Krämig soppa

Ett grundrecept på hur du lagar en krämig och snabb vegetarisk soppa. Här med grädde som ger det krämiga.

Istället för champinjoner kan du ta en annan huvudingrediens och få en annan smak på soppan. Resten av receptet är då samma - bara att byta ut svampen med valfri grönsake - se förslag nedan.

Varianter:

Några fler förslag på vad du kan laga soppan av:

  • Gröna ärtor, gröna sojabönor, kokta vita bönor, krossade tomater, röd paprika, zucchini, broccoli, blomkål, grönkål, pumpa, sötpotatis, majs, potatis och purjolök, rotselleri med mera.

Vegan soppa

Vill du ha en vegan soppa eller bara variera med något annat än grädde så kan du ta Oatly Imat, sojagrädde eller kokosmjölk.

Till fest och förrätt

Om du vill servera soppan till förrätt på fest så kan du lyxa till den med några droppar tryffelolja, garnera med riven parmesan, rostade pumpafrön samt servera med kuvertbröd, rosenbröd, smördegssnurror eller spenatbaguette med pålägg som köpt eller hemgjord färskost eller smör (du kan även göra hemgjort smör) till.

Till soppmiddag:

Duka upp en liten soppbuffé med gott nybakt bröd. Några förslag på bröd är att baka några Bake-off bröd typ baguetter eller baka egna baguetter, focaccia eller brytbröd. Förslag på pålägg är köpt eller hemgjord färskost eller smör (du kan även göra hemgjort smör) till.

Snabbaste soppan:

Vill du att soppan ska gå riktigt snabbt så gå till frysdisken och köp frysta ingredienser som hackad lök välj mellan skivade champinjoner, gröna ärtor, broccoli, blomkål, bönor, majs, sojabönor eller något annat du gillar.

Glutenfri variant:

Du kan använda några msk ljus maizenaredning reda soppan med istället för vetemjöl om du vill ha en glutenfri soppa.

Du behöver:

Bäst blir soppan om du har en stavmixer att mixa soppan med. En blender eller matberedare funkar också. Har du inte detta kan du hacka svampen eller den huvudingrediens du valt så fint du kan först innan du kokar ihop till soppa.

8 portioner krämig soppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk frysta örter provencale
  • 60 gram salladslök
  • 5 dl grädde

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  2. Rensa och tärna svamp eller ev. skala och tärna den huvudingrediens du valt om det behövs.
  3. Lägg i en stor kastrull.
  4. Tillsätt olivolja och fräs lök, vitlök och svamp eller den ingrediens du valt ca 5 minuter. Rör då och då.
  5. Pudra över vetemjöl och rör om.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, salt, peppar, chiliflakes, citronsaft samt örter och rör om.
  7. Koka i 10 minuter. Rör då och då.
  8. Mixa soppan så slät du önskar med stavmixer. Blender och matberedare funkar också.
  9. Skölj och strimla salladslöken.
  10. Tillsätt salladslök och grädde och koka upp soppan. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Några droppar tryffelolja och några msk ljus japansk soja ger också god smak.
  11. Servera soppan varm med gott bröd till.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept