Levergryta

Levergryta med kycklinglever, grädde, bacon och champinjoner. Gott med kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli. Råris är ett gott alternativ till potatis.

Istället för torkad basilika kan du använda hackad färsk basilika samt även garnera med färska basilikablad vid servering.

4 portioner levergryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 g kycklinglever, tinad
  • 1 gul lök
  • 200 g champinjoner
  • 0,5 pkt bacon
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 krm vitpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm torkad basilika
  • 1,5 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till.
  2. Skär levern i ca 2x2 cm bitar.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Skölj och dela champinjonerna.
  5. Strimla bacon.
  6. Bryn leverbitarna i en msk smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
  7. Bryn lök och champinjoner i resten av smöret. Lägg över i grytan.
  8. Bryn bacon och lägg över i grytan.
  9. Strö över mjöl i grytan och rör om.
  10. Späd med vatten, tillsätt buljongtärning och grädde. Koka upp och låt puttra i några minuter samt håll varmt tills tillbehören är klara.
  11. Förbered tillbehör som sallad och kokt broccoli.
  12. Smaka av med salt, peppar, basilika och soja.
  13. Servera levergrytan med valfritt tillbehör som kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer