Oxfilé med aîolipotatis

Oxfile med aiolipotatis och gröna bönor eller vårlök. Aiolipotatis är små potatisar i vitlöksmajonnäs.
Grillad eller stekt oxfilé med god potatis vitlöksmajonnäs.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner oxfilé

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram oxfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 24 st färskpotatisar eller delikatesspotatis, ca 7 små färskpotatisar per portion eller 4 större
  • 4 vårlökar eller 100 g gröna bönor
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt på grillen om du vill grilla oxfilén. Du kan också steka den såklart.
  2. Tvätta, putsa och dela potatisarna. Dela större potatisar i halvor. Mindre kan kokas hela.
  3. Koka den mjuka i ca 20 minuter.
  4. Pressa vitlök i en skål och blanda med majonnäs och matyoghurt.
  5. Rensa och skär av fula blad av vårlökarnas blast. Skär av den ca 10 cm upp från löken. Spara och strimla blasten. Koka blasten med potatisen de sista 5 minuterna.
  6. Använder du gröna bönor så rensa dem och dela dem i 3 cm långa bitar. Koka bönorna med potatisen de sista fem minuterna.
  7. Dags att grilla eller steka oxfilén:
  8. Skär köttet i fyra skivor. Banka ut det till ca 2 cm tjocklek.
  9. Salta och peppra köttet. Smörj in i olivolja.
  10. Grilla oxfilébitarna på båda sidor ca 5 minuter på varje sida. Kontrollera gärna temperaturen med en stektermometer. Vid 55 grader är köttet rött, 60 grader medium och 65 grader välstekt.
  11. Grilla vårlökarna mjuka några minuter vid sidan av köttet.
  12. Blanda potatis (med vårlök eller bönor), vitlöksmajonnäs till en potatissallad i en skål.
  13. Lägg en hög potatissallad på tallriken och oxfilén snett på potatisen och servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer