Oxfilé med aîolipotatis

Oxfilé med aiolipotatis och gröna bönor och/eller salladslök. Aiolipotatis är små potatisar i vitlöksmajonnäs. Grillad eller stekt oxfilé med god potatis i vitlöksmajonnäs.

Stekgrader för oxfilé:

Använd en stektermometer och kolla i mitten av köttbiten: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner oxfilé

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram oxfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 24 st färskpotatisar eller delikatesspotatis, ca 7 små färskpotatisar per portion eller 4 större
  • 8 salladslökar och/eller 100 g gröna bönor
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt på grillen om du vill grilla oxfilén. Du kan också steka den såklart.
  2. Tvätta, putsa och dela potatisarna. Dela större potatisar i halvor. Mindre kan kokas hela.
  3. Koka den mjuka i ca 20 minuter.
  4. Pressa vitlök i en skål och blanda med majonnäs och matyoghurt.
  5. Rensa och skär av fula blad av salladslökens blast. Använder du gröna bönor så rensa dem och dela dem i 3 cm långa bitar. Koka bönorna med potatisen de sista fem minuterna.
  6. Dags att grilla eller steka oxfilén:
  7. Skär köttet i fyra skivor. Banka ut det till ca 2 cm tjocklek.
  8. Salta och peppra köttet. Smörj in i olivolja.
  9. Grilla oxfilébitarna på båda sidor ca 5 minuter på varje sida. Kontrollera gärna temperaturen med en stektermometer. Vid 55 grader är köttet rött, 60 grader medium och 65 grader välstekt.
  10. Grilla salladslökarna mjuka några minuter vid sidan av köttet.
  11. Blanda potatis med grovt delad salladslök och/eller bönor, vitlöksmajonnäs till en potatissallad i en skål.
  12. Lägg en hög potatissallad på tallriken och oxfilén snett på potatisen och servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer