Glögg med mindre socker

Introduktion och förberedelse

En fyllig glögg med lite eller mindre socker. Här med rödvin, glöggkryddor och så mycket socker du tycker är lagom. Lite socker kan man ha i glöggen då rödvin är rätt syrligt. Här ett förslag på mängd socker i glöggen men det är valfritt hur mycket socker - smaka och tillsätt så mycket du vill ha.

Vill du ha en starkare glögg så spetsar du glöggen vid servering med någon dl brandy som konjak; rom eller brännvin.

Kryddnejlikor, kanel, ingefära, kardemumma och pomerans får dra i vinet eller spriten över natten. Det finns färdiga blandningar med glöggkryddor att köpa om du inte vill köpa dem i separata påsar. Gott i är även stjärnanis för lite lakrits ton på glöggen.

Vill du ha en söt glögg utan socker så kan du prova sockerfri glögg med Stevia.

7 koppar glögg med mindre socker

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 tim 10 min
  • Klart på: 12 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 flaska fylligt rödvin ex. Shiraz från Australien prisklass runt 70 kr
  • 1/2-2 dl strösocker eller så söt du vill ha glöggen
  • 1 dl starksprit som rom, brännvin, vodka, eau-de-vie, konjak, calvados eller brandy (valfritt)
  • Glöggkryddor: 1 påse glöggkryddor eller enligt nedan
  • 2 kanelstänger
  • 1 tsk krossad kardemumma eller kardemummablommor eller 5 hela kardemumma
  • 1 liten bit färsk skalad ingefära, eller en bit torkad ingefära eller några krm mald ingefära
  • 2 bitar pomeransskal eller skalet från 1/4 ekologisk apelsin
  • 10 kryddnejlikor

Tillagning

  1. Blanda vin med glöggkryddorna och låt stå övertäckt minst över natten.
  2. Hit kan du förbereda och ha glöggen i kylen flera dagar fram till servering. Ska du ha den längre så kan man ta upp kryddorna. Rör du ut socker och spetsar med sprit (valfritt) också så kan du hälla upp glöggen på egna glasflaskor och ge bort som presenter eller förvara i svalt och mörkt till servering.
  3. Plocka upp kryddorna eller sila glöggen. Eller låt dem vara kvar (de ska såklart ej drickas eller ätas upp).
  4. Tills servering: Värm glöggen till runt 65-70 grader. Tillsätt socker lite i taget och rör samt smaka av så söt du vill ha den.
  5. Tillsätt spriten om du vill ha en spetsad stark glögg.
  6. Servera glöggen varm med skållade mandlar och russin.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal. Där lägger jag upp filmer lite då och då på mina recept.

Följ Receptfavoriter på Facebook, Instagram och Pinterest.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept