Rågsurdeg

Ett grundrecept på surdeg med rågmjöl som du kan använda att baka rågbröd, rågbullar eller rågbaguetter med.
Nedan även ett förslag på rågbröd (blir ca 3 stycken). Du kan också baka ut degen till 20 rågbullar.
Rågsurdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.

1 burk rågsurdeg

  • Förberedelse: 4 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3 dl ekologiskt rågmjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • 1 rivet ekologiskt äpple utan skal
  • Dag 4 deg: 3 dl ekologiskt rågmjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • Dag 5 rågbröd: 2 dl rågsurdeg
  • 0,5 paket färsk jäst för matbröd
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 25 gram smält smör
  • 2 msk sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 12 dl rågsikt
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl frön som solrosfrön eller sesamfrön eller valfria frön

Tillagning

  1. Rågsurdeg: Dag 1: blanda rågmjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med lock på glänt. Ställ burken jämte ca 5 cm från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt - runt 26-30 grader brukar vara lagom.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl rågmjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. Förslag på rågbröd: rör ut rågsurdeg och jäst i vattnet.
  7. Tillsätt rapsolja och smält smör, sirap, salt och rågsikt. Blanda till en deg och kör 10 minuter i degmaskin eller knåda 15 minuter för hand på bakbord.
  8. Jäs i 2 timmar övertäckt med plastfolie.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bröd.
  10. Lägg bullarna på en långpanna med höga kanter och bakplåtspapper
  11. Pensla med mjölk.
  12. Strö över frön.
  13. Jäs övertäckta i 45 minuter.
  14. När det är ungefär 20 minuter kvar på jäsningen så sätter du ugnen på 225 grader.
  15. Grädda rågbullarna i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
  16. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer