Kycklinglevergryta

Levergryta med kycklinglever och kokt potatis. Goda tillbehör till kycklinglevern är kokt eller pressad potatis, grönsallad samt kokta grönsaker som broccoli. Lingon är också gott till.

Om du vill kan du smaka av grytan med lite soja. Annat gott i kycklinglevergryta är fräst bacon samt smörstekta tärningar av äpple.

3-4 portioner kycklinglevergryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 g kycklinglever, tinad
  • 3 msk smör
  • 1 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 150 gram champinjoner
  • 0,5 röd paprika
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong eller grönsak
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche, kokbar
  • 2 krm torkad timjan

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till.
  2. Skölj levern och häll av i durkslag samt låt rinna av. Skär bort ev. senor. Skär levern i ca 2x2 cm bitar om den inte redan är i bitar.
  3. Skala och hacka löken samt purjolöken.
  4. Skölj och dela champinjonerna.
  5. Skölj och skär paprika i tärningar.
  6. Fräs lök, champinjoner, purjolök och paprika i lite smör och lägg över i en gryta.
  7. Bryn leverbitarna i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över i grytan.
  8. Strö över mjöl i grytan och rör om.
  9. Späd med vatten och tillsätt buljongtärning.
  10. Koka upp och låt puttra i ca fem minuter tills tillbehören är klara.
  11. Tillsätt grädde och crème fraiche och koka upp. Smaka av kycklinglevergrytan med lite timjan, salt och peppar.
  12. Förbered tillbehör som sallad och kokt broccoli.
  13. Servera kycklinglevergrytan med valfritt tillbehör som kokt eller pressad potatis, grönsallad och kokt broccoli.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer