Kycklinglevergryta

Levergryta med kycklinglever och kokt potatis. Goda tillbehör till kycklinglevern är kokt eller pressad potatis, grönsallad samt kokta grönsaker som broccoli. Lingon är också gott till.

Om du vill kan du smaka av grytan med lite soja. Annat gott i kycklinglevergryta är fräst bacon samt smörstekta tärningar av äpple.

3-4 portioner kycklinglevergryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 g kycklinglever, tinad
  • 3 msk smör
  • 1 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 150 gram champinjoner
  • 0,5 röd paprika
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong eller grönsak
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche, kokbar
  • 2 krm torkad timjan

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till.
  2. Skölj levern och häll av i durkslag samt låt rinna av. Skär bort ev. senor. Skär levern i ca 2x2 cm bitar om den inte redan är i bitar.
  3. Skala och hacka löken samt purjolöken.
  4. Skölj och dela champinjonerna.
  5. Skölj och skär paprika i tärningar.
  6. Fräs lök, champinjoner, purjolök och paprika i lite smör och lägg över i en gryta.
  7. Bryn leverbitarna i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över i grytan.
  8. Strö över mjöl i grytan och rör om.
  9. Späd med vatten och tillsätt buljongtärning.
  10. Koka upp och låt puttra i ca fem minuter tills tillbehören är klara.
  11. Tillsätt grädde och crème fraiche och koka upp. Smaka av kycklinglevergrytan med lite timjan, salt och peppar.
  12. Förbered tillbehör som sallad och kokt broccoli.
  13. Servera kycklinglevergrytan med valfritt tillbehör som kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer