Lax med fetaost och rotfrukter i ugnen
Lax med fetaost med rotfrukter lagat i ugnen. Gott, nyttigt och enkelt med allt i en panna.
Sältan i fetaosten passar utmärkt med laxfiléerna och sötman i rotfrukterna samt rödlöken.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skär rödlök i klyftor.
- Skölj och putsa potatisen. Har potatisen fint skal kan du behålla det på - skala dem annars. Dela i klyftor.
- Skala och skär rotselleri, palsternacka och morot i grova bitar.
- Blanda rotfrukter och potatis med olja i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
- Sätt in i ugnen och baka rotfrukterna i 30 minuter.
- Skölj och riv skalet av en halv lime. Blanda limeskal, limesaft, riven ingefära, soja och sesamolja i en skål tillsammans med laxfiléerna. Låt laxen marinera medan rotfrukterna är i ugnen.
- Ta ut rotfrukterna och vänd runt dem.
- Lägg på laxen och smula över fetaost.
- Sänk värmen till 150 grader.
- Baka laxen med fetaosten och rotfrukterna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Ta ut och servera laxen med fetaosten och rotfrukterna.
Val av form
Förutom att lagas i en ugnsfast stekpanna eller gjutjärnspanna som jag använde kan rätten även lagas i en annan ugnsform, halv plåt med höga kanter eller dubbleras i en långpanna till flera.
Val av lax
Det finns färdigportionerad fryst lax du kan tina innan och använda. Eller köp färsk lax i bitar eller skär ut från en sida eller laga en hel bit lax på rotfrukterna. Köp MSC-märkt lax.
Serveringsförslag
- Förutom rotfrukterna så passar en grönsallad och tomatsallad till.
- Vill du ha en kall god sås till så kan du blanda några msk sweet chilisås med en burk crème fraiche. Eller några msk färsk eller fryst dill för dillsås; eller göra en örtagårdssås till. Fler kalla såser här.
Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal