Rågbullar med rågsikt

Introduktion och förberedelse

Baka saftiga rågbullar med rågsikt samt lite vanlig jäst och färdig rågsurdeg på burk. Här smaksatta med fikon och valnötter men det är valfritt.

Blir extra saftiga med crème fraiche eller matyoghurt.

Om du vill kan du pensla dem efter andra jäsningen med lite mjölk och strö över topping som rågflingor, sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön, havregryn eller liknande.

16 rågbullar med rågsikt

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 3 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 burk rågsurdeg
  • 0,5 pkt jäst för matbröd
  • 4 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche eller matyoghurt
  • 13 dl rågsikt
  • 2,5 tsk havssalt eller salt
  • 3 st torkade fikon (valfritt)
  • 50 gram valnötter (valfritt)

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med jäst och kallt vatten i en stor bakskål eller degblandare.
  2. Blanda i alla ingredienser utom salt, fikon, valnötter samt 1,5 dl rågsikt till en deg.
  3. Knåda 15 för hand eller 10 minuter i maskin.
  4. Finhacka fikon och valnötter.
  5. Häll i saltet, fikon och valnötter.
  6. Knåda i 5 minuter till.
  7. Sätt att jäsa övertäckt med plastfilm i 2 timmar.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop någon minut för hand.
  9. Dela degen i 16 bitar.
  10. Rulla varje degbit till en bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper (8 på varje plåt).
  11. Täck med handduk och låt jäsa i en timme.
  12. Sätt ugnen på 250 grader.
  13. Grädda bullarna i 12-15 minuter tills de fått färg.
  14. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-05

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.