Kalvlever Anglais

Kalvlever Anglais med kapris och bacon. Kan också lagas med lammlever eller ungnötslever.

Min variant av lever Anglais serverad med smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis, pressad potatis eller potatismos.

Varianter

  • Lättvispad grädde smaksatt med Dijonsenap är också gott som en kall slags sås till kalvlevern.
  • Vidare kan man servera stekt lever med stekt lök, gräddsås och lingon om man vill det.

Val av lever

Du kan ta lammlever, ungnötslever eller kalvlever som är mör och mild i smaken. Lever från äldre djur äts ej då kadmium och bly samlas i levern (gäller mest lever från vilt).

Svinlever och nötlever med kraftigare leversmak brukar ej stekas utan blir godast i leverpastej.

Finns ofta färdigskivad. Räkna 1-2 skivor per portion eller ca 150 gram.

Lever är nyttig och billig mat. Lever innehåller A, B och D-vitamin.

4 portioner lever Anglais

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 g kalvlever eller lammlever eller grislever
  • 12 baconskivor
  • 4 msk kapris
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • Tillbehör: 1 stort äpple eller 2 små äpplen
  • 2 rödlökar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Förbered de tillbehör som kokt potatis och grönsaker du vill ha till.
  2. Stek bacon knaprigt i två omgångar i en stekpanna. Lägg över på fat efter hand. Spara baconfettet i en skål att steka i.
  3. Skölj och dela äpplen i klyftor och skär bort kärnhuset. Eller kärna ur äpplet och skiva det. Stek äppelskivorna i baconfett och någon msk smör några minuter.
  4. Skala under tiden rödlöken och skiva dem.
  5. Lägg upp äppelbitarna på baconen. Stek rödlöken mjuk i någon msk smör några minuter.
  6. Skiva levern i 0,5 cm tjocka skivor om den inte redan är skivad.
  7. Blanda mjöl med salt och peppar på en tallrik.
  8. Vänd leverbitarna i mjölet.
  9. Stek dem bruna några minuter på varje sida i någon msk smör och baconfett.
  10. Lägg över levern på ett fat och lägg på baconskivorna, äpplen och rödlök.
  11. Bryn någon msk smör samt baconfett i pannan tillsammans med kaprisen och häll det över levern.
  12. Servera levern med kaprisen, bacon, äppelskivor och rödlök samt gärna kokt potatis eller potatismos till.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept