Lax i foliepaket med potatis och dillsås

Introduktion och förberedelse

Lax i foliepaket med potatis samt citron- och dillsås.

Serveringsförslag

Kan förberedas

Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen kvällen innan eller samma dag. Sedan går det snabbt och enkelt att laga samt värma på grillen till servering.

Rester av potatis

Har du kokt färskpotatis eller annan kokt potatis över i kylen så är de perfekt att använda dessa.

Att dricka till

Ett vitt aromatiskt vin som Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace passar till.

Lax, dill, citron, grädde och potatis kan ej gå fel i foliepaket.
Lax, dill, citron, grädde och potatis kan ej gå fel i foliepaket. På insidan av foliepaketet har jag även ett lager bakplåtspapper.

2 portioner lax i foliepaket med potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé på ca 120-140 gram styck, utan skinn
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • 300 gram färskpotatis, gärna kokt, ca 5-6 stycken
  • DILLSÅS: 1,5 dl grädde
  • 2 msk färsk eller fryst hackad dill
  • 1/2 citron, ekologisk
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 4-6 rädisor
  • 4-6 gröna sparrisar
  • 2 ark ugnsfolie
  • 2 halva ark bakplåtspapper

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skölj och putsa potatisen. Skär den i grova skivor. Koka potatisen mjuk i ca 10-15 minuter. Har du kokt potatis så använd den.
  3. Lägg ut folie och sedan bakplåtspapper till paketen.
  4. Bred ut en msk smör i mitten på varje ark bakplåtspapper.
  5. Fördela och sprid ut potatis i grova skivor i botten.
  6. Lägg på laxfiléerna.
  7. Blanda såsen av grädde, dill, salt och peppar. Skölj citronen och finriv skalet från halva citronen samt tillsätt det. Pressa ur ca 1 msk av saften ur citronen och tillsätt till såsen.
  8. Fördela såsen över laxen och vik ihop foliepaketen med bakplåtspappret på insidan med skarven uppåt.
  9. Tillaga paketen på grillen i 12-15 minuter. Öppna mot slutet och kontrollera så laxen är genomstekt. Annars vik ihop och tillaga lite till.
  10. Öppna upp foliepaketet och servera på tallrik med såsen.
  11. Grilla gärna lite andra grönsaker till samtidigt som förslagsvis grön sparris och rädisor. Skölj och rensa innan tillagning.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 596 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-17

Tillbehör och liknande recept: