Rågbullar med rågsikt

Introduktion och förberedelse

Baka saftiga rågbullar med rågsikt samt lite vanlig jäst och färdig rågsurdeg.

Här smaksatta med fikon och valnötter men det är valfritt.

Tips

  • Jag hade i lite crème fraiche för att de ska bli extra saftiga. Alternativ är matyoghurt eller bara ta mer vatten.
  • Om du vill kan du pensla dem efter andra jäsningen med lite mjölk och strö över topping som rågflingor, sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön, havregryn eller liknande.

16 rågbullar med rågsikt

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 3 tim 45 min

Ingredienser

  • 75 gram färdig rågsurdeg, 1/2 pkt Kronjäst rågsurdeg på 150 gram
  • 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
  • 4 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche eller matyoghurt
  • 13 dl rågsikt
  • 2,5 tsk havssalt eller salt
  • 3 st torkade fikon (valfritt)
  • 50 gram valnötter (valfritt)

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med jäst och kallt vatten i en stor bakskål eller degblandare.
  2. Blanda i alla ingredienser utom salt, fikon, valnötter samt 1,5 dl rågsikt till en deg.
  3. Knåda 15 för hand eller 10 minuter i maskin.
  4. Finhacka fikon och valnötter.
  5. Häll i saltet, fikon och valnötter.
  6. Knåda i 5 minuter till.
  7. Sätt att jäsa övertäckt med plastfilm i 2 timmar.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop någon minut för hand.
  9. Dela degen i 16 bitar.
  10. Rulla varje degbit till en bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper (8 på varje plåt).
  11. Täck med handduk och låt jäsa i en timme.
  12. Sätt ugnen på 250 grader.
  13. Grädda bullarna i 12-15 minuter tills de fått färg.
  14. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.9 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-13