Svartvinbärsglögg
Gör en alkoholfri svartvinbärsglögg.
Smaksätt köpt eller hemgjord svartvinbärssaft med glöggkryddor som får ligga och dra för smak.
Smaken av svarta vinbär passar mycket bra ihop med glöggkryddningen.
Tillagning
- Häll svartvinbärssaft och vatten i en kastrull tillsammans med glöggkryddorna.
- Koka upp och smaka ev. av med mer saft för önskad sötma. Eller späd med lite vatten om den är för söt.
- Låt svartvinbärsglöggen stå i en timme och få smak av kryddorna. Hit kan du förbereda innan och låta stå fram till servering. Kan även kylas och förvaras i kylen någon dag.
- Värm och servera glöggen med önskade tillbehör som pepparkakor, russin och mandlar.
- Du kan ha kryddorna kvar när du serverar om du vill eller så silar du glöggen innan du värmer den eller plockar ur så mycket kryddor du kan med en hålslev eller sil.
Serveringsförslag
Värm och servera sedan på klassiskt vis.
- Gott med russin och mandel. Du kan ha hel mandel eller skållad och skalad mandel. Eller hacka mandel eller köpa mandelspån.
- Vidare passar pepparkakor, lussekatter, fyllda dadlar eller julgodis till.
Varianter
Svartvinbärssaften kan bytas mot annan saft för saftglögg med körsbärssaft eller aroniasaft.
Glöggkryddor
Det finns påsar med färdig blandning med glöggkryddor som passar bra att använda.
- Färdig blandning glöggkryddor kan ersättas med 1 kanelstång, 10 russin, 2 bitar torkad ingefära, 3 bitar torkad pomeransskal, 1 tsk kardemummakärnor och 5 nejlikor (kryddnejlikor).
Framförhållning
- För att få extra god glöggsmak så kan du låta svartvinbärsglöggen stå över natten blandad av saft, vatten och glöggkryddor. Värm sedan upp med kryddorna.
- Man kan också värma glöggen med kryddor och låta stå några timmar innan den åter värms till servering. Eller låta svalna och förvara i kylen någon dag.
- Vidare kan den smaksatta glöggen silas upp när den fått smak och förvaras i rengjorda flaskor redo att värmas eller ges bort i present.
Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal