Rågbullar med rågsikt
Baka saftiga rågbullar med rågsikt samt lite vanlig jäst och färdig rågsurdeg.
Här smaksatta med fikon och valnötter men det är valfritt.
Tillagning
- Rör ihop surdegen med jäst och kallt vatten i en stor bakskål eller degblandare.
- Blanda i alla ingredienser utom salt, fikon, valnötter samt 1,5 dl rågsikt till en deg.
- Knåda 15 för hand eller 10 minuter i maskin.
- Finhacka fikon och valnötter.
- Häll i saltet, fikon och valnötter.
- Knåda i 5 minuter till.
- Sätt att jäsa övertäckt med plastfilm i 2 timmar.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop någon minut för hand.
- Dela degen i 16 bitar.
- Rulla varje degbit till en bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper (8 på varje plåt).
- Täck med handduk och låt jäsa i en timme.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda bullarna i 12-15 minuter tills de fått färg.
- Ta ut och låt svalna på galler.
Tips
- Jag hade i lite crème fraiche för att de ska bli extra saftiga. Alternativ är matyoghurt eller bara ta mer vatten.
- Om du vill kan du pensla dem efter andra jäsningen med lite mjölk och strö över topping som rågflingor, sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön, havregryn eller liknande.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal