Lammlevergryta
Lammlevergryta med bacon och gräddig sås smaksatt med lite soja och schalottenlök.
Lever från lamm är inte så vanligt i butiken men fråga om de kan ta hem i köttdisken. Eller besök en lokal lammuppfödare så blir de jätteglada om du vill köpa lammlever.
Klimatsmart och närodlat med svenskt lamm.
Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.
Tillagning
- Börja koka potatis eller det tillbehör du vill ha till.
- Skär lammlevern i ca 2x2 cm bitar.
- Skala och strimla schalottenlöken.
- Strimla bacon.
- Bryn leverbitarna i någon msk smör i en stekpanna. Lägg över i en stekgryta. Krydda med lite svartpeppar när du steker levern.
- Bryn lök i 2 msk av smöret. Lägg över i grytan.
- Bryn bacon och lägg över i grytan.
- Strö över mjöl i grytan och rör om.
- Skala äpplet om du vill. Kärna ur det med en urkärnare. Skär det i 0,5 cm breda skivor.
- Stek äppelskivorna på medelvärme i någon msk smör tills de fått fin färg några minuter på varje sida.
- Späd grytan med vatten, smula i buljongtärning och grädde. Koka upp och låt puttra i 5 minuter samt smaka sedan av med soja, salt och svartpeppar.
- Servera lammlevergrytan med de stekta äpplena - du kan vända ner dem i grytan, lägga dem på eller servera dem vid sidan.
- Grytan kan garneras med hackad persilja. Vidare är kokt potatis och lingonsylt gott till.
Serveringsförslag
- Jag hade smörstekta sötsyrliga äpplen till.
- Goda tillbehör till lammlevern är kokt delikatesspotatis - jag tog rödskalig delikatesspotatis - färskpotatis eller vinterpotatis.
- Vidare passar potatismos, potatisstomp eller pressad potatis, råris samt grönsallad och kokta grönsaker som broccoli.
- Lingonsylt är också gott till. Istället för stekta äpplen kan du ha äppelsylt till.
- Vidare kan man garnera med hackad persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 401 kcal