Ugnsbakade tomater

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakade tomater med olivolja och örter som dragon eller timjan.

Serveringsförslag

Gott, billigt och nyttigt samt lättlagat som tillbehör till det mesta ex. grillat, till kött, biff, kyckling, på buffé, vegetariskt, vardags eller fest. Jag brukar ha dem till bearnaisesås och grillat.

Portionsberäkning

Räkna en normalstor tomat (två halvor) per portion. Med stora tomater ex. bifftomater räcker en halva. Väljer du små cocktailtomater så räkna 4-5 styck per portion.

Val av tomater

Blir gott med alla sorters tomater - stora tomater, kvisttomater, bifftomater, plommontomater, körsbärstomater, gula tomater, cocktailtomater, gröna tomater med mera.

Desto mognare och sötare tomater ju godare blir rätten såklart.

Extra gott med mogna fina kravmärkta tomater.

Garnering

Om du vill kan du ringla över några msk lagrad balsamvinäger eller röd vinäger, någon nypa gourmetsalt samt nymalen svartpeppar innan servering.

Garnera med hackad örter som persilja, gräslök och/eller dragon.

Varianter

  • Det går bra att baka tomaterna i mikron istället för ugnen. Kör dem då på max värme i 2-3 minuter tills de är mjuka.
  • Grilla tomaterna på utegrill eller i laga i en folieform på grillen.
  • Du kan också ta med finhackad eller klyftad schalottenlök, rödlök, gul lök eller silverlök samt hackad vitlök.
  • Strö över några msk ströbröd innan man bakar tomaterna - eller laga fyllda tomater Provencale.

3 portioner ugnsbakade tomater

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 27 min

Ingredienser

  • 3 fina kvisttomater, gärna krav
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad dragon och/eller 2 krm timjan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och dela tomaterna i halvor.
  3. Lägg i en ugnsform och vänd runt i olivolja. Lägg tomaterna med snittytan uppåt.
  4. Strö över salt, peppar samt dragon.
  5. Baka tomaterna i 25 minuter.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.