Krämig soppa

Ett grundrecept på hur du lagar en krämig och snabb vegetarisk soppa. Här med grädde som ger det krämiga. Istället för champinjoner kan du ta en annan huvudingrediens och få en annan smak på soppan. Resten av receptet är samma.

Några förslag är: gröna ärtor, gröna sojabönor, kokta vita bönor, krossade tomater, röd paprika, zucchini, broccoli, blomkål, grönkål, pumpa, sötpotatis, majs, potatis och purjolök, rotselleri med mera.

Vill du ha en vegan soppa eller bara variera med något annat än grädde så kan du ta Oatly Imat, sojagrädde eller kokosmjölk.

Om du vill servera soppan till förrätt på fest så kan du lyxa till den med några droppar tryffelolja, garnera med riven parmesan, rostade pumpafrön samt servera med smördegssnurror eller surdegsbaguette med färskost till. Till soppmiddag så passar det med surdegsbröd till - gärna med smör eller färskost till.

Vill du att soppan ska gå riktigt snabbt så gå till frysdisken och köp frysta ingredienser som hackad lök välj mellan skivade champinjoner, gröna ärtor, broccoli, blomkål, bönor, majs, sojabönor eller något annat du gillar.
Du kan använda några msk maizena utrört i kallt vatten att reda soppan med istället för vetemjöl om du vill ha en glutenfri soppa.

Bäst blir soppan om du har en stavmixer att mixa soppan med. En blender eller matberedare funkar också. Har du inte detta kan du hacka svampen eller den huvudingrediens du valt så fint du kan först.

8 portioner krämig soppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk frysta örter provencale
  • 60 gram salladslök
  • 5 dl grädde

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  2. Rensa och tärna svamp eller ev. skala och tärna den huvudingrediens du valt om det behövs.
  3. Lägg i en stor kastrull.
  4. Tillsätt olivolja och fräs lök, vitlök och svamp eller den ingrediens du valt ca 5 minuter. Rör då och då.
  5. Pudra över vetemjöl och rör om.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, salt, peppar, chiliflakes, citronsaft samt örter och rör om.
  7. Koka i 10 minuter. Rör då och då.
  8. Mixa soppan så slät du önskar med stavmixer. Blender och matberedare funkar också.
  9. Skölj och strimla salladslöken.
  10. Tillsätt salladslök och grädde och koka upp soppan. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Några droppar tryffelolja och några msk ljus japansk soja ger också god smak.
  11. Servera soppan varm med gott bröd till.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept