Kycklinglevergryta

Levergryta med kycklinglever och kokt potatis. Goda tillbehör till kycklinglevern är kokt eller pressad potatis, grönsallad samt kokta grönsaker som broccoli. Lingon är också gott till.

Om du vill kan du smaka av grytan med lite soja. Annat gott i kycklinglevergryta är fräst bacon samt smörstekta tärningar av äpple.

3-4 portioner kycklinglevergryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 g kycklinglever, tinad
  • 3 msk smör
  • 1 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 150 gram champinjoner
  • 0,5 röd paprika
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong eller grönsak
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche, kokbar
  • 2 krm torkad timjan

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till.
  2. Skölj levern och häll av i durkslag samt låt rinna av. Skär bort ev. senor. Skär levern i ca 2x2 cm bitar om den inte redan är i bitar.
  3. Skala och hacka löken samt purjolöken.
  4. Skölj och dela champinjonerna.
  5. Skölj och skär paprika i tärningar.
  6. Fräs lök, champinjoner, purjolök och paprika i lite smör och lägg över i en gryta.
  7. Bryn leverbitarna i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över i grytan.
  8. Strö över mjöl i grytan och rör om.
  9. Späd med vatten och tillsätt buljongtärning.
  10. Koka upp och låt puttra i ca fem minuter tills tillbehören är klara.
  11. Tillsätt grädde och crème fraiche och koka upp. Smaka av kycklinglevergrytan med lite timjan, salt och peppar.
  12. Förbered tillbehör som sallad och kokt broccoli.
  13. Servera kycklinglevergrytan med valfritt tillbehör som kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer