Hamburgerbröd med torrjäst

Baka hamburgerbröd med torrjäst istället för färsk jäst. Bröden passar till alla slags burgare - prova med klassiska grillade hamburgare med rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, dressing eller ketchup.

Garnera bröden som du vill. Klassiskt är med vita sesamfrön. Men fint är även med svarta sesamfrön; solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön, rågsikt, majsmjöl eller valfri variant.

1 påse kronjäst för matbröd väger 12 gram så det har jag använt här till en sats bröd. Istället för torrjäst så kan du baka bröden med vanlig färsk jäst eller med vetesurdeg - finns även färdig vetesurdeg att baka med. Vill du baka med färsk jäst så kan du ta ett paket (50 gram) färsk jäst för matbröd och då behöver man inte jäsa så länge vid sista jäsningen.

Bröden går bra att frysa. Tips är att frysa dem delade så kan du stoppa dem direkt i brödrosten eller lägga på grillen och värma så blir de som nybakta och jättegoda.

Varianter

  • Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare hamburgerbröd. Med dinkelmjöl så får du Gi-hamburgerbröd.
  • Baka sliders som är små hamburgerbröd. Dela nedan bullar i tre delar och forma till små minibröd. Minska tiden i ugnen med några minuter då de gräddar klart fortare.

Tips vid servering:

Börja med en halva bröd underst, bred på majonnäs och ketchup eller chilisås eller hamburgerdressing; lägg sedan sallad som salladsblad eller strimlad isbergssallad; lägg på burgare, sedan kan man ha extra ketchup eller dressing, skivad tomat, strimlad eller stekt lök och sist toppa med toppen - den andra halvan av hamburgerbrödet.

16 hamburgerbröd

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 12 gram torrjäst för matbröd
  • 13 dl vetemjöl special
  • 5 dl mjölk 3,5%
  • 50 gram smör
  • 1 msk socker
  • 2 tsk salt
  • Att pensla med: 1 ägg
  • Garnering: 1 dl frön av valfri sort som ex. vita eller svarta sesamfrön, pumpafrön, vallmofrön eller solrosfrön eller 0,5 dl rågsikt eller majsmjöl (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda torrjäst, mjöl, socker och salt. Spara 1,5 dl mjöl till utbakning.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt och värm mjölk samt smör till 40 grader.
  4. Slå i mjölk- och smörblandningen i mjölet.
  5. Rör runt och knåda ihop till en deg. Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter. Eller i maskin: kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
  6. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter. Förslags i diskhon med lite varmt vatten i botten.
  7. Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 8 bitar vardera.
  8. Forma runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 3 - 2 - 3 bullar i rader.
  9. Låt jäsa övertäckta i 60-90 minuter eller tills de har jäst upp till nästan dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över frön eller rågsikt.
  12. Sätt in en plåt i taget och sänk till 220 grader.
  13. Grädda i 10 minuter.
  14. Ta ut hamburgerbröden och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.