Kalvlever Anglais

Introduktion och förberedelse

Kalvlever Anglais med kapris och bacon. Kan också lagas med lammlever eller ungnötslever.

Serveringsförslag

Val av lever

  • Du kan ta nötlever, lammlever, ungnötslever eller kalvlever som är mör och mild i smaken. Finns ofta färdigskivad. Räkna 1-2 skivor per portion eller ca 150 gram.
  • Undvik lever från äldre djur då kadmium och bly samlas i levern - gäller lever från vilt. Vidare brukar man ej steka svinlever och nötlever som har en kraftigare leversmak - använd istället till leverpastej.

Hittar du inte kalvlever kan du ta ungnötslever eller lammlever.
Hittar du inte kalvlever kan du ta ungnötslever eller lammlever. Salt kapris, knaprig bacon, sötsyrlig äpple och aromatisk rödlök samt Amandine delikatesspotatis gör levern gott sällskap.

4 portioner lever Anglais

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 g kalvlever eller lammlever eller grislever
  • 12 baconskivor
  • 4 msk kapris
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • Tillbehör: 1 stort äpple eller 2 små äpplen
  • 2 rödlökar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Förbered de tillbehör som kokt potatis och grönsaker du vill ha till.
  2. Stek bacon knaprigt i två omgångar i en stekpanna. Lägg över på fat efter hand. Spara baconfettet i en skål att steka i.
  3. Skölj och dela äpplen i klyftor och skär bort kärnhuset. Eller kärna ur äpplet och skiva det. Stek äppelskivorna i baconfett och någon msk smör några minuter.
  4. Skala under tiden rödlöken och skiva dem.
  5. Lägg upp äppelbitarna på baconen. Stek rödlöken mjuk i någon msk smör några minuter.
  6. Skiva levern i 0,5 cm tjocka skivor om den inte redan är skivad.
  7. Blanda mjöl med salt och peppar på en tallrik.
  8. Vänd leverbitarna i mjölet.
  9. Stek dem bruna några minuter på varje sida i någon msk smör och baconfett.
  10. Lägg över levern på ett fat och lägg på baconskivorna, äpplen och rödlök.
  11. Bryn någon msk smör samt baconfett i pannan tillsammans med kaprisen och häll det över levern.
  12. Servera levern med kaprisen, bacon, äppelskivor och rödlök samt gärna kokt potatis eller potatismos till.
E-mail
Medel: 4.1 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 302 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06

Tillbehör och liknande recept: