Zucchinisoppa med kyckling

God soppa på zucchini toppad med fräst strimlad kyckling och zucchinitärningar samt garnerad med riven parmesan. Zucchinisoppan får god smak av vitlök, basilika, oregano och grädde.
Gott som förrätt, lunch eller lätt middag.Ett gott bröd, grissinis, foccacia, vitlöksbröd eller baguetter gratinerade med ost passar till.
Vill du ha en ännu matigare soppa kan du ha i 2 dl kokt bulgur på slutet.

4 portioner zucchinisoppa med kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 800 gram zucchini
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 8 dl vatten
  • 1 krm torkad oregano
  • 2 blad färsk hackad basilika eller 1 krm torkad basilika
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 2 kycklingbröst
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 zucchini
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Fräs lök och vitlök under tiden du strimlar zucchinis.
  3. Skölj, strimla, riv eller tärna zucchinis fint.
  4. Fräs zucchinin med löken i några minuter.
  5. Tillsätt grönsaksbuljongtärning, oregano, basilika, salt, peppar och vatten. Rör om och koka upp.
  6. Låt koka på medelvärme, gärna med lock, i 20 minuter.
  7. Förbered under tiden topping: Strimla kycklingen och fräs den i lite olivolja, pressad vitlök samt chiliflakes några minuter.
  8. Tärna zucchinin och fräs den med kycklingen några minuter tills zucchini och kyckling får färg. Smaka av med salt och peppar.
  9. Tillsätt grädden till soppan på slutet och mixa sedan zucchinisoppan slät med en stavmixer (mixning är valfritt men det blir gott).
  10. Smaka av soppan med salt, peppar samt hälften av den rivna parmesanen.
  11. Servera zucchinisoppan med kycklingen och tärnade zucchinin samt strö över riven parmesan. Ett förslag är att fördela kyckling och zucchinin i en hög på varje tallrik och sedan slå soppan runt. Garnera sist med riven parmesan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer