Oxfilé med aîolipotatis

Introduktion och förberedelse

Oxfilé med aiolipotatis och gröna bönor och/eller salladslök. Aiolipotatis är små potatisar i vitlöksmajonnäs. Grillad eller stekt oxfilé med god potatis i vitlöksmajonnäs.

Stekgrader för oxfilé:

Använd en stektermometer och kolla i mitten av köttbiten: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner oxfilé

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram oxfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 24 st färskpotatisar eller delikatesspotatis, ca 7 små färskpotatisar per portion eller 4 större
  • 8 salladslökar och/eller 100 g gröna bönor
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt på grillen om du vill grilla oxfilén. Du kan också steka den såklart.
  2. Tvätta, putsa och dela potatisarna. Dela större potatisar i halvor. Mindre kan kokas hela.
  3. Koka den mjuka i ca 20 minuter.
  4. Pressa vitlök i en skål och blanda med majonnäs och matyoghurt.
  5. Rensa och skär av fula blad av salladslökens blast. Använder du gröna bönor så rensa dem och dela dem i 3 cm långa bitar. Koka bönorna med potatisen de sista fem minuterna.
  6. Dags att grilla eller steka oxfilén:
  7. Skär köttet i fyra skivor. Banka ut det till ca 2 cm tjocklek.
  8. Salta och peppra köttet. Smörj in i olivolja.
  9. Grilla oxfilébitarna på båda sidor ca 5 minuter på varje sida. Kontrollera gärna temperaturen med en stektermometer. Vid 55 grader är köttet rött, 60 grader medium och 65 grader välstekt.
  10. Grilla salladslökarna mjuka några minuter vid sidan av köttet.
  11. Blanda potatis med grovt delad salladslök och/eller bönor, vitlöksmajonnäs till en potatissallad i en skål.
  12. Lägg en hög potatissallad på tallriken och oxfilén snett på potatisen och servera.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept