msk citronsaft
  • 1 msk hackad dill
  • 0,5 krm salt
  • KROSSAD POTATIS: 5 potatisar
  • SALLAD: 10 gram grovhackad babyspenat
  • 1 tärnad tomat
  • 25 gram salladsost eller fetaost
  • 6 svarta oliver
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Förbered valfria tillbehör. Jag hade till krossad potatis, dillsås och sallad. Börja koka skalad potatis. Potatisen mosar du sedan sönder grovt med en potatisstöt. Blanda ingredienser till såsen i skål. Förbered sallad genom att blanda sköljd hackad babyspenat med tärnade tomater, oliver, tärnad salladsost samt olivolja och balsamvinäger.
  2. Skär gösen i portionsbitar om den inte redan är i portioner.
  3. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  4. Vispa upp ägg i en andra djup tallrik.
  5. Mät upp ströbröd eller panko i en tredje tallrik.
  6. Vänd fiskbitarna i mjöl sedan ägg och sist i ströbröd eller panko runt om. Lägg över på ett fat eller tallrik efterhand.
  7. Stek gösen på medelvärme i olja och smör i en panna ca 3 minuter på varje sida runt om. Paneringen ska bli ljust brun utan att brännas samtidigt som fisken ska bli genomstekt.
  8. Servera gösen med dillsåsen samt valfria tillbehör. Gott till är även citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 179 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-12

Tillbehör och liknande recept: