Grönsallad med linser, oliver, morot och tomat

Introduktion och förberedelse

Grönsallad blandad med gröna linser, morot, rödlök, tomat, oliver samt senapsdressing.

En vegan och vegetarisk linssallad.

Varianter

  • Du kan variera linssalladen efter tycke med andra kokta linser som röda linser, Belugalinser, Puylinser eller svarta linser.
  • Vidare passar kokta bönor som Adzukibönor, vita bönor, svarta bönor osv. Eller kokta kikärtor.
  • Andra grönsaker som passar i linssallad är tärnad gurka, tärnad ost, smulad fetaost, skivad mozzarella, avokado, rivna rödbetor, granatäpple, tärnat äpple, riven zucchini, strimlad rödkål, strimlad grönkål, kokt broccoli, kokt blomkål, salladslök, skivade champinjoner, kokt potatis med mera.

Sallad med kokta gröna linser på fat
Sallad med kokta gröna linser blir gott att blanda med riven morot, rödlök, grönsallad, oliver och senapsdressing.

4 portioner grönsallad med linser

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 240 gram kokta linser av valfri sort, 1 burk, ca 2,5 dl
  • 1 påse blandad grönsallad som Bistrosallad, 35 gram
  • 1/2 rödlök
  • 12 svarta kalamataoliver eller andra fina oliver
  • 12 cocktailtomater eller andra goda tomater
  • 2 morötter
  • DRESSING: 3 msk Dijonsenap
  • 1 tsk agavesirap eller socker (valfritt)
  • 3 msk lagrad vinäger, vit- röd- eller balsamvinäger eller risvinäger
  • 6 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad dragon (valfritt)

Tillagning

  1. Koka linser enligt paket och låt svalna. Eller skölj linserna om du köpt dem färdigkokta.
  2. DRESSING: mät upp och blanda ihop senap, agavesirap eller socker, vinäger och olja samt kryddor i en skål eller skaka den i en glasburk.
  3. Skölj grönsallad och lägg upp på ett fat eller i en stor skål.
  4. Skölj tomater och dela dem i bitar. Lägg med salladen.
  5. Skala och strimla rödlök och tillsätt den.
  6. Skala morötter och riv dem fint eller grovt. Blanda runt med salladen.
  7. Hit kan du förbereda och ha sallad samt dressing separat i kylen fram till servering.
  8. Vid servering så kan du blanda i dressingen i salladen eller ha den separat så kan de som vill ta och ösa på.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 170 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.