Rågsurdeg

Ett grundrecept på surdeg med rågmjöl som du kan använda att baka rågbröd, rågbullar eller rågbaguetter med.

Rågsurdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.

Välj ett färskt ekologiskt rågmjöl och ekologiskt äpple.

1 burk rågsurdeg

  • Förberedelse: 4 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 200 gram ekologiskt rågmjöl
  • 1,5 dl vatten, 35 grader varmt
  • 100 gram ca 1 rivet ekologiskt äpple utan skal
  • Dag 4 deg: 200 gram ekologiskt rågmjöl
  • 2 dl vatten, 35 grader varmt
  • Dag 5 rågbröd: 200 gram rågsurdeg
  • 0,25 paket färsk jäst för matbröd
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 25 gram smält smör
  • 2 msk sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 12 dl rågsikt
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl frön som solrosfrön eller sesamfrön eller valfria frön

Tillagning

  1. RÅGSURDEG: Dag 1: Blanda rågmjöl, vatten och rivet äpple i en 1 liters glasburk med locket på glänt. Lägg en kökshandduk över. Det får gärna vara lite över rumstemperatur ca 26-30 grader. Tips är att ställa surdegen strax över eller jämte ett varmt element. Efter något dygn ska den börja bubbla och se livlig ut. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt.
  2. Dag 2: Rör om.
  3. Dag 3: Rör om.
  4. Dag 4: Rör i 200 gram rågmjöl och 2 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. Förvara surdegen i kylen. När du ska baka med surdegen så tar du ut den ca 8 timmar eller en dag innan och friskar upp den. Ta förslagsvis lika mycket 35 gradigt vatten och vetemjöl blandat som du sedan ska använda i det recept det recept du tänkt baka. Ska du exempelvis baka med 200 gram surdeg så tillsätter du en blandning av 100 gram rågmjöl och 100 gram vatten. På så vis får du kvar lika mycket surdeg att förvara i kylen till nästa bak. När du friskat upp surdegen ska den börja bubbla igen. Gör den inte det kan du tillsätta lite ljummet vatten, sätta den i ett ljummet vattenbad och tillsätta några msk rivet äpple extra. Vaknar den inte då är den död och du får göra en ny.
  7. FÖRSLAG PÅ RÅGBRÖD: Rör ut rågsurdeg och jäst i vattnet.
  8. Tillsätt rapsolja och smält smör, sirap, salt och rågsikt. Blanda till en deg och kör 10 minuter i degmaskin eller knåda 15 minuter för hand på bakbord.
  9. Jäs i 2 timmar övertäckt med plastfolie.
  10. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bröd.
  11. Lägg bullarna på en långpanna med höga kanter och bakplåtspapper
  12. Pensla med mjölk.
  13. Strö över frön.
  14. Jäs övertäckta i 45 minuter.
  15. När det är ungefär 20 minuter kvar på jäsningen så sätter du ugnen på 225 grader.
  16. Grädda rågbullarna i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
  17. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
En hink rågsurdeg - smidigt med lite plats att mata surdegen får du om du förvarar den i en plasthink, stor glasburk eller plastburk godkänd för livsmedel.
En hink rågsurdeg - smidigt med lite plats att mata surdegen får du om du förvarar den i en plasthink, stor glasburk eller plastburk godkänd för livsmedel.

Tips på vad du kan baka med surdegen

Tips

Om du vill kontrollera när surdegen är bra att baka på så kan du mäta PH-värdet som ska ligga under 4 med en PH-sticka.

Variant

En variant är att göra vetesurdeg med vetemjöl istället för rågmjöl.

E-mail
Medel: 4.1 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 22 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-20

Tillbehör och liknande:

Lär dig baka supergott surdegsbröd

Lär dig baka goda, nyttiga, luftiga och hållbara surdegsbröd. Surdeg har vi använt sedan brödets början...