Oxfilé med aîolipotatis
Oxfilé med aiolipotatis och gröna bönor och/eller salladslök.
Aiolipotatis är små potatisar i vända vitlöksmajonnäs.
Du kan grilla eller steka oxfilén.
Tillagning
- Sätt på grillen om du vill grilla oxfilén. Du kan också steka den såklart.
- Tvätta, putsa och dela potatisarna. Dela större potatisar i halvor. Mindre kan kokas hela.
- Koka den mjuka i ca 20 minuter.
- Pressa vitlök i en skål och blanda med majonnäs och matyoghurt.
- Rensa och skär av fula blad av salladslökens blast. Använder du gröna bönor så rensa dem och dela dem i 3 cm långa bitar. Koka bönorna med potatisen de sista fem minuterna.
- Dags att grilla eller steka oxfilén:
- Skär köttet i fyra skivor. Banka ut det till ca 2 cm tjocklek.
- Salta och peppra köttet. Smörj in i olivolja.
- Grilla oxfilébitarna på båda sidor ca 5 minuter på varje sida. Kontrollera gärna temperaturen med en stektermometer. Vid 55 grader är köttet rött, 60 grader medium och 65 grader välstekt.
- Grilla salladslökarna mjuka några minuter vid sidan av köttet.
- Blanda potatis med grovt delad salladslök och/eller bönor, vitlöksmajonnäs till en potatissallad i en skål.
- Lägg en hög potatissallad på tallriken och oxfilén snett på potatisen och servera.
Stekgrader för oxfilé
Använd en stektermometer och kolla i mitten av köttbiten:
- 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé.
- 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé.
- 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Att dricka till
Till oxfilén och vitlökssmaken fårn aiolin passar ett lättare rött vin som Pinot Noir, Rosévin eller öl som IPA eller lager med fruktig humle. Som alkoholfritt kan du ta Gingerbeer, öl eller Kombucha.
Uppskattat näringsvärde per portion: 459 kcal