Lammlevergryta

Introduktion och förberedelse

Lammlevergryta med bacon och gräddig sås smaksatt med lite soja och schalottenlök. Gott med smörstekta sötsyrliga äpplen till.

Lever från lamm är inte så vanligt i butiken men fråga om de kan ta hem i köttdisken. Eller besök en lokal lammuppfödare så blir de jätteglada om du vill köpa lammlever. Klimatsmart och närodlat med svenskt lamm.

Serveringsförslag

Goda tillbehör till lammlevern är kokt delikatesspotatis - jag tog rödskalig delikatesspotatis - färskpotatis eller vinterpotatis.

Vidare passar potatismos, potatisstomp eller pressad potatis, råris samt grönsallad och kokta grönsaker som broccoli.

Lingonsylt är också gott till. Istället för stekta äpplen kan du ha äppelsylt till.

Vidare kan man garnera med hackad persilja.

Lammlevergryta med bacon och äpple på tallrik
Lammlever blir god att koka med smakrik bacon, grädde samt lite smak av soja serverad med smörstekta äppelskivor, lingonsylt och delikatesspotatis.

4 portioner lammlevergryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram lammlever
  • 4 schalottenlökar
  • 0,5 pkt bacon
  • 5 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 krm svartpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 tsk kinesisk soja
  • 1 äpple

Tillagning

  1. Börja koka potatis eller det tillbehör du vill ha till.
  2. Skär lammlevern i ca 2x2 cm bitar.
  3. Skala och strimla schalottenlöken.
  4. Strimla bacon.
  5. Bryn leverbitarna i någon msk smör i en stekpanna. Lägg över i en stekgryta. Krydda med lite svartpeppar när du steker levern.
  6. Bryn lök i 2 msk av smöret. Lägg över i grytan.
  7. Bryn bacon och lägg över i grytan.
  8. Strö över mjöl i grytan och rör om.
  9. Skala äpplet om du vill. Kärna ur det med en urkärnare. Skär det i 0,5 cm breda skivor.
  10. Stek äppelskivorna på medelvärme i någon msk smör tills de fått fin färg några minuter på varje sida.
  11. Späd grytan med vatten, smula i buljongtärning och grädde. Koka upp och låt puttra i 5 minuter samt smaka sedan av med soja, salt och svartpeppar.
  12. Servera lammlevergrytan med de stekta äpplena - du kan vända ner dem i grytan, lägga dem på eller servera dem vid sidan.
  13. Grytan kan garneras med hackad persilja. Vidare är kokt potatis och lingonsylt gott till.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-23