Glögg med mindre socker
En fyllig glögg med lite eller mindre socker. Här med rödvin, glöggkryddor och så mycket socker du tycker är lagom.
Tillagning
- Blanda vin med glöggkryddorna och låt stå övertäckt minst över natten.
- Hit kan du förbereda och ha glöggen i kylen flera dagar fram till servering. Ska du ha den längre så kan man ta upp kryddorna. Rör du ut socker och spetsar med sprit (valfritt) också så kan du hälla upp glöggen på egna glasflaskor och ge bort som presenter eller förvara i svalt och mörkt till servering.
- Plocka upp kryddorna eller sila glöggen. Eller låt dem vara kvar (de ska såklart ej drickas eller ätas upp).
- Tills servering: Värm glöggen till runt 65-70 grader. Tillsätt socker lite i taget och rör samt smaka av så söt du vill ha den.
- Tillsätt spriten om du vill ha en spetsad stark glögg.
- Servera glöggen varm med skållade mandlar och russin.
Justera mängden socker
Lite socker kan man ha i glöggen då rödvin är rätt syrligt. Här ett förslag på mängd socker i glöggen men det är valfritt hur mycket socker - smaka och tillsätt så mycket du vill ha.
Vill du ha en söt glögg helt utan socker så kan du prova sockerfri glögg med Stevia.
Starkare variant
Vill du ha en starkare glögg så spetsar du glöggen vid servering med någon dl brandy som konjak; rom eller brännvin.
Låt dra över natten
Kryddnejlikor, kanel, ingefära, kardemumma och pomerans får dra i vinet eller spriten över natten. Det finns färdiga blandningar med glöggkryddor att köpa om du inte vill köpa dem i separata påsar. Gott i är även stjärnanis för lite lakrits ton på glöggen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal