Kalvlever Anglais
Kalvlever Anglais med kapris och bacon. Kan också lagas med lammlever eller ungnötslever.
Tillagning
- Förbered de tillbehör som kokt potatis och grönsaker du vill ha till.
- Stek bacon knaprigt i två omgångar i en stekpanna. Lägg över på fat efter hand. Spara baconfettet i en skål att steka i.
- Skölj och dela äpplen i klyftor och skär bort kärnhuset. Eller kärna ur äpplet och skiva det. Stek äppelskivorna i baconfett och någon msk smör några minuter.
- Skala under tiden rödlöken och skiva dem.
- Lägg upp äppelbitarna på baconen. Stek rödlöken mjuk i någon msk smör några minuter.
- Skiva levern i 0,5 cm tjocka skivor om den inte redan är skivad.
- Blanda mjöl med salt och peppar på en tallrik.
- Vänd leverbitarna i mjölet.
- Stek dem bruna några minuter på varje sida i någon msk smör och baconfett.
- Lägg över levern på ett fat och lägg på baconskivorna, äpplen och rödlök.
- Bryn någon msk smör samt baconfett i pannan tillsammans med kaprisen och häll det över levern.
- Servera levern med kaprisen, bacon, äppelskivor och rödlök samt gärna kokt potatis eller potatismos till.
Serveringsförslag
- Jag serverade min lever Anglais med smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis.
- Vidare passar pressad potatis eller potatismos istället för kokt potatis.
- Lättvispad grädde smaksatt med Dijonsenap är också gott som en kall slags sås till kalvlevern.
- Vidare kan man servera stekt lever med stekt lök, gräddsås och lingon samt äppelrelish om man vill det.
Val av lever
- Du kan ta nötlever, lammlever, ungnötslever eller kalvlever som är mör och mild i smaken. Finns ofta färdigskivad. Räkna 1-2 skivor per portion eller ca 150 gram.
- Undvik lever från äldre djur då kadmium och bly samlas i levern - gäller lever från vilt. Vidare brukar man ej steka svinlever och nötlever som har en kraftigare leversmak - använd istället till leverpastej.
Uppskattat näringsvärde per portion: 302 kcal