Lax med fetaosttäcke och rödbetor

Introduktion och förberedelse

Laga laxfilé toppad med en röra av fetaost, matyoghurt och rosmarin i ugnen på en plåt med klyftpotatis, rödbetor, morot och timjan till. 

Till laxen hade jag även lite extra kall sås av samma ingredienser som till röran - matyoghurt, resten av paketet med fetaost samt lite rosmarin. 

Som grönsallad hade jag en påse blandad grönsallad Provencale och cocktailtomater, vinäger, olivolja samt lite salt. 

Det går lika bra att laga med torkad rosmarin och timjan. 

Jag köpte ett paket fetaost på 150 gram och använde hälften till röran och hälften till såsen. 

Val av lax

Välj gärna MSC-märkt lax. Jag tog frysta portionsfiléer utan skinn. Du kan även köpa en hel bit laxsida på ca 500 gram och skära ut bitar. Eller laga laxsidan som hel bit och toppa med röran. Du kan laga laxen med eller utan skinn. 

Laxen täcks med en röra av fetaost, matyoghurt och rosmarin och lagas i ugnen. Laxen täcks med en röra av fetaost, matyoghurt och rosmarin och lagas i ugnen. Jag lagade samtidigt klyftad potatis, rödbetor och bitar av morot smaksatt med timjan samt hade en sås av resten av fetaosten samt en enkel grönsallad till.

4 portioner lax med fetaosttäcke

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé utan skinna, ca 500 gram
  • 75 gram fetaost
  • 0,5 dl matyoghurt
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk färsk hackad rosmarin eller 1 krm torkad rosmarin
  • TILLBEHÖR: 500 gram potatis, fast sort, 6-8 stycken
  • 500 gram rödbetor, 5-6 stycken
  • 2 morötter, 200 gram
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 tsk färsk timjan eller 1 krm torkad timjan
  • EXTRA FETAOSTSÅS: 2 dl naturell matyoghurt, turkisk eller grekisk
  • 75 gram fetaost
  • 1 krm salt
  • 1 krm torkad rosmarin eller 1 tsk färsk hackad rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Tvätta, putsa och borsta potatis potatis eller skala den - det är valfritt. Skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på om det är fint skal. Skär och putsa då bort fula delar. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag samt torka med lite papper.
  3. Skala och dela morötter i stavar eller bitar i ungefär samma storlek som klyftpotatisen.
  4. Skala och putsa rödbetor samt skär i klyftor. Du kan ha på plasthandskar om du ej vill bli röd om händerna.
  5. Jag hade ett bakplåtspapper i botten på plåten men det är valfritt.
  6. Lägg klyftpotatis, morotsbitar och rödbetsklyftor i en långpanna - var för sig eller blanda. Ringla över lite olja, salt samt timjan. Blanda runt. Placera gärna klyftorna med lite mellanrum och med yttersidan/skalet nedåt.
  7. Baka i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  8. Vid servering så kan du strö över lite flingsalt samt lite färsk timjan.
  9. Placera laxen på ett ark folie. Vik upp kanterna runt omkring.
  10. Smula och blanda fetaosten i en skål med matyoghurt, rosmarin, salt och svartpeppar.
  11. Bred ut fetaoströran som ett täcke på laxen.
  12. Ta ut plåten med potatisen, rödbetor och morot. Flytta runt potatis med mera åt sidorna och placera laxen i mitten.
  13. Laga i mitten av ugnen i ytterligare 20 minuter.
  14. Ta ut plåten med lax, rödbetor och potatis samt servera med den extra kalla fetaostsåsen samt grönsallad till. Skeda gärna över lite av den goda skyn från laxen också vid servering.
  15. EXTRA FETAOSTSÅS: Smula eller hacka fetaost och lägg i en skål. Plocka och hacka färsk rosmarin eller använd torkad rosmarin. Rör i matyoghurt. Smaka av med salt.
  16. Laxen kan vid servering garneras med hackad bladpersilja, färsk timjan och färsk rosmarin samt flingsalt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 681 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-14

Tillbehör och liknande recept: